Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 12. 10. 2023.

| Društvo

Planinarski dan na Evropskom pešačkom putu koji prolazi kroz Niš

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
800x600-Uspon-PK-Zeleznicar
Detalj sa prošlogodišnjeg uspona; foto: Planinarski klub Železničar Niš

Planinari i ljubitelji prirode nedelju, 15. oktobar, mogu da provedu u šetnji na deonici Evropskog pešačkog puta E7 koji prolazi i kroz Niš. Okupljanje svih zainteresovanih za planinarsko-prijateljsku akciju zakazano je u periodu od 8:30 do 9 sati u selu Kamenica.

kamenicki vis Kamenički vis deo Evropskog puta; foto: www.visitnis.com Evropski pešački putevi su osmišljeni od strane Evropske pešačke asocijacije, deo niškog puta prolazi kroz Miljkovac, Cerje, zatim se preko Kameničkog visa i izletišta Dabilo spušta do Srećkovog vrela, pa dalje do gradske Tvrđave, a nakon toga nišavskim kejom do Niške banje i završava preko Mosora i Bojaninih voda na devojačkom grobu.

Jednodnevnu akciju zajedno organizuju Planinarski klub Železničar, EU info kutak i Lokalna fondacija Niš, uz čiju pomoć je put koji prolazi kroz Niš obeležen signalizacijom da bi pešacima, trkačima i planinarima bilo olakšano kretanje tim delom koridora.

planinari Neophodna adekvatna oprema; Foto: Lj. M. Svi koji žele da učestvuju u akciji mogu da se prijave putem linka. Na zakazano mesto susreta mogu doći sopstvenim prevozom ili autobusom broj 14A koji sa prigradske autobuske stanice iz Niša kreće u 8:20. Nakon okupljanja, kreće se na stazu i za 7 sati učesnici akcije bi trebalo da pređu 6,5 kilometara i oko 16 sati trebalo bi da se vrate.

Ogranizatori napominju da su učesnicima potrebne udobne patike ili cipele, voda, hrana i sredstvo za zaštitu kože od sunca. U slučaju da neko pođe sa neodgovarajućom opremom ili da se ponaša nedisciplinovano, organizatori će ga udaljiti sa terena.

Takođe, napominju da učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost, od njih očekuju maksimalna odgovornost prema sebi i ostalim učesnicima uspona i poštovanje i pravila. Akciju će na stazi voditi Milan Živković.

Do sada je definisano 12 evropskih pešačkih puteva i njihova ukupna dužina prelazi 55 000 km. Pešački put E7 prolazi kroz Portugaliju, Španiju, Andoru, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Do sada je definisano 12 evropskih pešačkih puteva i njihova ukupna dužina prelazi 55 000 kilometara. Spadaju u lake staze za koje nije potrebna dodatna oprema za kretanje, a u okviru staza su uvršteni najlepši predeli Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: