Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 29. 3. 2022.

| Društvo

Počela sanacija urušenog bedema niške Tvrđave, iz Grada kažu da su naručili ploče koje nedostaju

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
tvrđava
Počela sanacija bedema Tvrđave; foto: T. T.

Nakon mesec i po dana od urušavanja bedema niške Tvrđave počelo je vraćanje kamenih blokova, a radove izvodi niška firma Winners. Iako su iz Zavoda za zaštitu spomenika nedavno naveli da su sve ploče na broju, iz Grada kažu da će naručiti deo koji fali.

Kamene ploče sa zidina niške Tvrđave su počele da se urušavaju na nekoliko mesta još sredinom februara, a sada je počelo "krpljenje" na delu gde nedostaje najviše ploča. tvr Deo kamenih ploča; foto: T. T.

Sanaciju izvodi niška firma Winners, koja je gradila i socijalne stanove u Majakovskog, a radnici na terenu kažu da bi radovi trebalo da budu završeni za 20-ak dana.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika su najpre naveli da su sve ispale ploče na broju, a kasnije je članica Veća za kulturu Adriana Atanasov istakla da su ih odneli građani.

Sada kaže da nedostaje deo.

Počeli su danas radovi na sanaciji urušenog dela Tvrđave, odnosno bedema Tvrđave, i oni će se završiti vrlo brzo, obzirom da ništa nije komplikovano. Deo kamenih blokova koji fali biće naručen, a veći deo je nađen, oni veći kameni blokovi koji nisu mogli da se ukradu ili da se pomere - kaže Anastasova.

tvrđ Radnici kažu da će radovi trajati oko 20 dana; foto: T. T. Međutim, ne navodi koliko će koštati novi delovi i gde su naručeni. Dodaje i da će Javno-komunalno preduzeće "Mediana" raditi dalje sanaciju zeljastog bilja i drveća koje raste iz zidina po tačno određenim uslovima koje je predvideo Zavod za zaštitu spomenika

Što se tiče stručnog dela, mi smo uradili tu studiju zaštite Tvrđave, najveći problem jesu pravno-imovinski odnosi, tu je Grad u pregovorima sa nekim vlasnicima parcela oko zaštićenog dela, ne unutar zidina... Sve je to jako komplikovano i teško, ali kao što je rekla gradonačelnica gledaćemo da u narednih par godina odaberemo nekoga ko će se baviti isključivo Tvrđavom - navodi Anastasova.

Podsetimo, ispadanje blokova sa zidina građani su komentarisali i kao bezobrazluk, javašluk i sramotu zbog propadanja simbola Grada Niša.

Arhitektica Zavoda Elena Vasić Petrović je nedavno navela da, ukoliko bude nedostajao neki blok, neće biti problema jer postoji odgovarajući kamen kojim to može da se nadomesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    17:05 // 30. 3. 2022.

    Ja bih da predlozim plocice u nekom savremenom, naocitom dezenu.... po mogucnosti da budu jarkih boja i neobicnog izgleda.... moramo da modernizujemo ovaj objekat- da se lepo estetski slaze uz raznobojni svetleci most..... mislim da kod kineza po gradu mogu da se nadje raznorazne plocice (cak i plasticne) po povoljnim cenama....

  • Kimi

    13:24 // 30. 3. 2022.

    Ne znam koliko je bitno da li je to originalni kamen, ovaj sigurno nije "narastao" negde skorije... Mnogo je bitna cena i način izvođenja radova.

  • Zbunjen

    09:48 // 30. 3. 2022.

    A odakle su naručili ploče stare 600 godina da mi je samo da znam!?Najuriti Bagru HIIITNOOOO!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: