Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 10. 1. 2012.

| Društvo

“Planinka” nezadovoljna firmarinama

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
planinka

Najuspešnije preduzeće u Kuršumliji AD „Planinka“ pokrenulo je inicijativu Ustavnom sudu Srbije za proveru ustavnosti Odluke o lokalnim komunalnim taksama opštine Kuršumlija.

Radovan Raičević, generalni direktor „Planinke“, tvrdi da rešenje koje su dobili iz Odeljenja za lokalnu poresku administraciju za isticanje firmarine nije u skladu sa Ustavom, te da se milionskim nametima ovo uspešno preduzeće sa oko 400 radnika, stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju.

- Verujemo u pravni sistem ove zemlje i tražimo da nas zaštiti samovolje i paušalnog određivanja iznosa za firmarinu od strane lokalne vlasti, koja na sve načine pokušava da nam odmogne u poslovanju. Samo u toku predhodne godine za šest naših objekata na teritoriji opštine po prvostepenom rešenju trebalo je da uplatimo oko 7,5 miliona dinara. Nakon žalbe, taj iznos je korigovan i sadašnje rešenje glasi na nešto preko dva miliona dinara. Međutim, i taj iznos je 25 puta uvećan u odnosu na 2010. godinu kada smo za iste objekte platili 84.000 dinara - tvrdi Raičević.

On kaže da je zbog velikih nameta lokalne administracije, rukovodstvo odlučilo da zatvori pojedine objekte i prestane sa bavljenjem sporednih delatnosti. On navodi primer Gradske kafane, čiji se namet za firmarinu za godinu dana sa 36.000 uvećao za 28 puta.

- Navedenim rešenjem utvrđena je taksa za isticanje firme na Gradskoj kafani u iznosu od 900.000 dinara. To je neizdrživ namet za jednu malu kafanu u siromašnoj sredini sa izuzetno niskim standardom stanovništva. Toliki promet kafana nema za godinu dana, pa je ekonomski neisplativo držati je. Zbog visine takse po spornom rešenju, prinuđeni smo da zatvorimo ovu kafanu, a u planu je zatvaranje i drugih objekata na teritoriji opštine Kuršumlija jer je promet u tim objektima mnogo manji od visine izrečenih ekoloških taksi. Time gube ne samo korisnici naših usluga, već i zaposleni koji će morati na biro rada - dodaje Raičević i naglašava da ostali objekti u gradu koji nisu u vlasništvu „Planinke“ plaćaju mnogo manju firmarinu.

On pojašnjava da je u pitanju nesaradnja i sujeta lokalne vlasti prema najuspešnijem preduzeću u Toplici i šire.

- Ispada da bi manje plaćali firmarinu da držimo lokale u centru Beograda ili bilo kog grada u Srbiji. Za lokalnu vlast je firma koja se flaširanjem vode veći zagađivači od recimo firme koja trguje naftom, a taksa za našu kafanu je mnogo veća od lokala u kojima se obavljaju delatnosti kazina, kockarnica, kafića i drugih objekata čiji je najveći iznos za firmarinu oko 60.000 dinara. Očigledno, misle da ćemo naš uspeh koji smo postigli samo velikim zalaganjem svih zaposlenih radnika podeliti sa njima, koji sede u svojim kancelarijama primaju državne plate i smišljaju kako da uzmu novac od ionako osiromašenih građana i preduzeća. Mi to nećemo dozvoliti i zato smo podneli inicijativu za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom - završava Raičević.

Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine, potvrdio je da su cene firmarine „Planinci“ nerealne i da bi Lokalna poreska administracija trebalo da ih koriguje i uskladi sa ostalim lokalima u gradu. Potvrđuje da je u pitanju politička igra i da je sve počelo kada se Raičević priklonio jednoj opozicionoj stranci.

- Moj stav je da politiku ne treba mešati sa zakonom i da propisi treba da budu jednaki za sve. Apelujem i na „Planinku“ da kao društveno odgovorna i uspešna firma povede računa o svojim lokalima koji su u centru grada i da ih dovede u funkciju. Ovako predstavljaju ruglo grada i nikom nisu od koristi - kaže Milošević.

U sastavu AD "Planinke" su Prolom i Lukovska Banja, "Prolom voda", kao i prirodni fenomen Đavolja varoš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: