Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 25. 7. 2020.

| Društvo

Planine, jezera i banje ovog leta zamena za letovanje na moru

Autor:Lj. F, M. D, B.S.Izvor:Južne vesti
Ljubitelji prirode zabrinuti
Vlasina standardno posećena; foto: PIO Vlasina

Epidemija korona virusa i većina trenutno zatvorenih granica za građane Srbije, glavni su razlozi da se većina ljudi sa juga Srbije koji su prethodnih godina odmore provodili na letovanjima u inostranstvu, ove godine odluči za destinacije u Srbiji, a najčešće su to obližnja izletišta, jezera i planine.

Građani su primorani da peščane plaže, luksuzne hotele i spa centre u inostranstvu ove godine zamene za domaće planine, banje i jezera. Pored standardno diskutabilno ekonomske situacije, na ruku ove godine ne ide i aktuelna epidemiološka situacija, koja je uslovila i zatvaranje granica.

Prvim lepim danima i otvaranjem granica početkom juna, veliki broj Srba pohrlio je u Grčku, tradicionalnu letnju destinaciju, ali ubrzo je ova mediteranska zemlja zatvorila granice za državljanje Srbije, isto je učinila i Crna Gora, a privremena zabrana ulaska na snazi je i za Bugarsku.

Turisti su se odlučili za domaće planine i banje, a mnogi Vranjanci ovog leta rashlađenje traže pored neke vodene površine u blizini, uglavnom je to Vlasinsko jezero ili jezero Prvonek kod Vranjske Banje.

Neki su odmor zamenili i radom, pa se sređuju kuće, dvorišta, farba stolarija.

Svake godine provedemo izvesno vreme na Vlasini. Imamo tamo vikendicu, pa smo i do sada grabili svaki slobodni trenutak da budemo tamo, imamo uslova i da nam dođu prijatelji, tako da nam je zabavno preko celog leta. Vlasina je idealno mesto za odmor mozga od svega, za one koji vole prirodu i da budu pored neke vode. Moj suprug voli da peca, tako da je već od 4-5 ujutru sa prijateljima pored vode. Ne patimo mnogo za morem i putovanjima, nije nam ni do sada bio obavezan odlazak na more svake godine - kaže Vranjanka.

Uglavnom i dalje postoji nada da će ipak da se ode na more septembra, pa mnogi kalkulišu za uzimanjem odmora. Zavojsko-jezero-1,-foto-Dušan-Bodiroga Zavojsko jezero sve posećenije; foto: D.B.

Malo više nego prethodnih godina provodim vreme u prirodi sa društvom, organizujemo neki jednodnevni izlet u blizini i to nam baš prija. Ali nadamo se da će se nešto promeniti do septembra pa da ćemo makar tad otići u Grčku, ako ne bude možda odemo na Kopaonik. Nije nam loše i ovako, srećom pa u blizini imamo lepa mesta za odmor, jednog vikenda Prohor, sledećeg Prvonek, imamo lepu prirodu nadomak grada, naravno kad nam vreme dozvoli jer ni leto nije kao što treba da bude, od početka je kišovito - kaže još jedna Vranjanka.


Leskovčani i Piroćanci na Staru i Zavojsko jezero

Zbog epidemije virusa korona i zatvaranja granica, Leskovčani koji u letovanje planirali tokom jula i avgusta uglavnom su odložili, a kako kažu, posetiće neku od turističkih destinacija u Srbiji. Ima i onih koji su uspeli da odu do Bugarske pre nego što su zatvorene granice za srpske državljane i kažu da ove godine nije bilo uobičajenih gužvi.

Umesto na neko od letovališta u Grčkoj, Milica iz Leskovca je sa suprugom odlučila je da ode do Stare planine.

Iako sunce i more ne može ništa da zameni, kako kaže ona, u planu je da, osim pirotskog kraja, posete i druge prirodne i turističke destinacije.

U ovo doba godine uglavnom bismo se spremali za more, ali ove godine ćemo preskočiti. Rešili smo da umesto toga malo bolje upoznamo našu zemlju, i počećemo od Stare planine. S obzirom na to da se cela situacija sa pandemijom veoma odužila, boravak u malom prostoru u gradskom okruženju postao je veoma psihički naporan, a stanje se popravilo već sa prvim pogledom na zelenilo uz šum potoka ispod prozora. Ne bih rekla da išta može da zameni more, ali sada je prava prilika da se istraži i drugačija vrsta odmora i upozna sva ta netaknuta priroda koje imamo u svakom kraju zemlje - kaže ova Leskovčanka.

Deo građana ipak je uspeo da iskoristi već uplaćene aranžmane, dok su granice Bugarske još bile otvorene, a utisci onih koji su bili su pozitivni. Vodopad Tupavica Vodopadi Stare planine česta destinacija turista; foto: wikimedia/Bancika

Mi smo već letovali u Bugarskoj, vratili smo se dan pred zatvaranje granica. Bilo je lepo, nismo se plašili virusa, vodili smo računa o higijeni i dezinfekciji. Mere su se poštovale, ali je broj turista bio znatno manji nego prethodnih godina - kaže jedan Leskovčanin.

Građani kažu da će sigurno letovato negde kako bi pobegli iz grada i malo vremena sa porodicom proveli u prirodi.

Leskovčani dolaze u Pirot, ali dolaze i iz drugih krajeva Srbije pa je Stara planina puna turista ovog leta.

A Piroćanci, neki su iskoristili prvi talas i posetili Grčku, pre zatvaranja granica išlo se i za Bugarsku, ali dobar deo lokalaca odmor će provesti na obližnjim turističkim destinacijama - Staroj planini, Zavojskom jezeru i kanjonu Jerme.

Nismo ni planirali ove godine more, kako je krenulo sa epidemijom pretpostavili smo da će do ovoga doći. Zato smo se odlučili sa porodicom da više vremena provedemo na Zavojskom jezeru, gde imamo besplatan smeštaj. Jeftinije je svakako, ali i ove godine jezero je punije nego ranije - kaže Piroćanac.

Drugima su propali svi planovi za odmor u inostranstvo ili neku od domaćih banja. Zbog fiksnog odmora koji je morao da se iskoristi do sredine meseca, Sanela iz Pirota sa porodicom ipak neće ove godine na more ili makar u Sokobanju.

Ispalo je tako, hteli smo na more u Grčku gde skoro svake godine idemo. Kada smo videli da je to nemoguće, rezervisali smo smeštaj u Sokobanji, ali su nas dan pre polaska pozvali i rekli da se uvodi vanredna situacija, da se zatvaraju bazeni i spa centri. Odustali smo i od toga, šta čemo - kaže ova Piroćanka.

Preostale slobodne dane iskoristiće za obilazak Stare planine, kanjona Jerme i odmor, a sledeće godine se nadaju da se vraćaju u Grčku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lisa

    19:26 // 25. 7. 2020.

    Svasta a kakva je razlika otici do jezera ili banje a da to nije more nego eto zatvorili su granice, prisutan je strah nije momenat nizasta valjda ce sve da se zavrsi u nekom kracem roku, mucno je situacija i ovi sto putuju pa stavljaju slike na fejsu su odvratni a kad bi im se nesto desilo pocupali bi kosu sami sebi, i oni sto odu kad se vrate mogu zaraziti one sto sede kuci i postuju pravila!

  • Milan

    12:07 // 25. 7. 2020.

    Od broj 6 kad podjete prema gornju vrezinu. Ispred mosta desno skrenite i spustite se do nisave. Na 15 minuta od centra grada ima prelepa mesta da se postavi sator i da se provede odlican vikend. Naravno to je za one koji vole prirodu, nije za one sto se plase aaa buba. Ko je u solidnu kondiciju mnogo je lepo i biciklom nis-g han-v krcimir- manastir poganovo i da se razapne sator u kanjon jerme

    • Svetozar

      12:20 // 25. 7. 2020.

      Tačno. Ko voli prirodu ima si lepa mesta Sićevo, Prosek, B.Zub, SPlanina, KVis nije daleko polagačke na bajs i tepaj svud je lepo. Šator, društvo, pićance, muzikica MENI DOSTA :) .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: