Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 27. 5. 2022.

| Društvo

Počela adaptacija lokala za zanatlije u niškoj Tvrđavi

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
lokali tvrđava2
U 7 lokala u niškoj Tvrđavi biće zanatlije; foto: T. T.

Niška Tvrđava će sredinom leta dobiti novi turistički sadržaj, kada se očekuje da se zanatlije usele u 7 lokala, čija sanacija je u toku. Iz Grada najavljuju i rekonstrukciju Bali-begove džamije, kao i uređenje logora Crveni krst, Arheološkog nalazišta "Medijana" i Ćele-kule.

Ugostiteljski objekti koji se trenutno nalaze u niškoj Tvrđavi neće biti iseljeni, a u ostalim lokalima će nakon završetka uređenja boraviti zanatlije koje se bave očuvanjem nematerijalne tradicije srpskog naroda. lokali tvrđava Počela adaptacija lokala; foto: T. T.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Niš Dragane Petković, ideja je i da se u nišama u okviru Tvrđave odmah pored Beogradske kapije otvore vrata za radionice koje bi se održavale tokom dana i u letnjem periodu, a koje su namenjene turistima i svima koji su zainteresovani za upoznavanje starih zanata.

Imamo prijave udruženja i pojedinaca za otvaranje orijentalnih restorana, predstavljanja nacionalne kuhinje, pravljenjem određenih programa i novih turističkih proizvoda, odnosno pozicioniranje turista upravo na prirodnom platou naše niške Trvđave gde bi se organizovali izleti na kojima bi se pričalo o istorijskom značaju građevine, a nadam se da će i Beogradska kapija zaživeti tokom letnjeg perioda i da ćemo svakog vikenda imati organizovane muzičke sadržaje - kaže Petković.

Dodaje da bi zanatlije trebalo da se usele u lokale krajem juna, a da će tokom obeležavanja gradske slave organizovati kulturno-umetnički sadržaj kojim će promovisati lokalitet na kom je izgrađena Tvrđava. bali begova džamija Priprema se projekat za rekonstrukciju Bali-begove džamije; foto: T. T.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavljuje i rekonstrukciju Bali-begove džamije i ističe da će zajedno sa Egipćanima napraviti trajnu izložbu svih predmeta iz manastira Svete Katarine u Sinaju, koji je niška delegacija posetila. Osim rekonstrukcije džamije, najavljuje i ulaganja u nalazište "Medijana", kao i u Ćele-kulu i i logor u Nišu.

Sada smo od Ministarstva turizma dobili novu finansijsku podršku od 20 miliona dinara za uređenje pojedinih segmenata logora, same Medijane i Ćele-kule i nadam se da ćemo taj novac na pametan način da iskoristimo - rekla je Sotirovski.

Većnica za kulturu Adriana Anastasov još početkom ove godine najavila je otvaranje "Medijane" na proleće, a kako je i taj rok istekao, Sotirovski kaže da se nada da će po završetku rekonstrukcije što pre uspeti da otvore vrata nalazišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    20:13 // 29. 5. 2022.

    ...ili ce da bude u funk.izlozbenog ili muzejskog prostora?Ja Sam da joj se name a Ne menja(izlozb.prostor) I da se sacuva sadasnja autent. arhitekt

  • Gaga

    20:08 // 29. 5. 2022.

    Bali-begova dzamija izgradjena je na temeljima mnogo starije crkve iz Konstantinovog vremena.Hoce li da joj se vrati minare I da bude islamska bogom.

  • Gaga

    19:40 // 29. 5. 2022.

    Saraci,kovaci I potkivaci idu na"Stocni trg",ili u Nas."Crvena Zvezda".Tamo su konji,ovce,koze...iako je njihov cuvanje zabranjeno pre vise od40 god.!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: