Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 24. 1. 2020.

| Društvo

Počasna predsednica Društva sudija Srbije: Predsednik ne sme da kontroliše sudije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Postoje države i postoji zakoni u kojima predsednik ima kontrolnu ulogu nad sudovima, kaže počasna predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, ali u Srbiji on u ovoj oblasti nema nikakve ingerencije, iako je nedavno državni sekretar Ministartsva pravde to javno i zatražio.

Napadi političkih i javnih funkcionera na sudiju Miodraga Majića, etikete “žute” sudije i konstantno prozivanje, čak i od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, skoro kompletnog srpskog pravosuđa, pravnici ocenjuju kao pritisak.

Sudija Boljević kaže da politička vlast ima refleks da želi da kontroliše pravosuđe.

Nikako im se ne sviđa ideja, koji je sama država predložila, a to je da se smanji politizacija pravosuđa. Mi smo u Nacionalnoj strategji reforme pravosuđa 2013. do 2018. i u akcionim planovima za njeno sprovođenje i za Poglavlje 23, država je sama odlučila da izmeni Ustav, kako bi smanjila politizaciju - priča Boljevićeva.

Poslednjih nekoliko godina traje polemika i debata oko novih izmena Ustava koje se tiču pravosuđa, ali ti predlozi države, na koje struka ima značajne primedbe, još nisu došli ni do poslanika, ni do građana.

Boljevićeva pojašnjava da će te promene morati da budu izglasane na referendumu. Tvrdi da je struka jedinstvena da su predložena rešenja loša, ali traži i podršku građana.

Ako ostanu ovakva ustavna rešenja građani zaista neće imati šanse, neće imati pravo na pravično suđenje, jer se unazađuje pravosuđe i ja onda pozivam svakog da izađe na referendum i glasa protiv - poručuje sudija Boljević.

Šta je predviđeno ustavnim reformama, kako to tumači struka, koji su njihovi stavovi, a koji GONGO organizacija i kakve su zapravo ingerencije predsednika Francuske, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danica

    10:38 // 25. 1. 2020.

    Konstantno napadate Vucica,a sto se ne pozabavite onima od ranije za cije vreme je bilo opste rasulo. Eto na pr.kao sto neko rece, ko je oslobodio silovatelja? sudija kog je postavila bivsa vlada zar ne?
    Najlakse je udariti na Vucica.

  • Siki

    22:11 // 24. 1. 2020.

    Pa opsta pozmata stvar u Niskoj Apelaciji. Vrsljaju, rade svaka vaska obaska.Svako ima svog advokata skim je u odlicnim odnosima.I tu treba promaja.

  • Dragan Šabac

    19:07 // 24. 1. 2020.

    Gospođo Boljević, slažem se sa Vama da Prefsednik Srbije ne treba da kontroliše sudije, ali se nešto ne sećam koji ono beše predhodni Predsednik, a nije Vojislav Koštunica, postavljao i rszrešavao sudije po svom ličnom nahođenju. Drugo, gospođo Boljević, sudije svih rangova treba da odgovaraju narodu, a ne da se kriju iza sumljive samostalnosti. Oslobađanje punoletnog silovatelja maloletnice.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: