Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 6. 10. 2014.

| Društvo

Počela rekonstrukcija Tvrđavskog mosta

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
MOST TVRDJAVA
Sanacija i rekonstrukcija će trajati oko 30 dana; Foto: Vanja Keser

Pešačke staze na mostu kod Tvrđave, na kojima se godinama unazad javljaju rupe, potom “krpe” i tako sve u krug, konačno će biti kompletno rekonstruisane.

Radnici su već počeli da skidaju stare i oronule ploče sa levog trotoara iz pravca centra grada, gradilište je ograđeno, a zbog sanacije je za saobraćaj zatvorena jedna kolovozna traka.

most-tvrdjava-renoviranje2 Ploče sa trotoara biće zamenjene, a ne "krpljene";Foto: Vanja Keser

Kako kažu u Direkciji za izgradnju Grada, plan je da se obnove obe staze, radovi će se obavljati u fazama, a rok za završetak rekonstrukcije je 30 dana.

U prvoj fazi biće sanirane ploče koje su oštećene, kako bi se pešački saobraćaj odvijao normalno. Nakon radova na sanaciji i zameni ploča biće urađeno peskarenje čelične konstrukcije koja nosi pešačke staze na mostu da bi se skinula korozija - objašnjavaju u Direkciji za izgradnju.

Potom sledi, kako navode u Direkciji, nanošenje novog sloja antikorozivne zaštite, pa montaža novih ploča.

Te nove ploče biće izrađene od betona koji je posebno otporan na uticaj mraza, vode i soli, a njihovi spojevi posebno popunjeni. Ovaj postupak svešće mogućnost otvaranja novih rupa na minimum. Na kraju će sve biti pokriveno livenim asfaltom koji je fleksibilniji od običnog i koji će biti posut slojem usitnjenog kamena što će sprečavati klizanje.

most-tvrdjava-renoviranje3 Zatvorena jedna kolovozna traka;Foto: Vanja Keser

Vrednost ove rekonstrukcije je skoro 3,5 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Programa za održavanje komunalne infastrukture za 2014. godinu. Radove obavlja “Kika gradnja”.

Podsetimo, rupe "zakrpljene" tankim limom, ograđene zaštitnim trakama i delovi bez zaštitnog sloja asfalta, prizor je koji se na ovom mostu viđa godinama unazad. Inače, od kada je sagrađem 1962. godine, nije rađeno njegovo kompletno renoviranje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marijan Stevanovic

    06:36 // 8. 10. 2014.

    Za`Санкт Петербург`kazu da ima 365 razlic.mostova po svojim gradjama i skulpturama
    Valjda ce neko pametan da skicira i konacno skine ovu resetkastu ogradu,a napravi novu koja dolikuje samoj Tvrdjavi?

  • Zoran

    21:03 // 6. 10. 2014.

    E ovi strucnjaci iz SNS bas su me nasmejali. Da li ima neki Gradjevinac kod njih ili samo dundjeri. Evo dobra ideja idite na gradjevinski mozda se i uclani neko kod Vas.Ima dosta iz DS, jedva cekaju..

  • Kalča

    19:33 // 6. 10. 2014.

    Nišlije, vratimo stari gvozdeni most. U svetu se ljubomorno čuvaju takve građevine. Sadašnji je funkcionalan ali spada u soc-realističku bižuteriju. Stari most je umetničko delo.

    • todor

      07:08 // 7. 10. 2014.

      molim vas da obavestite gospodu iz navodnih novina da je kalča musko i da ta kalca ( bio covek ili centar ) kazu samo beogradski

    • nislija92

      12:48 // 7. 10. 2014.

      Kad moze da se grade mostovi po beogradu,mogli bi i mi jedan da napravimo od kamena,da se slozi sa tvrdjavom.To bi izgledalo vrlo lepo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: