Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 24. 9. 2019.

| Društvo

Plave špagete, Teslina laboratorija i svetlucave biljke na "Noći istraživača" u Nišu

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
noc istrazivaca
foto: Noć istraživača

Oni koji žele da vide model Tesline Long Island laboratorije, kako izgleda doktor riba, pametni Gajger - Milerov brojač, plave špagete, saznaju kako da “čitaju” periodni sistem ili se oprobaju u zanimljivim radionicama, mogu posetiti 5 lokacija u Nišu na kojima se u petak, 27. septembra od 17 do 22 sata održava “Noć istraživača”.

Neke od radionica i predavanja od utorka se održavaju na nekim lokacijama, ali će se centralni deo 10. Evropske noći istraživača održati 27. septembra i to u Oficirskom domu, Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”, Galeriji Sinagoga, prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković i u niškom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Ove godine je pripremljen zaista veliki broj sadržaja, a ono što je najviše privuklo pažnju je to da već poznati turistički autobus pretvaramo u naučni, i u četvrtak i petak imamo dve organizovane vožnje za učenike osnovnih škola van gradskog područja - kaže Jelena Anđelković, koordinator Naučnog kluba Regionalnog centra.

U Oficirskom domu biće predstavljene tehnologije 3D štampe, robotike, reverznog inženjerstva, mašinskih simulacija, virtualne i proširene stvarnosti i mašinskog učenja.

Saznaćete i da li je budućnost bezbednija sa matematikom, koje su istine i zablude o korišćenju životinjskih vrsta u alternativnoj medicini, ko su ribe doktori, kako možemo da sačuvamo prirodno nasleđe i kakve su mogućnosti primene pametne meterološke stanice. Upoznaćete se i sa veštačkom paukovom mrežom, bioplastikom, biomaterijalima, aerogelovima i drugim materijalima koji najavljuju budućnost - najavljuju organizatori.

Posetiocima izložbe u Univerzitetskoj biblioteci, biće predstavljena moderna tehnologija koja se koristi u svakodnevnom radu i koja je dostupna korisnicima biblioteke u svrhe obrazovanja, ali i kreativnosti i zabave.

U prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković u toku “Noći istraživača”, biće održane dve edukativne radionice za osnovce viših razreda pod nazivom Muzejski i književni plakat.

Ova manifestacija, prema rečima organizatora, ima za cilj promociju nauke i uopšte približavanje posla naučnika široj javnosti bez obzira na nivo predznanja, godine i uzrast.

Ulaz je besplatan za sve, a detaljan program može se videti na sajtu Noć istraživača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BUND

    20:11 // 24. 9. 2019.

    Juče veče posvećeno Mihajlu Gavriloviću, čoveku koji nije zaslužio da se neka ulica u Nišu imenuje po njemu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: