Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 24. 6. 2022.

| Društvo

Počela kampanja za prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, među donatorima i Darko Rundek

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dojkinci
Sakupljena petina novca; foto: Elektropionir

U prva tri dana donacijske kampanje za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci, sakupljeno je nešto više od petine potrebne sume od 840.000 dinara. Kampanja traje još 27 dana, a kada se novac sakupi, solarni paneli će se postaviti na krovu Mesne zajednice Temska i Doma kulture u Dojkincima i sav novac od proizvodnje struje ići će za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u tim selima.

Do sada je sakupljeno skoro 174.000 dinara ili 21% od potrebnog novca, a među 56 donatora našao se i muzičar Darko Rundek, koji je poznat kao borac za zdravu sredinu i žaštitu životne sredine.

Za staroplaninska sela naširoko se čulo prilikom akcija i protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na njihovim rekama, a jedan od aktivista i kustos Muzeja Odbrane reka Stare planina u Temskoj Janko Đorđević kaže da je u suncu spas.

Uspeli smo na 15 godina da odložimo izgradnju malih hidroelektrana. Što se tiče ove “džaba” energije, koju nam sunce svakodnevno nudi i moli nas da je upotrebimo, za mene je to najbolji način. Vetroparkovi mogu da štete pticama, mini-hidroelektrane nikako nisu dobre... - kaže Đorđević.

Donacijsku kampanju "Solarna Stara" pokrenula je Energetska zadruga Elektopionir, a Davor Končalović, docent na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i njen član kaže da ga na prvom mestu raduje ta mogućnost da budemo "za" nešto.

Mi smo, gledajući ovako kroz vreme, vrlo rado prihvatali opciju da budemo protiv nečega. Sada imamo priliku da svi skupa budemo "za" nešto. Da budemo za nešto od čega ćemo svi imati koristi, za nešto što će rasteretiti zavisnost Srbije od fosilnih goriva, što će pozitivno uticati na kvalitet života, što će nam pomoći na kraju krajeva i da povratimo samopouzdanje koje smo, čini mi se, malo izgubili - kaže Končalović.

Uplate su i dalje moguće na platformi Donacije.rs.

Podsetimo, kampanja je simbolično krenula 21. juna i 11:13, u prvom minuta leta, kako objašnjavaju iz Energetske zadruge, ukoliko se ovom kampanjom postigne veći iznos od traženog, preći će se i na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    19:25 // 25. 6. 2022.

    A sta bi 'falilo M.H.E. nalik na stare vodenice"potocare",samo sto ,umesto da melju zito I kukuruz,proizvode struju?A izgledaju autenticno ?

  • Goca

    03:27 // 25. 6. 2022.

    Da li znate da solarne ploce vremenom postanu radioaktivne?

  • srbIN

    14:55 // 24. 6. 2022.

    Koliko je donirala porodica Djokovic?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: