Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 18. 1. 2024.

| Društvo

Plivanje za časni krst na jugu - Nišlije na Čairu, najhrabriji Surduličani na Vlasinskom jezeru

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Andrija Petković plivanje za časni krst 2020 Bogojavljenje
Nišlije na Čairu; foto: JV/Vanja Keser

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje, 19. januara, biće organizovano i u gradovima na jugu Srbije. Nišlije će u petak plivati na čairskom bazenu, Piroćanci na kompenzacionom, Svrljižani na Timoku, Vlasotinčani na reci Vlasini, dok će se Surduličani i ove godine takmičiti na Vlasinskom jezeru koje prate najniže temperature. Za one naspremnije organizatori su pripremili nagrade.

Među 38-oro prijavljenih za plivanje na Čairu u Nišu, učestvovaće i po jedan predstavnik Vojske Srbije, niške Policijske uprave, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije. Plivanje za časni krst Bogojavljenje Niš 2020 foto Južne vesti Vanja Keser9 Spremni prigodni pokloni za sve niške plivače; Foto: JV/Vanja Keser

Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobiće novčanu nagradu od 50 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, a za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade - navode iz Opštine Medijana.

U Pirotu će zainteresovani plivati na Kompenzacionom bazenu od 11 sati, u Beloj Palanci na reci u okviru kompleksa parka Vrelo od 11:30, u Dimitrovgradu na Nišavi kod dvomostovlja od 10:30, dok će se u Babušnici plivati na bazenu na Kupališnom kompleksu od 13 sati. 932bc6c0-e63e-4c1e-9070-1d176c666298 Vlasotinčani na gradskom jezeru; foto: Opština Vlasotince

Za Časni krst plivaće se tradicionalno i u Svrljigu, gde će se, nakon liturgije i zdravstvenih pregleda, plivači okupiti u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene, odakle će u 11:30 krenuti litija ka vrećastoj brani na Svrljiškom Timoku, gde će se plivanje održati od 12:00 sati.

Plivači za Časni krst u Vlasotincu najpre će prisustvovati liturgiji u vlasotinačkoj crkvi Silaska Svetog Duha na apostole, a potom posluženju u parohijskom domu.

Kako navode iz Opštine, sveštenstvo, građani i učesnici plivanja, okupljeni u litiji, krenuće u 11 sati iz crkvene porte do gradskog jezera, gde će se u 12 sati plivati za krst.

Plivanje će i ove godine blagosloviti vladika niški Arsenije, a kao prateća manifestacija bogojavljenskog plivanja biće organizovana i Pihtijada, te zainteresovani učesnici treba da donesu svoje pihtije 19. januara do 10:30, na prostor kod kupališta - navode iz Opštine.

Plivanje za Časni krst - Vlasinsko jezero Surduličani na Vlasinskom jezeru; foto: Slobodna rečBogojavljenskom plivanju na Vlasinskom jezeru takođe će prethoditi liturgija u crkvi Svetog proroka Ilije od 10 sati, a samo nadmetanje krenuće od 12 sati.

Osvajaču Časnog krsta sledi nagrada u vidu zlatnog dukata - poručuju organizatori.

Takođe, meštani opština u Pčinjskom okrugu, plivaće za Časni krst i kod mesta Popov vir na reci Pčinji, čemu će prethoditi liturgija od 8 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milenko

    16:36 // 18. 1. 2024.

    Samo primitivna društva obavljaju ovakve rituale.

  • Vlada

    15:02 // 18. 1. 2024.

    Kad budu poceli iz bazena da izlaze strumfovi, ima svestenik levom rukom da se prekrsti.

  • Dubioza

    13:23 // 18. 1. 2024.

    Jel se osusila farba?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: