Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 10. 12. 2014.

| Društvo

"Pljušte" optužbe između lekara i direktora Instituta

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
tiodorovic
Tiodorović zbog anonimnog pisma organizovao konferenciju za novinare

Anonimna grupa zaposlenih u niškom Institutu za javno zdravlje iznela je brojne optužbe na račun direktora ove ustanove Branislava Tiodorović, koji tvrdi da je sve rađeno zakonski i da je ovo samo reakcija lekara kojima su ukinute privilegije.

U pismu upućenom javnosti, ali i nadležnim institucijama, potpisanom sa "zabrinuti lekari Instituta" ističe se da je Tiodorović zloupotrebio službeni položaj time što je zaposlio decu doktorki Dušice Stojanović i Gordane Ranđelović, koje rade na Institutu i Medicinskom fakultetu. Iznete su i tvrdnje da su one pristale da na Institutu rade za 30% od ukupne plate, umesto dotadašnjih 85 %, a da im se za uzvrat zaposle deca.

Nije istina da sam ja nekoga zaposlio, jer je uredbom zabranjeno zapošljavanje na neodređeno. Angažovao sam 18 ljudi na određeno vreme, a njih dvoje su primljeni na 3 meseca i to nije nikakva garancija da će oni biti zaposleni. Inače, odabrani su jer je ona student generacije, a on među tri najbolja na generaciji. Pa je l' treba da zabranimo zapošljavanje dece lekara? - kaže Tiodorović.

Anonimni "zabrinuti lekari" ističu da je puno slučajeva nepotizma, te i da sin Teodorovića radi u Insititutu. V.d. direktora Branislav Tiodorović kaže da je primljeno 4 deteta lekara od postojanja Instituta, dok je mnogo više rodbinskih veza među srednjim kadrom.

Duple plate?

institut2 Profesori Medicinskog važan deo Insituta, kaže Tiodorović Grupa zaposlenih navodi i da Tiodorović krši zakon tako što profesorima i saradnicima sa Medicinskog fakulteta, koji tamo primaju punu platu, daje drugu platu koja je 85% od ukupne plate na Institutu, iako je maksimum 30%. Inače, na Instututu za javno zdravlje radi 25 nastavnika i saradnika koji su zaposleni na fakultetu.

Međutim, on napominje da je kreiran novi sporazum o podeli radnog vremena, usklađen sa Zakonom o radu i Zakonom o visokom školstvu, a kojim je predviđeno da se strogo vodi računa o tome kad je i koliko ko angažovan na Fakultetu i Institutu, na osnovu čega se određuje zarada.

Zavisno koliko su angažovani, tolike će i naknade biti. One mogu biti 20 odsto ukupne zarade, a mogu biti i 80 odsto. Moram da napomenem da su ti radnici neophodni Institutu jer neke laboratorije ne bi mogle da rade, kao i da je važno da rade ovde jer je Fakultet nastavna baza. Kako, recimo, neko može da predaje hirurgiju, a da ne operiše? - napominje Tiodorović.

On tvrdi da su anonimna pisma pisali upravo oni kojima su, zbog novih pravila, "ukinute nezaslužene privilegije i smanjene plate".

Oni koji su do nedavno uživali nedolaskom na posao, neangažovanjem, sada su nezadovoljni jer su im plate znatno smanjene pošto se boduje rad. Ovo je njihov način da obračunaju - kaže v.d. direktora Instituta.

Nema smena, tvrdi Teodorović

institut Zaposleni koji optužuju Tiodorovića nisu hteli da otkriju svoj identitetRadnici koji su poslali anonimna pisma odlučili su da ne otkrivaju svoje identitete jer, kako kažu, “ne žele da snose posledice, trpe revanšizam i budu kažnjavani”. Kasnije su saopštili da je v.d. direktora Tiodorović počeo da se “razračunava sa svima na koje imalo sumnja da su mogli da sastave i upute pismo o korupciji i nepotizmu”, te da je bilo smena, ali pretnji otkazom.

Tiodorović kaže da nije pretio otkazom i objašnjava da nije bilo smena, već da su, zbog preporuka i naloga Državne revizorske institucije, pomoćnici direktora preimenovani, odnosno premešteni na druga radna mesta.


Vreme za penziju?

U anonimnom pismu lekari ističu i da je Branislav Tiodorović, iako je u avgustu mesecu ove godine izašao u starosnu penziju, produžio sebi mandat na funkciji vršioca dužnosti bez znanja i odobrenja Upravnog odbora i bez neophodne saglasnosti Ministarstva zdravlja.

Tiodorović kaže da je u januaru, kada je imenovan za v.d. direktora, upoznao ministra i druge nadležne da u avgustu puni 65 godina, ali da mu je rečeno da oni odlučuju o njegovom daljem angažovanju. Kaže i da mu je Medicinski fakultet produžio angažovanje za tri godine.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimi

    14:23 // 14. 12. 2014.

    Kakvi lekari sa manje beneficija?Plasimo se za opstanak.Jis od tendera za vakcine drhtimo.Spasi se dir.TIODOROVIC a sad jos proziva.Sta na konferenciji radi predsed. UO? Ministre gde ste kadrovi BLAM

  • Pera

    19:57 // 11. 12. 2014.

    Pa zar ovaj čovek još radi? Još je čudnije da je rukovodilac????

  • STRUCNJAK ZA VAKCINE

    12:56 // 11. 12. 2014.

    Ako Boga znadeš, idi, oslobodi mesto,još neko postoji koji zna taj posao. Ili su beogradski mangupi procenili da niko neće tako lepo da ih sluša i da im nabacuje novac iz ovog ukletog Niša.Odlazi Tio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: