Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 11. 7. 2023.

| Društvo

Počela popravka "Čairske česme" na Trgu kralja Milana

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG-af71b83c650940f310a632735074bab5-V
Počela popravka; foto: JV

Građani koji su sinoć šetali centralnim gradskim Trgom primetili su da voda sa "Čairske česme" curi na nekoliko mesta i sliva se duž pešačke zone, čime onemogućava prilaz i naružuje izgled. Zbog toga su jutros od 9 sati radnici zaduženi za održavanje, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika započeli popravku česme koja je i prošle godine bila u istom stanju.

Još nije poznat uzrok kvara, a iz Opštine Medijana kažu da bi trebalo da bude saniran u toku dana pa Nišlijama do tada neće biti dostupno rashlađenje u tom delu Trga kralja Milana. IMG_20230710_232355 Česma prelivala sa svih strana; foto: čitalac

Na terenu su ekipe Zavoda za zaštitu spomenika, Nišstana i naši predstavnici. Pošto je "Čairska fontana" pod zaštitom, procedura je drugačija i kompleksnija, tako da se nadamo da će već danas sve biti završeno, s obzirom na to da su to gotovo konzervatorsko-restauratorski radovi i svaka akcija mora da bude uz uslove i nadzor Zavoda - kažu iz Opštine.

Kako javlja novinarka sa terena, jedan od četiri "lava" je izvađen i u tom momentu nije bilo radnika. IMG-2f88fc01a377cb0f86ab980ee923527c-V Trebalo bi da sev bude završeno danas; foto: JV

Inače, Nišlije su isti prizor viđale i tokom prošlog leta, kada je od 4 česme, voda curila sa 3, ali tada nije došlo do popravke, već je česma krajem septembra zatvorena.

Podsetimo, česma Josifa Rinera stara je više od jednog veka, a 1903. godine postavljena je na Trgu kralja Milana. Premeštena je u park "Čair" tokom rekonstrukcije Trga i priprema za postavljanje spomenika oslobodiocima Niša. Nakon više od 7 decenija, 2007. godine vraćena je na svoju primarnu lokaciju, ali je česma zbog dugog boravka u parku, zadržala naziv "Čairska".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Qgo

    08:40 // 12. 7. 2023.

    Popravka Čairske česme? Zasto ta cesma nije ostala u Cairu? Zasto je Trg kralja Milana unisten? Cemu sluzi ta ogromna poplocana povrsina? Dokle cemo da dozvoljavamo da neko svoje komplekse leci besmislenim "urbanistickim" planovima?

  • Naissus

    20:15 // 11. 7. 2023.

    Pitam se koliko dugo ce, nakon ove popravke, da bude ispravna .... mozda obori prethodni rekord

  • Srba

    16:09 // 11. 7. 2023.

    Super! Ove nedelje biće 40 stepeni C!
    Biće česma gotova na vreme za Božić :D

    • Torpedo

      20:37 // 11. 7. 2023.

      ... Pa,pobogu, zar nisi procites da je procedura kompleksnija i drugacija ? Ja,ipak mislim,do Vaskrsa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: