Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 13. 3. 2015.

| Društvo

Planinarski izlet oko Vrmdže - sela sa 40 izvora

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
crkva.jpg
Crkva Sv.Trojice u Vrmdži potiče iz 13. veka (foto: FB stranica "Vrmdža Raj Za Odmor")

Ljubitelji planinarenja koji žele da 21. marta stazom dugom 15 kilometara obiđu selo Vrmdža kod Sokobanje mogu se do 18. marta prijaviti za ovu akciju i dobiti priliku da vide brojne prirodne fenomene i istorijske znamenitosti.

Kako kažu organizatori iz Planinarskog kluba “Železničar”, u Vrmdžu se polazi sa parkinga ispred Gradske kuće u Nišu u 7 ujutru, a povratak je predviđen za 19:30 sati.

U toku celog dana, objašnjavaju u ovom klubu, ljubitelji aktivnog odmora imaće prilike da obiđu utvrđenje Latinski grad, Vrmdžansko jezero, nekoliko planinskih vrhova, crkvu Svete Trojice iz 13. veka, etno-muzej, sve vreme u laganoj šetnji uživajući u “jedinstvenom krajoliku i pogledu na sokobanjsku kotlinu i Rtanj”.

Dužina staze je 15 kilometara sa relativnom visinom od oko 250 metara. Stazu vode lokalni vodiči, i ona je lagana, predviđena za sve starosne kategorije - kažu organizatori.

pogled-na-sokobanjsku-kotlinu Pogled na sokobanjsku kotlinu sa jednog od vrhova kod Vrmdže (foto: FB stranica "Vrmdža Raj Za Odmor")Učesnici akcije treba da se sami pobrinu za hranu, mada je u Vrmdži obezbeđen i jedan besplatni obrok. Osim pribora za jelo, kako kažu, treba poneti i planinarske cipele, slojevitu garderobu sa tanjom jaknom i kabanicom, rezervnu presvlaku i čarape, štapove za hodanje, naočare za sunce i drugu opremu.

Cena prevoza je 500 dinara, a zainteresovani se mogu prijaviti na sastancima Planinarskog kluba “Železničar” ili kod vođa akcije na telefone 063/ 414 836 i 062/ 205 977

Organizatori očekuju preko 500 učesnika iz Srbije i Bugarske, a detalji ove akcije mogu se naći na sajtu PK “Železničar”.


Vrmdža - selo koje raste

vrmasko-jezero Jezero u Vrmdži - odmor za oči (foto: FB stranica "Vrmdža Raj Za Odmor")Ovo selo koje pripada opštini Sokobanja, ima oko 400 stanovnika koji se, pored poljoprivrede, bave i turizmom.

Za razliku od ostalih sela u okolini, broj stanovnika u Vrmdži raste uglavnom mehaničkom migracijom. Veliki broj ljudi se doselio ovde zbog prirode i specifičnog položaja sela tako da Vrmdža ima stanovnike iz različitih delova zemlje, ali i Italije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država… - kažu u PK “Železničar”.

Selo nosi naziv po “vrmu” u kome se zahvatala voda u ovom selu koje ima četrdesetak izvora. Sa nekoliko stena koje se izdižu između zaseoka, kažu, pruža se predivan pogled na Sokobanjsku i Crnorečku kotlinu.

Osim toga, kako kažu, Vrmdža je poznata i po tome što je baš ovde pao prvi meteorit na prostoru bivše Jugoslavije

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: