Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 6. 2. 2015.

| Društvo

Planinarska akcija do vrhova Kopaonika

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Kopaonik.jpg
(foto: planinari-zeleznicar.rs)

Oni koji žele da se popnu na vrhove Kopaonika Suvo Rudište (1.976 m), Mali Karaman (1.904 m) i Velika Gobelja (1.934 m) mogu da se u nedelju 1. marta pridruže akciji PAK "Mosor" i PK "Železničar".

Kako kažu organizatori, ovu planinarsku akciju, uz odgovarajuću opremu, odeću i obuću, mogu da savladaju planinari svih uzrasta i spremnosti.

Autobus ka Kopaoniku krenuće u 5:30 ujutru sa parkinga preko puta Gradske kuće, gde je dolazak planiran oko 8:30, a polazak na uspon iz naselja Kopaonik u 9 sati.

Predviđeno je da se grupa kreće stazama "Malo jezero", "Krst", "Sunčana dolina", "Pančićev vrh" do Suvog Rudišta gde će 15 minuta odmoriti i uživati u pogledu ka Prokletijama, Šar-planini i Rtnju.

Ovaj vrh je udaljen 700 metara od Pančićevog vrha na koji nećemo ići jer je, zbog objekata koji se na njemu nalaze, prilaz zabranjen - kažu u PAK "Mosor".

Planinari će se odatle stazom "Pančićev vrh" spustutu do raskrsnice sa stazom "Duboka" odakle će početi uspon na Malom Karamanu.

Posle još jednog petnaestominutnog odmora na ovom vrhu, krenuće se do planinarskog doma Rtanj gde će odmor od 45 minuta biti dovoljan za ručak. Oko 14:15 poći će ka vrhu Velika Gobelja.

Do njega ćemo najpre ići asfaltnim putem kojim se ulazi naselje Kopaonik, a onda uz skijašku stazu „Gobelja relej“ popećemo se na Veliku Gobelju, na kojoj se nalazi antena, koju planinari koriste za orijentir - kažu organizatori.

U planu je da planinari tamo stignu u 15:30 i da posle pauze od 15 minuta siđu istom stazom do "kragujevačkog odmarališta" gde će imati slobodno vreme do 17:30, kada će svi krenuti ka Nišu.

Zainteresovani treba da se do 25. februara u 20 sati prijave nekome od vođa akcije telefonom na brojeve: 063/498-018063/484-139 i 063/414-836 ili na redovnim sastancima PAK „Mosor“ utorkom od 19 sati u Domu planinara u niškoj tvrđavi, kao i na sastancima PK "Železničar" sredom od 19 sati u Domu planinara.

Troškovi prevoza su 900 dinara.


Vreme i za skijaše

Učesnici akcije koji žele da dan provedu na skijanju o tome treba da obaveste vođu puta pri prijavljivanju za akciju.

Organizatori ove planinarske akcije obaveštavaju skijaše da je cena jednodnevnog ski-pasa za odrasle 3.200 dinara, a za decu 2.350 dinara.

Dodaju da postoji i mogućnost kupovine poludnevnih ski-karata, i to po ceni od 2.200 dinara za odrasle i 1.650 dinara za decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Železničar

    08:09 // 9. 2. 2015.

    Bravo! Posle najtežeg zimskog uspona u Srbiji - Trem, sledi najlakši - Kopaonik, za uživanje. "Železničar" i "Mosor" su pravi primer kako klubovi treba da sarađuju i unapređuju planinarstvo u Nišu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: