Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 20. 4. 2022.

| Društvo

Počela izgradnja puta preko Radan planine koji povezuje Toplički i Jablanički okrug

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
put
Počela izgradnja puta preko Radan planine; Foto: Lj. M.

Rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik zvanično je počela danas, a planirano je da se radovi završe do decembra 2023. godine. Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Izgradnja puta povezaće Jablanički i Toplički okrug, a samim tim i Caričin grad, Sijarinsku Banju, Prolom Banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku Banju, kao i arheološko nalazište Pločnik.

Osim što će poboljšati turističku ponudu tog dela Srbije, put će prepoloviti vreme dosadašnjeg putovanja između Jablaničkog i Topličkog okruga koji će, nakon završetka puta, biti kraći za oko 100 kilometara. radnici Radovi će se završiti do decembra sledeće godine; Foto: Lj. M.

Nova trasa će spojiti prirodni fenomen Đavolju Varoš sa arheološkim nalazištem kod Pločnika, lokalitet Caričin grad kod Lebana, kao i termalne izvore lekovitih voda Sijarinske, Prolom i Lukovske banje. Ogromne su mogućnosti koje pruža ova saobraćajnica, od kružnih turističkih tura raznolikog sadržaja, do razvoja seoskog turizma koji će omogućiti mnogim ljudima sa ovih prostora da se vrate svojim ognjištima i tu o bezbede egzistenciju za porodice – rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog upravnog okruga.

Očekuje da će dobra infrastruktura dovesti i mnoge investitore, pa nije nerealno da za nekoliko godina Radan planina postane značajna turistička ponuda na mapi Srbije. put Gradi se put koji će povezati Toplički i Jablanički okrug; Foto: Lj. M.

Miljković naglašava i da će uporedo sa asfaltiranjem puta, duž ove deonice biti izgrađen i spomen kompleks “Begovića grob” u čast Dimitrija Begovića, junaka Topličkog ustanka.

Početak radova na izgradnji puta od Prolom Banje do Caričinog grada zvanično je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić u pratnji ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, koje su posetu kuršumlijskoj opštini iskoristile i za obilazak radova na rekonstrukciji Kuršumlijske Banje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srbin

    17:09 // 1. 7. 2023.

    Sta se desava sa putem preko Radan planine? Kada ce biti zavrsen? Cuo sam da su radovi stali i da masine ne rade put vec mesecima. Hajdete jedan clanak na tu temu. Pozdrav

  • Mile Libela

    10:20 // 21. 4. 2022.

    Zato od Zitoradje do Zitnog Potoka ostavite ceo prednji trap i 3 puta menjate amortizere.

    • Ivan

      12:26 // 21. 4. 2022.

      Ma to je lepo preko Dubovo,preko beli kamen i buldožer menja amortizere!!!

  • Posmatrač

    08:38 // 21. 4. 2022.

    Sigurno neko od bogataša planira da napravi hotele zato i prave put inače ne bi ga ni spomenuli, ulice i trotoari u gradu su nam u katastrofalnom stanju a oni grade puteve po planinama i to od naših para a pominju energetsku krizu i loše dane moramo da štedimo DA BI ONI I NJIHOVA DECA IMALI SRAMOTA!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: