Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 20. 1. 2021.

| Društvo

Počela imunizacija kineskom vakcinom na jugu Srbije

Autor:Lj. F. i Lj. M.Izvor:Južne vesti
vakcinacija
Krenula masovna imunizacija; foto: Grad Vranje

Sa masovnom vakcinacijom počelo se i u gradovima na jugu Srbije, a najpre će se vakcionisati oni građani koji su se prijavili za vakcinu kineskog proizvođača. U Pirotu se vakcinacija obavlja na 4 lokacije, u Prokuplju na 3, Leskovcu na 6, a u Vranju na 7 punktova.

U Pirotu će svi građani koji su primili obaveštenje za vakcinaciju moći to da obave u Domu zdravlja na tri lokacije - Ambulanta Tijabara, Ambulanta Tigar i Medicina rada u Opštoj bolnici.

Četvrta lokacija, vakcinalni punkt na Zatvorenom bazenu, u funkciji će biti od četvrtka, 22. januara.

Građani će telefonom biti obavešteni o bližim terminima vakcinacije po utvrđenom rasporedu, a kako bi se što više građana što pre vakcinisalo. Osim u ambulantama, vakcinacija će biti obavljena i na izmeštenom punktu za masovnu vakcinaciju - kažu u Štabu za vanredne situacije.

Kako dodaju, punkt će se sastojati od tri ekipe i biće omogućen veći protok ljudi, pa će imunizacija biti sprovedena na planirani način.

Ovom prilikom pozivamo građane da se u što većem broju prijave za imunizaciju kako bismo zajedno doprineli borbi protiv širenja virusa kovida - saopštavaju iz Štaba

Podsetimo, u Pirot je stiglo 930 vakcina kineskog proizvođača, pa će u prvim danima masovne imunizacije, vakcinu moći da prime oni Piroćanci koji su se prijavili da žele da prime tu vakcinu. vakcine Kineska vakcina trenutno dostupna; foto: Agencija Publika

Prvih 215 Prokupčana dobiće takođe kinesku vakcinu "Sinofarm" protiv virusa korona. Dom zdravlja u Prokuplju, gde se vrši vakcinacija, je obezbedio 6 ekipa na 3 punkta, a svaku čine po jedan doktor i dve medicinske sestre.

Zakazivanje vakcinacije je urađeno tako da na 10 minuta prolazi po jedna osoba kod svake ekipe i izvodiće se do 15 sati.

Prilikom dolaska na punkt , građani prvo popune saglasnost za ponuđenu vakcinu, zatim idu na pregled kod lekara, a nakon toga se prima vakcina i posle perioda od 15 do 30 minuta mogu da napuste punkt. Za danas odziv građana je odličan i svi građani kojima je zakazan termin su došli na vreme - kažu u Domu zdravlja.

Nastavak vakcinacije očekuju i narednih dana, u zavisnosti od broja prijavljenih građana, ali i dinamikom pristizanja vakcine protiv korone.

Vakcinacija u Vranju se obavlja od 8 do 18 sati na 7 punktova, a 14 lekara i 28 medicinskih sestara radiće u 2 smene.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obišao je punkt za vakcinaciju u Zdravstvenoj stanici Vranjska Banja, gde vakcinacija kineskom vakcinom, kako saopštavaju iz grada, protiče bez problema.

Građani dolaze u tačno određenom terminu, prema ranije utvrđenom planu vakcinacije i nakon poziva gradskog kol-centra. Svi građani koji ne dobiju poziv, a dođu do punkta, biće vakcinisani u terminu koji će biti dogovoren na licu mesta. Ukoliko je osoba nepokretna potrebno je da se ona, ili neko od članova porodice, jave na broj telefona 017/414581 kako bi se evidentirala, a potom i bila vakcinisana u kućnim uslovima, od strane osoblja Službe kućnog lečenja - saopštavaju iz grada.

Sa imunizacijom se krenulo i u Leskovcu - glavni punkt, sportska hala “Partizan” je potpuno prilagođena i opremljena, dok je ostalih 5 punktova takođe spremno - u Domu zdravlja u Leskovcu, Vučju, Grdelici, Manojlovcu i Brestovcu.

Jutros je u i vlasotinačkom Domu zdravlja počela vakcinacija stanovništva protiv korona virusa.

Do sada su prijavljena 72 građana, a kao i drugim gradovima i opštinama, imunizacija se obavlja vakcinom kineske proizvodnje, dok se u narednom periodu očekuje da stigne ruska vakcina.

Građane, čije smo prijave dobili, kontaktirali smo i obavestili koja je vakcina trenutno na raspolaganju. Skoro svi su se izjasnili da su za vakcinaciju bilo kojom vakcinom i smo u 8 sati jutro počeli sa vakcinacijom rekla je direktor Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Vakcinaciju obavljaju 2 ekipe lekara i tehničara, od 8 do 18 sati, a ona se obavlja i u ogranku Doma zdravlja u Crnoj Travi.

Građani se za vakcinaciju protiv kovida mogu prijaviti putem kol-centra e-Uprave na broj 0800/222-334 i putem sajta euprava.gov.rs.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    22:23 // 20. 1. 2021.

    Made in PRC!

  • doktor

    14:49 // 20. 1. 2021.

    A ove ostale su rezervisane za elitu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: