Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 8. 7. 2013.

| Društvo

Pit-bulovi zabranjeni u dve niške opštine

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Kali.jpg
Ilustracija

Iako gradska odluka o uslovima za držanje domaćih životinja iz 2002. godine ne propisuje zabranu držanja pit-bul terijera, na teritorijama opština Crveni Krst i Niška Banja takva zabrana ipak važi.

Nju propisuju opštinske odluke o uslovima za držanje domaćih životinja.

- Besmisleno je okarakterisati neku rasu kao opasnu jer je u većini slučaja čovek kriv za napad. Pit-bulovi se smatraju opasnim jer su ih mediji tako okarakterisali zato što su ih nekada vlasnici uglavnom i upotrebljavali za borbe ili napad - kaže Aleksandar Ilić, vlasnik pit-bula.

Odluku o uslovima za držanje životinja ima svaka od 5 niških opština, s tim što su njihove ostale odredbe, osim zabrane za držanje pit-bulova, uglavnom usaglašene.

Njima je određeno da vlasnici pse mogu držati u ograđenom dvorištu, u boksu ili na lancu koji može imati žicu sa vođicom da bi se pas kretao, s tim što na ulazu u dvorište mora da bude okačen znak "čuvaj se psa".

Prema ovim odlukama, velike pse, među koje, kako se navodi, spadaju i šarplaninac, doberman, doga i nemački ovčar, kao i opasne pse, u koje su uvršteni pit-bul terijeri, treba šetati samo na kratkom povodniku sa zaštitnom korpom. Šetači ovih pasa moraju biti stariji od 16 godina.

Na kratkom povodniku bez zaštitne korpe moguće je šetati male rase pasa kao što su pekinezeri, pinčevi, jorkširski, škotski i norvički terijeri, koker španijeli i slične rase.

Prema gradskoj odluci, bez korpe je dozvoljena šetnja štenadi do 9 meseci starosti, dok se opštinskim odlukama zahteva da korpu nosi štenad već od 4 meseca starosti. Korpu ne moraju da nose ni psi koji su na istrčavanju.

Takođe je određeno da se oni "mogu izvoditi na određene javne površine i kretati u njima na za to obeleženim delovima i stazama", a slobodno mogu da se kreću samo na određenim i ograđenim javnim površinama.

Problem je, kažu vlasnici pasa, što takvih površina u Nišu nema, a šetališta čije je uređenje u Čairu najavljivano za ovo proleće, neće ni biti.

- Revoltirana sam zbog nedostatka prostora za šetanje pasa koji u civilizovanim zemljama podrazumava postojanje vode, kesa za odlaganje izmeta i kanti za smeće - kaže Tamara Milosavljević.

Još jedan problem sa kojim se ova vlasnica zlatnog retrivera susreće je zabrana da psi piju vodu na javnim česmama.

- Voda u Nišavi je neispravna, ako ne damo psima vodu sa javnih česama, šta da radimo? Da nosimo vodu od kuće? Pa kako da procenim koliko ćemo se zadržati u šetnji, koliko će pas da se izmori i koliko će mu vode biti potrebno? - kaže Tamara.

Psi se, prema Odluci o uslovima za držanje domaćih životinja, mogu držati "pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica i obezbedi sigurnost i higijena".  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • gorica

    08:44 // 12. 7. 2013.

    Neka se Juzne vesti raspitaju sta se desilo ispred Bisera kod Opstine pre dve noci.Pit bul je preklao jazavicara,nije slusao ni gazdu.Gazda pobegao sa zveri.Bila je puna kafana.Pas je bio bez korpe.

  • srdjan stojancic

    17:15 // 9. 7. 2013.

    pitove zabranjuju vlasnici drugih rasa,to je najbolji pas na svetu....

  • Dude

    13:57 // 9. 7. 2013.

    U Nisu treba zabraniti pse i ljude, raseliti grad i naseliti divlje zivotinje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: