Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 9. 3. 2023.

| Društvo

Plaćaju i privatni vrtić i kazne “Oka sokolovog” - muke roditelja u Nišu zbog nedostatka parking mesta

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dečija zemlja 3
Pokrenuli peticiju; foto: čitalac

Osim toga što plaćaju privatno obdanište, roditelji čija deca idu u vrtić Dečija zemlja moraju da plaćaju i kazne Oka sokolovog, jer se parkiraju na ulici ili trotoaru kada dolaze po dete ili ga dovoze, pošto u tom delu nema parking mesta. Problem ima i sam vrtić kada treba da se dostavi hrana, hemija, materijal za edukaciju ili rublje iz perionice. Zato su zajedno pokrenuli peticiju kojom traže obeležena parking mesta u Prvomajskoj ulici.

dečija zemlja 4 Probeme ima i sam vrtić; foto: čitalacTrotoar i kolovoz jedina su mesta gde roditelji mogu da ostave automobil dok odvedu dete do vrtića. Jednom od njih, Bobanu Nojiću, prva kazna stigla je pre neki dan, ali kaže da ostali već imaju po nekoliko kazni od po 5.000 dinara, koja iznosi 2.500 ako se plati u određenom roku.

U tom delu ulice nema parkinga, ima u susednoj Vojvode Stepe, ali tu je skoro uvek popunjeno. Tamo gde ostavljamo decu apsolutno nemamo nigde mesto gde bismo mogli da parkiramo automobile, parkiramo ispred vrtića. Međutim, stalno nam stižu kazne. Nama je stigla jedna do sada, pitanje je koliko će ih tek biti - priča Nojić.

On će svoju kaznu platiti, kako kaže, jer trenutno nema drugog izbora, a i pešaka ne može da dovodi dete jer živi oko 2 kilometra dalje.

U Komunalnoj miliciji, gde smo išli da preuzmemo kaznu, rekli su nam da smo zatvorili prolaz. Objašnjavao sam da ne postoji drugačiji način da se parkiramo dok ostavimo dete i da je to vrtić, iznad i piše broj i Dečija zemlja, ali oni nemaju za to sluha - žali se Nojić.

dečija zemlja 2 Iz Komunalne ne odgovaraju; foto: čitalacMesta u državnom vrtiću nema za njegovo dete, a sada nema ni mesta za parking, kako bi to dete mogao da vodi u privatni vrtić. Smatra da je diskriminativno to što u državnim vrtićima nema mesta za sve mališane i što brojni niški roditelji moraju da plaćaju privatni, a da je ovo još jedan vid diskriminacije.

Ne znam da li je tolerancija za parkiranje ista za privatne i državne vrtiće, ali znam da stalno u periodu kad dolazimo po decu srećemo Oko sokolovo - kaže Nojić.

Roditelji kažu da se obično ne zadrže mnogo, ali veći problem je kada dolaze po dete i kada treba da porazgovaraju sa vaspitačicom.

Naravno da treba da postoje kazne za nepropisno parkiranje, ali ovde roditelj mora da dete izvede iz kola, dovede i preda vaspitačici. To još i može malo brže, ali kada dođu po dete, prvo pozvone, vaspitačica treba da obuče dete, spremi, da kaže roditelju kako je dete provelo dan, šta je jelo, da li je spavalo, da li je ispunilo sve zadatke. Mi smo privatni vrtić i tako funkcionišemo. Naravno, ako za to vreme prođe Oko sokolovo i napiše ljudima kaznu, to je stvarno bezobrazluk - navodi vlasnica Slađana Pavlović.

Ona smatra da je žalosno to što roditelji plaćaju i vrtić i kazne za parkiranje i ističe da velike probleme ima i samo obdanište - zbog dostavljanja namirnica, hemije i raznih materijala.

Za vozilo firme kupujemo mesečnu kartu za drugu zonu i onda u prvoj ulici desno, gde nađemo mesto, parkiramo to vozilo. Opet je nezgodno, jer odatle treba nositi, na primer, pakovanja sa ubrusima, hemijom, toalet papirom - priča Pavlović.

dečija zemlja 1 Traže obeležena parking mesta; foto: čitalacSigurna je, dodaje, da sličan problem imaju i drugi vrtići u gradu, a rešenje i ona i roditelji vide u obeležavanju parking mesta u Prvomajskoj. Zato su pokrenuli peticiju, za koju kaže da potpisuju i stanari ulice.

Mi jesmo vrtić, ali imamo i razne druge opcije i ponude. Neka deca dolaze na sat ili dva sata, nije striktno vreme kada roditelji dovode decu i dolaze po njih. Stalno kod nas deca cirkulišu, maltene od 7 do 18 sati. Tako da, ako bi nam odredili da parkiranje može, recimo, oko 14:30, to ne bi rešilo problem - zaključuje Pavlović.

Na pitanja o tome kako bi taj problem mogao biti rešen i kako izbeći kazne - koordinator niške Komunalne milicije Dejan Kovačević nije odgovorio jer je tvrdio da mu nije stigao mejl. Nije odgovorio ni na ponovljeni mejl, SMS, niti na nekoliko upućenih poziva nakon toga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joe

    13:17 // 10. 3. 2023.

    Samo vi pišite komentare...

  • Stanko

    12:23 // 10. 3. 2023.

    Poturice su uvek gore od Turaka...
    U Beogradu Oko sokolovo ne salje kazne za nepropisno parkirana vozila ispred skola i vrtica.
    Ali lokalni uvlakaci vole da prednjace i budu ispred svojih ucitelja iz Beograda

  • Robin Hud

    11:01 // 10. 3. 2023.

    Jedino resenje je da Grad odobri ispred svih skola, obdanista odredjen broj parking mesta za 15min zadrzavanje, ali to nece jer hoce da pljackaju narod. Drugo resenje je da vrici zakupe odredjen broj parking mesta, ali tu cenu ce zaracunati roditeljima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: