Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 7. 5. 2013.

Po odeljenje manje u 3 niške gimnazije

490x370-niske-gimnazije.jpg Zgrada gimnazija "Stevan Sremac" i "Bora Stanković"

Gimnazije "Bora Stanković", "Stevan Sremac" i "9. maj" ostaće od naredne godine bez po jednog odeljenja, odlučilo je Ministarstvo prosvete.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • ;)

    11:01 // 8. 5. 2013.

    Ubedila sam decu da ne upišu gimnaziju i ni malo se ne kajem zbog toga. Ukoliko ne završe fakultet imaju dobre zanate. To što nisu gimnazijalci nije nikakav minus, gimnazijska diploma ne polaže ispite, dobro zagrejana stolica je put ka uspehu.

    • djura

      20:17 // 9. 5. 2013.

      Ma da , ovi sa zanatom su se svi zaposlili u zadnje vreme. A plata! Ma ne pitaj imaju kod privatnika i preko 15000 din.

  • Marko Kovacevic

    19:49 // 7. 5. 2013.

    Ja ne znam sta je problem oko ovoga. Da stvari nisu jasne, pa ajde da se bunimo dok nam se ne objasni. Ali ovako. U Nisu ima manjka osnovaca. Znaci manjka ljudi, ajde da su pare ili nesto drugo, ali nema dece!!! I to postoji manjak od 600 dece valjda u Nisu. Prosvetni radnici bi da zadrze svoja radna mesta. I to je ok. I imaju ideju da smanje broj djaka po odeljenju. To je smesno. Vrlo smesno. U centru Nisa u najboljoj gimnaziji da odeljenja imaju po 20 djaka?? Pa gde to postoji?? I to sve da neki prosvetni radnik ne bi dobio otkaz. A i ako dobije pa sta??? U Nisu nasem gradu mnoge firme su propale, u zadnjih 20 godina. Pa smo i to preziveli. Sada je stvar takva, i sta to mora da se istrpi. Kako je krenulo za 10 godina prosvetarima ce biti ok da u odeljenju imaju po 11 djaka. al bitno da plata legne...

    • Marija

      18:17 // 9. 5. 2013.

      da si ti profesor i da ti imas odeljenje od 30 djaka, koliko imaju gimnazije u centru Niša, ne bi tako pricao... ali ti nisi profesor... zar ne?

    • Marko

      18:41 // 9. 5. 2013.

      Pogrešno. Evo vesti koja demantuje:

      http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Dve-niske-skole-medju-30-najatraktivnijih-u-Srbiji.sr.html

      Dakle, ima zainteresovanih za škole, ali se bez obzira na to odelenja ukidaju. U tome je problem.

  • Marija

    18:21 // 9. 5. 2013.

    Sremac je prva niska gimnazija pa ako nekom ne treba da bude ukinuto odeljenje onda su to svakako oni...

    • maja

      11:58 // 13. 5. 2013.

      jel to gubite casove... pa ste nervozni....ili zbog opsteg dobra

  • Edmund

    14:28 // 7. 5. 2013.

    Ovo je u skladu sa dugorocnim planovima BG elite:
    Jug proizvodi fizikalce, a BG snobove, menadzere, novu turbo elitu...
    Napred u svetlu buducnost.

    • dominus

      16:33 // 7. 5. 2013.

      Po vašoj nekoj logici, samo gimnazijalci mogu da budu "menadžeri, turbo elita", dok su deca iz stručnih škola "fizikalci"? Đaci ekonomske, elektrotehničke i pravno-poslovne škole, budući studenti ekonomije, prava, elektronike su "fizikalci"? Ali niste vi jedini, pa i gospodin direktor 9. maja je otvoreno na TV-u izjavio da "fakulteti zavise od gimnazija", kao da samo gimnazijalci upisuju iste. Stručne škole su najviše zapostavljene, ali nema veze, ionako je u našem obrazovnom sistemu odavno većina stvari izopačena. Pitanje je samo odakle je to krenulo.

    • braca

      17:23 // 7. 5. 2013.

      Ili su roditelji jednostavno ukapirali da zavrsavati gimnaziju nema svrhe osim ako zele da im dete prodaje kartice u busu ili radi u cevapdzinici. Sada znam da ce gimnazijalci da me nahejtuju, ali budite realni: sta mozete da radite sa gimnazijom, ako ne planirate da cepate dalje na fax?

    • Edmund

      13:23 // 8. 5. 2013.

      @dominus,
      u pravu si.
      nije mi namera bila da omalovazim negimnazijalce (i ja sam zavrsio strucnu skolu i kasnije diplomirao na elektronskom), vec da ukazem na to da se decenijama od strane BG elite zatire sve kvalitetno sto postoji van Beograda. Pocelo je sa privredom, kulturom, evo sad je skolstvo na redu.
      Ne znam da li se to radi iz neznanja/nesposobnosti/kratkovidosti elite ili postoji neki (meni nejasan) plan :)

  • Profa

    18:27 // 7. 5. 2013.

    Nemoj Olga da se pravda kad svi znamo da je zahvaljujući SPS-u njoj ostalo odeljenje a svima su smanjili, bruka i sramota za Niš i odeljenje MP u Nišu.

    • Profesorka

      23:49 // 12. 5. 2013.

      Čudo jedno kako je sada grabarska trnu u oku svima, a re par godina kada su nam ukinuli jedno odeljenje (jedino nama!) ne sećam se da je bilo kome smetalo. Osim nama:(

  • Geograf

    07:37 // 8. 5. 2013.

    Marko, očigledno da nisi završavao nek škole kad tako pričaš !
    Odmah da se ogradim, pošto sam geograf, da ne branim profesore, jer nemam nameru IKAD da radim u našoj prosveti koja je dno dna iz beskonačno velikog broja razloga koje ne vredi ovde objašnjavati ljudima koji nisu u samoj toj priči.
    Ali, smanjiti broj đaka po odeljenju nije loše, već se zove standard, odnosno omogućava kvalitetnije učenje. Mnogo je bolja pažnja u odeljenju od 20 đaka nego u onom od 30+
    U malim odeljenjima đaci postižu znatno bolje rezultate, zato ti nije na mestu kad kritikuješ tu opciju.
    Svuda u svetu se teži ka tome da odeljenja imaju što manji broj đaka. Idealno je između 12-16.
    Gimnazije su potrebne jer "teraju" đake da upisuju fakultete, a nama je (kao) cilj da povećamo broj fakultetski obrazovanih.
    Drugo, pogotovu ovde na jugu treba praviti strategiju za povećanje broja visoko obrazovanih i za povećanje broja dece. Ali BG glavonje očigledno jedva čekaju da mi nestanemo.

    • Marko Kovacevic

      15:28 // 8. 5. 2013.

      Zavrsio sam gimnaziju Bora Stankovic. i Elektronski fakultet. Pa pricam tako!

  • hedonist

    17:21 // 7. 5. 2013.

    niski narodni poslanici,gde vam je lokal patriotizam,gde su vam pitanja ministarstvu,po ovoj temi?ovaj grad vas je birao za svoje predstavnike,zar vas nije zao dece ili vas bas briga?da li ce vasa deca ici u neku nisku srednju skolu?

  • profesorka

    08:23 // 10. 5. 2013.

    ako je tacan podatak da se u beogradu gasi samo JEDNO odeljenje u svim gimnazijama, postavlja se pitanje zasto ministarstvo toliko insistira na gasenju 3 odeljenja u nisu, kao i po jedno u aleksincu i svrljigu. da li im je cilj da nis u potpunosti postane provincija, jer ovim cinom se direktno atakuje na akademski zivot u nisu.

    drugo pitanje je ko je dao preporuku ministarsvu za takav potez. sigurno nisu tako resili ne konsultujuci nikoga, sto znaci da je najverovatnije sam nacelnik nisavskog okruga zaprzio corbu.

  • max

    23:53 // 8. 5. 2013.

    Zavrsio sam gimnaziju 9 maj i to opstu latinski su mi predavale i vera bogicevic i latinka tu opstu kulturu ne steknu neki ni sa fakultetom i ista skola pomogla mi je i da zavrsim fakultet

  • zoki

    18:12 // 7. 5. 2013.

    a kad je dragan iso u prodavnici
    eheh
    dobar potez

  • Aleksandar

    09:08 // 10. 5. 2013.

    Prvo se zalazu za veci broj gimnazijalaca,za strategiju po kojoj je gimnazijalcima omogucena direkna prohodnost na fakultete, a onda se sete da nema dovoljno dece i da moraju da se popune i druge skole i tako naravno namecu deci koju ce skolu da izaberu.Pitanje je onda zasto im i daju te liste zelja da popunjavaju kad ionako ne mogu da izaberu gde ce da idu u skolu.Sramota za drzavu.

  • profa

    09:08 // 10. 5. 2013.

    ako je tacan podatak da se u beogradu smanjuje samo JEDNO gimnazijsko odeljenje, postavlja se pitanje zasto se u nisu smanjuje cak tri, da ne pominjemo i po jedno odeljenje u aleksincu i svrljigu. kako je to beogradu potreban gimnazijski kadar, a nisu nisu? da li se zeli unistiti i niski univerzitet?

    drugo pitanje je ko je dao preporuku misnistru za smanjivanje gimnazijskih odeljenja. sigurno da odluka o tome nije donesena na osnovu preporuke, a jedini logicki odgovor je da je to nacelnik niske uprave, zar ne?

  • hedonist

    17:47 // 10. 5. 2013.

    pitam ove individue koji se zalazu za gasenje odeljenja: da li bi tako rezonovali da vasa deca treba da upisu srednju skolu,a da su pritom vukovci?vidite li da su beogradski lopovi bacili kosku da se ovde medjusobno trvemo,da nas naprave u svemu,pa i u obrazovanju,marginalcima!

  • negativna selekcija

    09:44 // 11. 5. 2013.

    Stvari su jasne:Tugomir, običan učiteljčić Prodaće Vas sve samo da zadrži svoje mesto. Njemu je najbitnije da "OVE GODINE NI JEDAN UČITELJ NIJE OSTAO BEZ POSLA". a nastavnici,a profesori žitomire-čuoli si za njih???
    Ministar prosvete mislim da sa svojim kvalifikacijama i stručnošću ne zaslužuje da ga komentarišem-da ne habam tastaturu.
    Direktori škola ili su učitelji ili difovci, pod uslovom da su dokazani POLTRONI ili ogrezli u kriminalu.Učitelj u selu Šišmanovac sa po jednim učenikom u 3 razreda ima veću platu od profesora u gimnaziji za oko 7000 dinara.U Niškom regionu ima najmanje 20 škola sa po JEDNIM đakom. Poznato je nekoliko slučajeva u Pirotu, Aleksincu i Blacu da učiteljica vozi SVOJE dete u neko selo i uči ga(da ne ostane bez posla). Poznate su i neke Opštine koje iz svog buđeta finansiraju platu učitelja. Inkluzija, druga šansa, seminari, tribine, seminari za menadžere(direktore),..čista PLJAČKA.
    Gde ste Vi gimnazijalci u toj priči?
    Pa ĆUTITE i dalje..... neka Vas ...

  • jelena

    18:22 // 9. 5. 2013.

    Podrzavam svoje kolege u borbi za odeljenja. Ovo je velika sramota za ovu vlast kojoj intelektualci ocigledno smetaju pa da ih se rese na perfidan nacin.

  • maja

    12:05 // 13. 5. 2013.

    a kad su profesori fizickog ostali bez posla nije se digla tolika galama....vraceni casovi fizickog ucitelicama da ,,popune,, normu a deca
    nemaju prakticnu nastavu iz ovog predmeta...vec samo na papiru...a deca nam gojazna i pokrivljena...o tome niko ne prica, SAMO DAJ DA ,,NABIJEM,, NORMU...

    • istina

      19:59 // 13. 5. 2013.

      Majo ne lici ti da lazes.
      Tacno je da su uciteljima vraceni casovi fizickog i likovnog u 3. i 4. razredu po 2 nedeljno jer je ta gospoda imala po 16 casova nedelno.
      Vi difovci ste dobili jos po jedan cas u visim razredima, kao IZABRANI sport, te ste na taj nacin dobili VISE a ne manje.
      TRI casa nedeljno fizickog, a deca gojazna i pokrivljena - vidis li tu sebe majo???
      ili mislis da smo toliko glupi. U pravu je "negativna selekcija"

  • mod

    23:51 // 9. 5. 2013.

    Sramota. Ovamo strategija da se poveća procenat visokoobrazovanih, a onda se ukinu odeljenja, samo na jugu. Ne želim da se mojoj deci uskraćuje izbor. Gimnazije nemaju problema sa brojem upisanih djaka.

  • M

    23:46 // 7. 5. 2013.

    Umesto da se skole u koje se deca ne upisuju zapitaju zasto je to tako, nasi politicari su "sagledali potrebe ucenika" i resili Gordijev cvor. Bravo!

  • Zika

    09:57 // 8. 5. 2013.

    @Braca,

    za pocetak, znace kako se pise "cevapdzinica".
    Mada se od toga nece leba najesti

    • braca

      18:27 // 8. 5. 2013.

      Pravopis ti nije nikakav argument u raspravi. Mene na Elektronskom fakultetu nisu učili pravopisu, jer što i sam kažeš, neće me pravopis "leba najesti".

  • PrimusD

    12:48 // 9. 5. 2013.

    I treba da se ukinu 3 odeljenja, ali u 9. maju gde se deca upisuju sa 75 poena, dok je za Sremac i Boru uvek potrebno, ako ne više 90! Da ne pričam o tome kako je prošle godine bilo potrebno po 96-7 za jezički smer, a 93-4 za matematički.

  • Igrutin Igrutinovic

    16:02 // 7. 5. 2013.

    Da nije bilo svih tih "silnih" odeljenja u gimnazijama u "ruralnom" delu zemlje Beogradski Univerzitet bi mogao da zakatanči bar 20% svojih fakulteta,pa bi se zapitali šta ih je snašlo.Da ne pričamo o tendenciji da se školstvo tendenciozno i planski uništava,da se gradiva prekrojavaju u toku školske godine i da polupismeni stranački kadrovi pišu udžbenike i programe. Katastrofa.

  • djura

    20:19 // 9. 5. 2013.

    Bolje da svi završavaju 3 i 4-ti stepen stručne škole, a da se nastavnici iz gimnazija i sa fakulteta prekvalifikuju za poljoprivrednike, pa da ovu nepismeno-nesposobnu školsku upravu (kao i vlast u državi) koja nas vuče nazad niko nikad ne zameni.

  • Branko

    10:28 // 8. 5. 2013.

    Ljudi moji, pa ovo je samo početak onoga što nas čeka. Sudbina sela će stići i gradove ali za razliku od njih nećemo imati gde da pobegnemo. Đavo je došao po svoje, srpski seljak je prvi put u istoriji dozvolio da ga z...bu. Cena gradskog asfalta je bila previsoka.

  • jelica

    10:03 // 10. 5. 2013.

    desava se kompletna implozija vrednosti! razmislimo sta ce biti sutra? vec vidimo sta se desava danas!!!!

  • Mariza

    17:06 // 10. 5. 2013.

    Ukidaju mesta u gimnazijama i uvode nepotrebne predmete kako bi neki nastavnici imali fond časova,a da li je tako i drugim preduzećima?Nego ministarstvo na svoju ruku radi i to naopako.Država bi trebalo da sagleda svoje potrebe za obrazovnim profilima i napravi plan,a to znači da sama škola već u četvrtom razredu osnovne škole decu usmeri,drugo usmerenje da bude na kraju osmog i onda je situacija već čista.Ali kod nas je sve naopako ovakvom odlukom dovode da većina dece sigurno napusti zemlju i ode tamo gde će moći da ostvari svoje ciljeve.A oni samo o Evropi a da li se tako ulazi u Evropu?I ovako imamo veliki broj nepismenih samo još neka zatvaraju škole i fakultete.

  • djura

    20:18 // 9. 5. 2013.

    posla ima za npr. onog ko je završio elektrotehniku, a proverite koliko takvih nije prethodno bilo u gimnaziji.
    Usput, zna li neko koliki je prihod od izvoza pameti (n.pr. softwera, ili arhitektonskih ili mašinskih projekata i td.) u odnosu na izvoz poljoprivrednih i zanatskih proizvoda... Pa dragi moji ta pamet koja se izvozi ide iz gimnazija i sa tehničkih fakulteta... Doduše i psihologa i pedagoga imamo za izvoz, ali ih niko neće, zato nas i udaviše ovde :-)) (svojim reformama, inkluzijama, edukacijama ...)

  • Bubamarica

    23:54 // 12. 5. 2013.

    Da li ćemo i dalje ćutati i trpeti pljuvanje po nama? Danas bi Nušić imao previše posla!!!!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: