Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 29. 4. 2016.

| Društvo

Planinari sa 97 godina, kaže da je rano da se povuče

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Jelena-Minardi-Radan
Pod njenim nogama pali su Mon Blan, Gran Paradizo i drugi vrhovi, danas aktivna na planinama južne Srbije; foto: PK "Železničar"

U to da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečnost uverena je Nišlijka Jelena Minardi koja sa svojih 97 godina ne propušta planinarske akcije na jugu Srbije i koja još uvek bez problema može da prepešači 10 kilometara.

Jelena-i-sin-SLobodan-Vrmdza Jelenu na akcijama prati sin Slobodan; foto: PK "Železničar"Planinarenjem je počela da se bavi još u ranoj mladosti i zajedno sa suprugom, a kasnije i malim sinom, pela sa na sve planine Srbije, ali i vrhove u Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Švajcarskoj...

Osvežim se kad idem na planinu, zaboravim na probleme koje imam u životu i mozak mi se odmori. U prirodi se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava godinu dana života - priča ova prosvetna radnica u penziji.

Na planinarske akcije prati je sin Slobodan koji pamti dane kada se kao dete sa malim rancem sa roditeljima peo i na Mon Blan i Gran Paradizo. 

Tata me je nosio na leđima. Njih dvoje preneli su ljubav prema planinarenju na mene - priča Slobodan.

Jelena-Minardi Mladima poručuje da na planinu povedu nekog ko nikad nije bio na njoj; foto: PK "Železničar"Njegova majka, jedna je od najpoznatijih niških planinarki koja u akcijama redovno dobija zahvalice kao najstariji učesnik, uživa veliko poštovanje među članovima PK "Železničar".

Ona je u našem klubu od njegovog osnivanja. Oduševljava nas svojom vitalnošću, duhom i harizmom. Poštuje pravilo da se na kraju svake akcije učesnicima obrati - kaže Miroslav Dokman iz "Železničara".

A tada, kako kaže, mladima poručuje da zaborave potrošačku groznicu i da se protiv stresova bore mladalačkim duhom. Savetuje planinarima da sa sobom na akciju povedu nekog ko nikad nije bio u prirodi jer će tako, kako kaže, učiniti dobro delo.

Tri godine pre nego što će navršiti čitav vek života Jelena obećava da se sa planina neće povući "sve dok je noge drže".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • todor

    20:36 // 29. 4. 2016.

    moja učiteljica , bas sam se obradovao

  • Срба

    19:13 // 29. 4. 2016.

    Нек је жива и здрава, моја драга учитељица из забавишта!

  • kaja

    12:12 // 29. 4. 2016.

    Svaka cast,super-baka,da se ugledaju i drugi penzioneri

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: