Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 7. 5. 2013.

| Društvo

Po odeljenje manje u 3 niške gimnazije

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
490x370-niske-gimnazije.jpg
Zgrada gimnazija "Stevan Sremac" i "Bora Stanković"

Konkursom za upis u srednje škole, koji je u Vladi Republike Srbije predstavljen 26. aprila, ukinuto je po jedno odeljenje u 3 od 4 niške gimnazije.

Ako ova odluka ne bude izmenjena dopunom Konkursa, osmacima će u gimnazijama "Stevan Sremac", "Bora Stanković" i "9. maj" na raspolaganju biti po jedno odeljenje manje, dok će samo u Gimnaziji "Svetozar Marković" broj mesta za prvake ostati nepromenjen.

U Ministarstvu prosvete ovako je odlučeno iako su plan upisa, koji je predviđao ukidanje po jednog odeljenja u sve 4 niške gimnazije, javno kritikovali političari i lokalna samouprava, a direktore niških gimnazija podržali i rektor i dekani Univerziteta u Nišu.

Načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović nije želeo da komentariše odluku Ministarstva jer, kako kaže, još nije imao uvid u kompletan tekst Konkursa koji će mu biti predstavljen na sutrašnjem sastanku u Požarevcu.

Direktor Gimnazije "9. maj" Nebojša Lekić kaže da su, kako on saznaje, ovim konkursom donete još nepovoljnije odluke nego što je to bilo predviđeno planom upisa, jer je broj slobodnih mesta smanjen i u svim srednjim školama.

Olga Dragojlović, direktorka Gimnazije "Svetozar Marković" i predsednica Foruma niških gimnazija, osuđuje odluku Ministarstva bez obzira na to što je broj odeljenja u njenoj gimnaziji ostao isti.

- Apsolutno smo nezadovoljni jer je ovo suprotno našim zajedničkim ciljevima. Ne znam koji je kriterijum bio za ovu odluku - rekla je Dragojlović.

Dodaje da će sa kolegama nastaviti zalaganje da broj gimnazijskih odeljenja u Nišu ipak ostane na nivou prošlogodišnjeg, što bi moglo da bude odlučeno dopunom konkursa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • maja

    12:05 // 13. 5. 2013.

    a kad su profesori fizickog ostali bez posla nije se digla tolika galama....vraceni casovi fizickog ucitelicama da ,,popune,, normu a deca
    nemaju prakticnu nastavu iz ovog predmeta...vec samo na papiru...a deca nam gojazna i pokrivljena...o tome niko ne prica, SAMO DAJ DA ,,NABIJEM,, NORMU...

    • istina

      19:59 // 13. 5. 2013.

      Majo ne lici ti da lazes.
      Tacno je da su uciteljima vraceni casovi fizickog i likovnog u 3. i 4. razredu po 2 nedeljno jer je ta gospoda imala po 16 casova nedelno.
      Vi difovci ste dobili jos po jedan cas u visim razredima, kao IZABRANI sport, te ste na taj nacin dobili VISE a ne manje.
      TRI casa nedeljno fizickog, a deca gojazna i pokrivljena - vidis li tu sebe majo???
      ili mislis da smo toliko glupi. U pravu je "negativna selekcija"

  • Bubamarica

    23:54 // 12. 5. 2013.

    Da li ćemo i dalje ćutati i trpeti pljuvanje po nama? Danas bi Nušić imao previše posla!!!!

  • negativna selekcija

    09:44 // 11. 5. 2013.

    Stvari su jasne:Tugomir, običan učiteljčić Prodaće Vas sve samo da zadrži svoje mesto. Njemu je najbitnije da "OVE GODINE NI JEDAN UČITELJ NIJE OSTAO BEZ POSLA". a nastavnici,a profesori žitomire-čuoli si za njih???
    Ministar prosvete mislim da sa svojim kvalifikacijama i stručnošću ne zaslužuje da ga komentarišem-da ne habam tastaturu.
    Direktori škola ili su učitelji ili difovci, pod uslovom da su dokazani POLTRONI ili ogrezli u kriminalu.Učitelj u selu Šišmanovac sa po jednim učenikom u 3 razreda ima veću platu od profesora u gimnaziji za oko 7000 dinara.U Niškom regionu ima najmanje 20 škola sa po JEDNIM đakom. Poznato je nekoliko slučajeva u Pirotu, Aleksincu i Blacu da učiteljica vozi SVOJE dete u neko selo i uči ga(da ne ostane bez posla). Poznate su i neke Opštine koje iz svog buđeta finansiraju platu učitelja. Inkluzija, druga šansa, seminari, tribine, seminari za menadžere(direktore),..čista PLJAČKA.
    Gde ste Vi gimnazijalci u toj priči?
    Pa ĆUTITE i dalje..... neka Vas ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: