Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 20. 8. 2020.

| Društvo

Pištaljka: Ozbiljni propusti u radu suda u Nišu, uzbunjivač kažnjen, sudija napredovao

Autor:PištaljkaIzvor:Pištaljka
viši sud
Bilo nepravilnosti?; foto: JV-M. Z.

Na osnovu prijave uzbunjivača Miroslava Pavličića bivši predsednik Višeg suda u Nišu utvrdio je znatan broj ozbiljnih propusta u radu nekadašnjeg predsednika Osnovnog suda u Nišu Gorana Spasića prilikom donošenja sudskih odluka, piše Pištaljka. Epilog svega je da je uzbunjivač kažnjen dok je Spasić napredovao na funkciju sudije Višeg suda.

Viši sudijski pomoćnik Miroslav Pavičić, zaposlen u Osnovnom sudu u Nišu, zbog utvrđenih propusta pre dve godine podneo je inicijativu za razrešenje sudije Spasića Visokom savetu sudstva. Spasić je do sredine prošle godine bio predsednik Osnovnog suda.

Kako je Pavičić rekao za Pištaljku, do sada nije dobio nikakvo obaveštenje o svojoj inicijativi.

Predmeti sudije Spasića, na koje je ukazao uzbunjivač Pavičić, odnose se na odlaganje izvršenja zatvorske kazne osuđenicima, zastaru mera fizičkog obezbeđenja (zabrana upravljanja vozilom i slično), kao i na nezakonitu zamenu novčane kazne u kaznu zatvora koju će prestupnik odslužiti u svojoj kući. Na kraju analize desetina predmeta u kojima su utvrđene ove vrste propusta, tadašnji predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić izdao je nalog.

Zbog toga se nalaže predsedniku Osnovnog suda da u rešenjima u kojima se odlučuje o molbama za odlaganje izvršenja daje jasne i konkretne razloge za usvajanje ili odbijanje istih, da kritički ocenjuje navode osuđenih, da kontroliše blagovremeno postupanje u predmetima u kojima se izvršavaju mere bezbednosti, a pogotovo mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom - piše u nalogu.

Proverom navoda uzbunjivača, sudija Krstić je konstatovao da je zbog manjkavosti u radu Osnovnog suda u nekim predmetima nastupila apsolutna zastarelost, prenosi Pištaljka. Javnost do sada nije bila upoznata sa nalazima provere rada niškog osnovnog suda koju je inicirao uzbunjivač.

Iako se ukazivanje uzbunjivača na propuste u radu Osnovnog suda u Nišu ispostavilo kao utemeljeno, za propuste niko nije snosio odgovornost, ali su zato uzbunjivaču kasnije smanjene ocene za uspešnost u radu. Protiv predsednika suda nije bilo ni disciplinskih postupaka niti drugih mera - navodi Pištaljka.

Miroslav Pavičić je ove nezakonitosti uvideo radeći u Odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija od 2014. godine. Kako navodi, otvoreno je govorio o nepravilnostima u odeljenju kao što su protivzakonito odlaganje kazni ozbiljnim kriminalcima povezanih sa ubistvima i dilovanjem droge.

Nakon skoro dve godine rada Pavičiću su redukovali predmete samo na mere bezbednosti , a nedugo zatim je ostao uskraćen i za pristup ostalim predmetima. Pozivajući se na Zakon o zaštiti uzbunjivača, 2018. godine je navode o nepravilnostima dostavio višoj instanci, odnosno predsedniku Višeg suda.

Pavičić objašnjava da je u tom periodu bio izložen klevetama predsednika suda Spasića koji ga je predstavljao kao nasilnu i incidentnu ličnost. Po prijavi kolege sa kojim je delio kancelariju protiv Pavičića su povedeni postupci za remećenje javnog reda i mira, ali sud po tim prijavama nije utvrdio njegovu odgovornost.

Sudski predmeti iz niškog osnovnog suda koje je radi utvrđivanja propusta analizirao sada sudija Apelacionog suda u Nišu Zoran Krstić, obuhvatali su i one koje je vodio sudija Saša Bošković, predsednik Osnovnog suda pre Gorana Spasića. Kako navodi uzbunjivač Pavičić, on je ukazao na sporne postupke samo sudije Spasića.

Kako je naveo uzbunjivač, nije mu poznato da li je osim njemu i sudiji Spasiću analiza predsednika Višeg suda koja potvrđuje njegove prijave dostavljena još nekome.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Дракче Тормак

    21:09 // 21. 8. 2020.

    Није то ништа ново, ко зна од када датира. А моје лично искуство је, ако не грешим из 2008.,2009. када сам за исту стамбену јединицу која била у откупу ( више од 10 година), морам да плаћам и закуп. Образложење, без да се позову на Закон, чл.закона, саопштавају да тужени ( од стране ,,Ниш Стана" сам тужен) ,,...НЕДВОЈБЕНО КОРИСТИМ НАВЕДЕНУ СТАМБЕНУ ЈЕДИНИЦУ". Њихов адвокат након рочишта у чуду.

  • ђура

    15:34 // 20. 8. 2020.

    Да ли је могуће ? Ја мислио то је "Кућа правде" .

  • PM

    14:58 // 20. 8. 2020.

    Samo jednom sam tužio čoveka, više radi opomene.. Imao sam i zašto i svedoke i ostalo.. Ali, nećet verovati, na sudu se najpoštenije poneo tuženi, pokušao je da se odbrani, ali moji svedoci i istina. Medjutim, advokat tuženog i sudija su se prema meni poneli "kao terijeri". Kao da sam ja siledžija najgore vrste.. smešno je, to je sudija, na četuri strane, opisao mene a u zaključku osudio tuženog!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: