Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 25. 8. 2021.

| Društvo

Usvojen rebalans budžeta Grada Niša

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
skupstina-avgust2021-foto-em
O izmenama budžeta po hitnom postupku; foto: E. M.

Odluku o izmeni budžeta Grada Niša za 2021. godinu, što je prvi rebalans u ovoj godini, usvojili su jednoglasno niški odbornici na današnjem zasedanju Skupštine.

Posle dvomesečne letnje pauze niški odbornici su od jutros ponovo u skupštinskim klupama, a 15. sednica Skupštine Grada počela je proširenjem dnevnog reda za više od 10 tačaka, među kojima su neke predložene po hitnom postupku, kao što je odluka o rebalansu budžeta.

Na to što je rebalans u zadnji čas stavljen na dnevni red zamerku su imali opozicioni odbornici, na šta je predsednik Skupštine Boban Džunić odgovorio da je to učinjeno kako bi se više vremena dalo za javnu raspravu. Inače, javna rasprava je bila u elektronskom obliku, a građani i svi drugi zainteresovani su svoje predloge i prigovore mogli da dostave mejlom do 19. do 21. avgusta.

Budžet Grada Niša za ovu godinu, koji je projektovan na oko 11,8 milijardi dinara, rebalansom će biti smanjen za oko 10,5 miliona, a kako su objasnili iz Uprave za finansije, najveća smanjenja su za projekte izgradnje akva-parka, naselja Ardija i uređenja Tvrđave.

Direktor KLER-a Dušan Radivojević rekao je da se od nijednog projekta koji je definisan u inicijalnom budžetu neće odustati.

Trenutno se radi samo balansiranje sredstava u skladu sa dinamikom i poteškoćama koje se javljaju na pojedinim projektima, pogotovu na kapitalnim projektima jer iziskuje mnogo vremena oko imovinske pripreme - kaže Radivojević.

Objašnjava da je za projekat naselja Ardija restitucija usporila postupak izgradnje, kao i da su se tek sada stekli uslovi, pa je budžet rasterećen za sredstva koja nije moguće potrošiti u ovoj godini.

skupstina2-avgust2021-foto-em Od prvobitnih 35. tačaka do 50. tačaka dnevnog reda; foto: E. M.Javna rasprava o rebalansu trajala je više od 2 sata, ali su se izlaganja, kako među predstavnicima opozicije, tako i među odbornicima pozicije, uglavnom zasnivala na tome šta je urađeno u prethodnom periodu.

Kažite mi jednu investiciju koja se radi u gradu?Sem što se radi biciklistička staza od Kutinske reke do Niške Banje. Ne računam grebanje asfalta. To je najslađa para, to je nabacivanje posla. To je održavanje - pitao je odbornik koalicije "Niš, moj Grad" Branislav Jovanović.

Da se u Gradu puno radilo i gradilo odgovorili su Jovanoviću odbornici SNS-a, a na prozivku o grebanom asfaltu odgovorila je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Šta fali grebanom asfaltu? Bolje i to nego blato i prašina. Nemoguće je da svaku ulicu pokrijemo asfaltom i trotoarima, budžet nam to ne dozvoljava - poručila je gradonačelnica.

Gradonačelnica je najavila i šta je u planu, odgovarajući na konstataciju Jovanovića da se u Nišu ništa kapitalno ne radi.

U ovom trenutku radimo ne samo rekonstrukciju ulica, već i izgradnju ulica. Za vodovod smo kroz ovaj rebalans povećali sredstva za 43 milona, za kanalizaciju 25 miliona. Gradićemo i ambulantu u Brzom Brodu, stavili smo 60 miliona dinara. Radi se ekproprijacija zemljišta za buduću deponiju, što košta Grad Niš. Radimo eksproprijaciju zemljišta u novoj industrijskoj zoni i za budući gasovod - rekla je Sotirovski.

Pričalo se i o akva-parku, kreditnom zaduženju Grada i javnih preduzeća, a predstavnici Koalicije "Niš, moj grad" zamerili i što se na dnevnom redu nije našao njihov predlog.

Ne vidim tačke koje smo mi predložili. Tražili smo da čelnici grada podnesu izveštaj o radovima na Trgu i mostu i mislili smo da je ovo pravo mesto da o tome raspravljamo, a ne preko medija i saopštenja. Tražili smo da sa vama razgovaramo o situaciji u komunalnom sektoru. Za danas je bio najavljen, pa se odustalo od štrajka u Medijani jer se 6 sindikata udružilo i reklo da je došlo do operativnog kolapsa. To je alarmantno - rekao je Jovanović.

On je zatražio izveštaje o radovima na Trgu i Tvrđavskom mostu uz pitanje - na šta je potrošeno 540 miliona dinara?

Za skupštinskom govornicom mu je odgovorio odbornik SNS, bivši gradski većnik i pomoćnik gradonačelnika Miloš MIlošević, ali samo samo kako bi ga ispravio o kom iznosu je reč. Napomenuo je da za sve radove postoje 3 ugovora i da je ukupna vrednost 338 miiliona.

Prvi ugovor koji obuhvata popločanje trga i mosta je 218 miliona, drugi za rekonstrukciju mosta je 60 miliona, a treći za fontanu i neke propratne stvari je 60 miliona - rekao je Milošević.

Na sednici je usvojena izmena Odluke o utvrđivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama i rasporedu tranfernih sredstava iz budžeta Grada Niša gradskim opštinama, čije je smanjen transfer opštinama ukupno za 26 miliona dinara.

Među 50 tačaka dnevnog reda nalazi se i odluka o pripajanju "Nišstana" Gradskoj stambenoj agenciji, imenovanje v. d. direktora Narodnog univerziteta i odluka o refinansiranju kredita Grada Niša, Plan kapitalnih investicija za period od 2021. do 2024, planovi detaljne regulacije i programi rada određenih preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Postenje SNS i G17

    13:38 // 26. 8. 2021.

    Nranislave ovi su isti ko i tboja G17Isto nista ne rade kao sto vi niste radili za narod vec ste svi punili svoje dzepove.O njihobom kao i tvom znamo

  • Ivan

    21:38 // 25. 8. 2021.

    Citam J.V. I na kraju mnogo neozbiljnih komentara:o frizuri, spominjete nekih vilu itd. Gradonacelnica izgleda pristojno, kulturno, lepo, ima energiju.Radi dosta, pojavljuje se u medijima.Koliko vidim I cujem nema nikakvih afera, one se izmisljaju I lepite etikete.Na kraju mora da ima planova u izlaganju I to ne odgovara.Pustimo je da radi a sigurno ce ostati dosta projekta uradjenih za njen manda

    • Čudesni dribling

      07:38 // 26. 8. 2021.

      I Milošević bio lep, nije imao afera, imao planove...

  • Mimi

    19:33 // 25. 8. 2021.

    Kako nikome ne pade na pamet da da malu srednjoskolsku stipendiju devojcici Moniki koja je prosla kroz pakao i pokazala nadcovecansku hrabrost i izdrzljivost. Njeni roditelji bi smogli snage da od toga malo ustede i odvedu dete na more, da se malo oporavi? Pa grad Nis ima para, nije siromasan! Ali, vazno je da se glavonje setkaju i da niko ne misli na ono na sta treba! Nema nama spasa......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: