Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 15. 3. 2019.

| Društvo

Plakati sa komentarima poznatih Nišlija o zagađenju vazduha u centru grada

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
poznati-vazduh4-foto-niskagerila
Ovako bi Stevan Sremac možda govorio o zagađenom vazduhu, kažu gerilci; foto: Niška "Gerila"

“Ubi me prejaki dim”, “Nebo je malo za sve” i “ A be blokišu me PM2 i PM10” - kreativni su komentari poznatih Nišlija poput Branka Miljkovića, Piksija i Galeta iz grupe Kerber koje su osmilili niški “gerilci” i kako bi ukazali na problem zagađenja vazduha i pozvali nadležne da ga reše.

poznati-vazduh-foto-niskagerila foto: Niška "Gerila"Plakate sa fotografijama Sremca, Miljkovića, Galeta, Piksija i Sinđelića koji "nose" gas-maske i “oblačićima” njihovih misli o zagađenosti koje su uglavnom igra reči povezana sa njihovim pesmama ili izjavama, niški aktivisti izlepili su na stubove u samom centru grada - u Obrenovićevoj ulici.

Ideja je, kažu iz ove grupe urbanih “gerilaca” poznatoj po kreativnim akcijama, da se priča o tome zašto je Niš ove zime bio jedan od najzagađenijih gradova u Evropi kada je reč o vazduhu.

Šta ćemo uraditi da to ne bude tako naredne godine. Pozivamo građane da dignu svoj glas. Pozivamo nadležne i ljude iz struke da ponude rešenja - poručuju niški “gerilci”.

poznati-vazduh2-foto-niskagerila foto: Niška "Gerila"Objašnjavaju da su želeli da na kreativan način pokažu šta bi poznate Nišlije rekle da mogu o ovoj temi. Tako bi, prema njihovoj ideji, Sremčev komentar bio “Kafanski li je dim?”, Sinđelićev “Još se puši”, a Galetov kao i naziv Kerberove pesme “Nebo je malo za sve”.

Poznati niški fudbaler Dragan Stojković Piksi prema “gerilcima” rekao bi “A be blokišu me PM2 i PM10”, a komentar pesnika Branka Miljkovića je izmenjen naziv njegove pesme “Ubi me prejaki dim”.

poznati-vazduh3-foto-niskagerila foto: Niška "Gerila"Podsetimo, u poslednje vreme je tema zagađenja vazduha “goruća” u Nišu, jer je bio jedan od zagađenijih gradova, a koncentracija štetnih čestica bila je povremeno i 7 puta viša od dozvoljene. Na Gradskom forumu o zagađenju vazduha održanom u Nišu naglašeno je da bi gasifikacija, ozelenjavanje urbanih delova grada, smanjenje pušenja, ali i manja upotreba automobila smanjile zagađenost vazduha u gradu.

Na ovaj problem sada je ukazala i niška “gerila” čije su kreativne akcije počele pre oko 2 godine, a neke od njih su bile sađenje cveća i proslava rođendana udarnim rupama, predlog da Tvrđava dobije ime Kalemegdan, a postavljali su i na dečijim igralištima ormariće za prvu pomoć kako bi ukazali na nebezbedna igrališta.

poznati-vazduh5-foto-niskagerila foto: Niška "Gerila"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    07:02 // 16. 3. 2019.

    Gerilci, alal vera! Ne dajte se!

  • Zarobljena drzava

    22:48 // 15. 3. 2019.

    Dah slobode u fizicki i politicki zatrovan gradu. Bravo deco!

  • nisliski mohikanac

    18:02 // 15. 3. 2019.

    pitanje je na mestu sta cemo uciniti da sledece zime ne bude isto Nis zagadjen.

    • Saša Pantelej

      18:35 // 16. 3. 2019.

      Ne uvoziti više jeftin ugalj iz Ukrajine, pa će malo manje da se loži na ugalj po domaćinstvima.

      Na Panteleju je svaka druga kuća ove zime ložila na ugalj, ove godine posle 16h nisi mogao vani u šetnju. A tako je bilo i na celoj teritoriji grada.

      Pogušićemo se dok ne prodje grejna sezona.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: