Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 28. 1. 2014.

| Društvo

Plate i za nadzorne odbore javnih preduzeća

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
nadzorni
Grad uzima kredit i odobrava plate nadzornim odborima u istom danu, foto: flickr.com (reynermedia)

Na sednici na kojoj je odlučeno da se podigne kredit za tekuću likvidnost budžeta Niša, Gradsko veće je odlučilo da ubuduće plate dobijaju i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća.

35.000 dinara NETO mesečno će dobijati predsednik, a po 30.000 članovi nadzornih odbora.

Pritom, ova cifra može biti i veća - ukoliko preduzeće posluje dobro, i tog meseca realizuje planirani program za više od 100 odsto, sume se uvećavaju za po 5.000.

Ali, ni to nije sve. Ako preduzeće na kraju godine ostvari profit, predsednik i članovi dobijaju povišicu od 20 odsto od ukupne sume isplaćenih plata u toj godini.


Sam svoj gazda u javnom preduzeću

Vredi pomenuti da o uspešnosti realizacije programa poslovanja, na osnovu koje se i određuju naknade predsedniku i članovima nadzornih odbora, odlučuje sam nadzorni odbor uz pomoć direktora javnog preduzeća.

- Procenu realizacije će svakog meseca vršiti nadzorni odbor i direktor. Na kraju direktor donosi akt o isplati - rekao je načelnik Uprave za komunalne delatnosti Miodrag Brešković.

Novim zakonom, koji je usvojen krajem 2012. godine ukinuti su upravni odbori, a nadzornim su data veća ovlašćenja. U niškim javnim preduzećima nadzorni odbori su tročlani, s tim što je jedan član iz reda zaposlenih, a dva predlaže lokalna samouprave.

Podsetimo, predsednik i članovi upravnih odbora do sada su zarađivali daleko manje. Primera radi, u najvećim komunlanim preduzećima, poput Naisusa i Toplane, predsednik je mesečno zarađivao 15.000, zamenik 12.000, a članovi 7.500 dinara.


4 vrtića za plate nadzornih odbora

Dečiji vrtić Politika preča od deceJednostavna računica pokazuje da će ove naknade biti veliki trošak za gradski i budžete tih preduzeća.

Ako se za plate tročlanog nadzornog odbora javnih preduzeća mesečno plaća oko 100.000 dinara, što je blizu 1.2 miliona dinara godišnje, a imajući u vidu da Niš ima 15 javnih preduzeća, godišnji trošak će biti 18 miliona dinara.

Kako je reč o NETO cifri, na to treba dodati poreze i doprinose, pa se ta cifra penje na preko 25 miliona.

Primera radi, Grad Niš za realizaciju prestižnog Nišvil džez festivala godišnje izdvaja 14 miliona dinara, a nedavno je iz Direkcije za izgradnju grada najavljeno da će 30 miliona dinara biti plaćena prva faza izgradnje 4 nova dečija vrtića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petar

    18:50 // 2. 2. 2014.

    Bio sam u upravnom odboru(dok ga nisu ukinuli).Bilo nas je 6(nas dvojica iz firme a ostali iz političkih stranaka).Primali smo po 6250din(ukupno 37000).Sada u nadzornom su trojica i imaju ukupno 95000

    • Nepoznati

      15:52 // 5. 2. 2014.

      A preskocio si da kazes da je pored Upravnog sa 6 clanova bio i Nadzorni sa 3, sto je ukupno 9 clanova, pa suma nije 37000, nego malo vise...A u Nadzornom nisu trojica, nego troje...

  • Aleksandar Weisman

    16:00 // 29. 1. 2014.

    Nista na ovom belom svetu nije dzabe !

  • Realista

    14:21 // 29. 1. 2014.

    Ovo se verovatno dosetili da bi anulirali zabranu zapošljavanja. Sad će nezapošljene aktiviste u andzorni odbor i problem rešen.

    • Nepoznati

      15:54 // 5. 2. 2014.

      Clanovi Nadzornog odbora su izabrani pre 3 do 4 maseca, tako da ce novi aktivisti sacekati jos negde oko 4 godine...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: