Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 10. 3. 2015.

| Društvo

Počela podela kanti za reciklabilni otpad

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
kante reciklaza
Građani potpisuju ugovor kojim se obavezuju da će selektovati otpad

Žitelji Ulica Marina Držića i Branka Miljkovića i Bulevara Nemanjića u Nišu prvi su dobili besplatne kante i kese u kojima će odlagati reciklabilni otpad, odnosno staklo, papir, karton, metal i plastiku.

Jedna od njih je Ljiljana Jovanović, inače predsednik skupštine stanara u jednoj od zgrada na Bulevaru Nemanjića, koja ističe da će za uspeh ove akcije biti potrebno da svi budu disciplinovani.

Meni neće biti problem da odvajam staklo ili karton od drugog smeća, ali se nadam da će i moje komšije to raditi. Ovo je korisna stvar i zato svi treba da se potrudimo - kaže Ljiljana Jovanović.

kante reciklaza Podeljene prve kante  I ostali građani koji su dobili kante kažu da podržavaju ovaj projekat i ističu da će se time uvesti komunalni red, kao i da ih raduje što znaju da će stvari koje su ranije završavale na deponiji sada biti prerađene i ponovo iskorišćene.

Nakon meštana ovih ulica, besplatne kante i kese za selektovanje otpada u narednom periodu dobiće i drugi stanovnici niških opština Palilula i Medijana. Svi oni “zadužiće” kante, potpisati ugovor i preuzeti odgovornost da će sortirati otpad.

Sve ovo deo je projekta “Waste” koji finansira Evropska unija, a koji realizuje JKP “Mediana” sa bugarskom Opštinom Pernik.

Plan je da se u ove dve gradske opštine podeli 18.300 kanti, i to onima koji žive u kućama, dok je za stanare zgrada opredeljeno 138.000 kesa. Reciklabilni otpad će dva do tri puta mesečno, kako kažu u JKP “Mediana” sakupljati poseban kamion-smećar i odvoziti ga u reciklažni centar gde će se vršiti dalja prerada.

Nije jednostavno podeliti ovoliki broj kanti, ali dobiće ih svi naši korisnici. Ali u njima ne mogu da bacaju klasičan otpad, već samo onaj koji može da se reciklira. Svaka kanta imaće bar-kod i zato apelujem na građane da se pridržavaju uputstva  - rekao je direktor JKP “Mediana” Bratislav Vučković.

Za projekat selektovanja otpada, koji Niš sprovodi prvi u Srbiji, iz pretpristupnih fondova EU obezbeđeno je pola miliona evra

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marcco

    11:40 // 11. 3. 2015.

    Sta je sa opstinom Pantelej? Od kako su uklonili zicane kontejnere za odlaganje plasticne ambalaze na mnogim ogradama vise kese pune plasticnih flasa.

  • Ništa novo

    08:58 // 11. 3. 2015.

    2000.god. postavljeni su kontejneri po gradu za odvajanje otpada, takođe ispred Kalče su metalne kante koje niko ne prazni. Ovi iz Mediane su naučili da se samo slikaju a onda će sve to na istu gomilu

  • kiki

    16:42 // 10. 3. 2015.

    A L.Stena ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: