Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 12. 3. 2024.

| Društvo

Plan za novu prugu: Brzina do 200 km/h, ukidanje stajališta i 17 vozova dnevno između Niša i Aleksinca

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
šine
Novi rok za završetak je kraj 2028. godine; foto: Vanja Keser

Obnavljanje pruge između Niša i Beograda najavljuje se već godinama, a poslednja najava je da će radovi krenuti 2025. godine. U novom prostornom planu stoji se da će se rekonstrukcija raditi na tri deonice, kao i da će biti ukinuta i stajalište, među kojima su ona u Vrtištu, Mezgraji, Supovcu, Nozrini, Trnjanima i Grejaču. Navodi se i da će biti 9 pari lokalnih vozova dnevno na relaciji Jagodina – Niš i 17 vozova dnevno između Niša i Aleksinca.

Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije oglasila je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd-Niš. Kako se u ovom dokumentu navodi radiće trasa od oko 110 kilometara i plan je da se saobraćaj odvija do 200 km/h.

Radiće se odvojeno tri deonice: Velika Plana – Gilje dužine oko 50 km, Paraćin – Stalać dužine oko 20 km i Đunis – Trupale dužine oko 38 km.

Ono što je novo, jeste da će neke stanice biti ukinute, a neke biti rekonstruisane.

Na deonici pruge Đunis – Niš (Trupale) se zadržavaju, rekonstruišu i modernizuju stanice Aleksinac i Trupale, a zamenjuju novim stanice Korman i Adrovac. Na mestu postojećih stajališta Lužane i Tešica formiraju se nove stanice. Postojeća stanica Grejač se ukida, ali se ostavlja mogućnost povezivanja sa planiranom trasom i povezivanjem industrijskog koloseka za potrebe lokalne privrede. Ukidaju se stajališta: Trnjani, Nozrina, Supovački most, Mezgraja i Vrtište - piše u planu.

Vozovi će biti podeljeni na brze putničke, međunarodne, regionalne i lokalne putničke.

Regionalni putnički vozovi saobraćaće na dva pravca: Beograd – Stalać i Niš –Jagodina. Planirano je da na svakoj trasi i u svakom pravcu bude po 7 pari vozova. Lokalni putnički vozovi saobraćaće na pet linija: Beograd – Velika Plana 18 pari vozova dnevno, Beograd – Mladenovac 6 pari vozova dnevno, Velika Plana – Stalać 10 pari voza dnevno, Jagodina – Niš 9 pari vozova dnevno sa sličnim preklapanjem kao kod direktnih vozova, i Aleksinac – Niš 17 pari vozova dnevno - navodi se u dokumentu.


Obećanja i stalno pomeranje rokova

Pruga Beograd – Niš duga je 244 km i puštena je u saobraćaj 1884. godine. Dok vozovi na severu Srbije daljinu od 100 kilometara prelaze za pola sata od Niša do Beograda putuje za oko 6 sati.

Da će se i na ovoj pruzi putovati brže najavljuje se već godinama, a tokovi se pomeraju i svaki put se licitira nekom drugom godinom. Prvobitno su predsednik Aleksandar Vučić i ministri Vlade obećavali da će biti još 2023. potom 2029. godine, uz mogućnost da može biti i 2026. godine završena.

Poslednja najava stiže ministra saobraćaja Gorana Vesića koji je rekao da će izgradnja pruge početi 2025. godine, a da će biti gotova do kraja 2028. godine.

Izgradnja pruge od Beograda do Niša trajaće tri i po godine, jer za razliku od brze pruge prema Subotici, gde smo potpuno zatvorili saobraćaj, ovde se saobraćaj neće zatvarati već će se raditi u prozorima, odnosno u uslovima periodičnih obustava saobraćaja. Ne možemo da zatvorimo prugu prema Nišu, jer bi to zaustavilo kompletan železnički saobraćaj cele južne Evrope prema srednjoj Evropi - naveo je Vesić.

Istakao je i da će se nakon rekontrukcije vozom od Beograda do Niša stizati za 100 minuta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan

    13:12 // 16. 3. 2024.

    Tesica i luzane imaju 15 putnika a grejac 20 do 25 za najznacajnije vozove(radnicke)ali ukida se grejac neko je mnogo pametan ili?????

  • Ja

    00:17 // 14. 3. 2024.

    Tu prugu će da prave isto kao Niš-Brestovac već 5 godine je prave a trebaće još 5,nemogu 20 km da završe dok se ne nakradu.A te pruge što tek treba da rade biće završene za 15 godina.

  • V.A.Laki

    21:12 // 13. 3. 2024.

    Čemu toliko jurnjave ? Gde ovaj svet toliko žuri ? Pri brzinama od 200 i više km-ra na sat šta možeš da vidiš i zapaziš gledajući kroz prozor voza? Jedva nešto. Gde je tu uživanje prilikom putovanja? Danas,sedneš u dobri, stari voz, gledaš prirodu kroz prozor...kako ljudi žive,...kako se seje pšenica,...početak žetve,...kako risari i kombajni vredno rade,..kako se silosi polako pune sa pšenicoom,.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: