Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 23. 4. 2019.

| Društvo

Planinarka iz Niša proslavila 100. rođendan [video]

Autor:J. AdamovićIzvor:Južni vesti

Penjanje do planinskih vrhova i boravak u prirodi - recept je za dug život Nišlijke Jelene Minardi, koja je u društvu planinara proslavila 100. rođendan. I dalje je aktivna i šeta koliko može, a kaže da joj je želja da bar još jednom vidi omiljenu planinu Radan.

Ova stogodišnjakinja se aktivno bavila planinarenjem 58 godina. Učiteljica je u penziji, a pamti da su joj dok je bila zaposlena vikendi bili omiljeni. Jelena-Minardi-100.-rodjendan1foto-JV U društvu planinara proslavila veliki jubilej; foto: JV-J. A.

Nedeljom bi jedva dočekala da obuče planinarsku opremu i krene u pohod na neki od vrhova. Zato kaže da se stota godina može doživeti ako "ste veliki čovek, volite i poštujete ljude, i volite da se krećete".

Telo traži da se ljudi kreću, a ne da spavaju. Za dug život treba da volite da živite i da vam je telo u pokretu, da ste na planini, tamo možete da odmorite mozak od silnih problema. Ja zato omladinu molim da se pridruže klubu, da ne idu u kafiće i da se tamo zamaraju i piju alkohol i sokove. Svaka akcija produžava dve godine života. Ja zato ne odustajem da budem planinarka, ne mogu da hodam planinskim stazama, ali ne odustajem - priča Minardi.

Iako se uspinjala mnogim planinskim vrhovima po Evropi, ističe da nema lepših planina od srpskih. Omiljena će joj zauvek biti Radan planina, a želja joj je da je bar još jednom u životu vidi. Poslednji put je šetala njom kada je imala 96 godina i kaže da je uspela da pređe stazu od 7 km. Sada teže hoda, ali ne odustaje. Jelena-Minardi-100.-rodjendan3-foto-JV U društvu planinara proslavila veliki jubilej; foto: JV-J. A.

Jelena i njen sin Slobodan zvanično nisu članovi kluba "Preslap", ali predsednik Miroslav Dokman kaže da su njihovi počasni članovi i da su joj zato priredili proslavu rođendana. Okupili su se na izletištu "Ženeva" u Niškoj Banji i družili se sa stogodišnjakinjom koja kaže da je i takva okupljanja "održavaju u životu".

Otkad mi planinarimo mi nju znamo, to je zaista dugo. Ona ni u desetoj deceniji života nije propustila ni jednu veliku akciju na jugu Srbije. U ovim godinama može da prepešači 3 - 4 km što je naravno podvig. Podvig je i doživeti 100 godina, ali i u tim godinama planinariti - priča Dokman.

Bila je to i prilika da klub obeleži rođendan, koji zvanično proslavlja 18. maja.

Jelena-Minardi-100.-rodjendan2-foto-JV U društvu planinara proslavila veliki jubilej; foto: JV-J. A.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dr jakov Zlatar

    12:58 // 23. 4. 2019.

    Dokman sve to radi u cilju promovisanja naprednjačkih ideja i stavova i sebe lično, briga njega za planinarenje i planinare

  • Bane Komren

    09:58 // 23. 4. 2019.

    Srećan rođendan želimo ovoj baki! Eto, može i u Srbiji zdravo da se živi, da se izbegava nerviranje, da se bavi sportom. Kamo sreće svi ovoliko dugo da živimo u slozi i sreći.

  • Mara

    09:36 // 23. 4. 2019.

    Svaka čast ali retki su takvi u današnje vreme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: