Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:04, 1. 10. 2020.

| Društvo

Počela nastava na nekim fakultetima u Nišu, zbog korone će uglavnom biti kombinovana

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Univerzitet
Jesenji semestar na nekim fakultetima već počeo, neki se pripremaju za nastavu; foto: JV/V. Milić

Dodela indeksa brusošima se ove godine na niškim fakultetima uglavnom organizuje u grupama zbog korone, a neki su ih danas već dobili i prisustvovali onlajn predavanjima. Prodekan Vlastimir Nikolić kaže da će na većini fakulteta Univerziteta u Nišu nastava biti kombinovana, dok će studenti Pravnog i Ekonomskog fakulteta učiti samo preko platformi.

Za sada tradicionalne nastave na niškim fakultetima nema zbog epidemioloških mera, a jesenji semestar je danas već počeo na nekim fakultetima, dok se ostali pripremaju za nastavu koja bi do kraja oktobra trebalo da počne.

Neki brucoši su danas dobili indekse, neki će narednih dana, a sve informacije o početku nastave na fakultetima studenti treba da prate na zvaničnim sajtovima fakulteta, gde mogu da dobiju precizne informacije.

Prodekan za nastavu niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić kaže da će na većini fakulteta nastava biti kombinovana, a uglavnom će se truditi da predavanja budu onlajn, dok će vežbe biti organizovane uživo.

Svaki fakultet je priča za sebe, a na Pravnom i Ekonomskom fakultetu su se odmah odlučili za onlajn nastavu. Ali na primer to nije isto za tehničke fakultete i medicinu, gde imate programe medicina, farmacija i stomatologija, gde bez praktičnih vežbi i kontakta sa pacijentima, nema ni studija. I Univerzitet i fakulteti su se maksimalno potrudili da kroz dodatne saradnike organizacija bude što bolja, nije jednostavna ta onlajn nastava, treba se posvetiti radu sa studentima, konsultacijama i zato će nastavnici i saradnici biti i više opterećeni - kaže Nikolić.

Iskustvo iz perioda vanrednog stanja, kada su svi fakulteti bili zatvoreni, značilo je nastavnicima pred početak jesenjeg semestra da se bolje organizuju, kaže Nikolić, te smatra da su sada fakulteti bolje pripremljeni.

Medicinski fakultet je specifičan, jer je praksa neophodna, a kako najavljuju biće je i ove godine uz stroge mere.

Teorijska nastava sprovodiće se online preko platforme, a praktična i konsultativna teorijska i praktična nastava na institutima i nastavnim bazama Fakulteta, u manjim grupama uz primenu svih mera i sredstava zaštite - poručuju.

Osim Ekonomskog i Pravnog fakulteta, gde će nastava za sve studente biti onlajn, ostali će uglavnom kombinovati učenje od kuće i u učionicama, a sve informacije za studente dostupne su na zvaničnim sajtovima.

Tačan broj brucoša na fakultetima još nije poznat, jer su rokovi za upis bili produženi, a prodekan najavljuje da će sutra biti objavljen konkurs za upis master studija, dok će najverovatnije sledeće nedelje biti otvoren i za doktorske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nepravda i samo nepravda!

    08:26 // 2. 10. 2020.

    Ovo nije fer DOK OSTALI JURE UJUTRU NA POSAO I RADE PUNO RADNO VREME BEZ OBZIRA NA KORONU KOJA NAS JE SVE ZADESILA mesecima posmatramo ovo zapošljeni na fakultetima kada oni rade KADA JE NJIHOVO RADNO VREME PO ŽELJI KAD POŽELE TADA DOĐU NA POSAO sada im se još namestila i ova situacija sedeće kući i primati platu za šta završavaće svoje DOKTORATE I MAGISTERIJUME dok ostali rintaju puno radno vreme

    • Наставник

      09:38 // 2. 10. 2020.

      Вама нико није забранио да завршите факултет и докторат и да се запослите на факултету као професор, тако да не видим у чему је неправда.

  • Mara

    20:39 // 1. 10. 2020.

    Videćemo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: