Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 11. 11. 2022.

| Društvo

Počela separacija otpada u Pirotskom okrugu: kante za domaćinstva, kontejneri za stambene zgrade

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kante
Kante domaćinstvima, stambenim zgradama kontejneri; foto: Stefan Pavić/Far

Stopa reciklaže otpada iz domaćinstva u Srbiji je manja od 2%, dok je u zemljama Evropske unije 48%, a da bi se reciklaža povećala u Pirotskom okrugu - Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka dobili su preko 15.000 kanti, kontejnere i 6 novih kamiona, kako bi domaćinstva mogla da pravilno odlažu kućni otpad i da bi on potom mogao u što većoj meri da se reciklira.

Projekat "OD-VA-JA-MO" prvo je počeo u Pirotu, a zatim u Dimitrovgradu, Babušnici i Beloj Palanci, gde su podeljene ili će se do kraja godine domaćinstvima u gradskim sredinama podeliti plave kante od 240 litara, dok će se u dvorištima zgrada postaviti kontejneri.

U njima će se ostavljati papir, staklo i metal, koji će se posebnim kamionima dopremati na Regionalnu deponiju Pirot, na liniju za sekundarnu separaciju, odakle će izlaziti gotov proizvod koji će se dalje plasirati u reciklažnu industriju.

Direktor Deponije Nebojša Ivanov rekao je na početku projekta da je uloženo oko 1,36 miliona evra.

Najveći donatori su EU, Kraljevina Švedske, Ministarstvo zaštite životne sredine i normalno, svoje učešće ima i Grad Pirot i opštine Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka. Dobili smo 6 novih kamiona čija vrednost je izuzetno velika, oko 15.600 kanti od 240 litara plave boje za reciklate, kontejnere žute i plave boje. Trenutna tržišna vrednost svega je oko 2 miliona evra - rekao je Ivanov.

Pored zaštite životne sredine, ideja je i da otpad ne bude problem nego resurs i da se u naredne 2 godine procenat reciklaže u tim opštinama Pirotskog okruga poveća sa 2% na 15%.

Direktor dimitrovgradskog Komunalca Saša Aleksov rekao je da, pored pravilnog odlaganja otpada, cilj je i smanjenje količine otpada koja se deponuje na Regionalnu deponiju.

Samim tim smanjićemo količinu otpada koji se deponuje, a korisnici komunalnih usluga će ostvarivati određene benefite u izmirivanju komunalnih usluga. Raciklaža predstavlja jedan od najboljih načina da našu opštinu i životnu sredinu učinimo zdravom i čistom - rekao je Aleksov.

Sve lokalne samouprave u Pirotskom okrugu plaćaju Deponiju odlaganje smeća pa će se na taj način smanjiti i ti izdaci komunalnim preduzećima, pa će i povećanje cena doponovanja smeća biti ređe domaćinstvima. projekat Projekat pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske; foto: Opština Bela Palanka

U Beloj Palanci je do sada podeljeno oko 400 kanti individualnim domaćinstvima, a do kraja decembra biće podeljeno svih 2.650 koliko je projektom namenjeno za tu opštinu, rekao je zamenik predsednika Opštine Miroslav Marinković.

Cilj projekta odvajanja kućnog otpada je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama - rekao je on.

Pored kamiona, Babušnica je dobila 28 kontejnera i 1.348 kanti za đubre, a za opštinu koja ima velikih problema sa odvoženjem otpada ovaj projekat će imati veliki značaj, kaže Marko Stanisavljević, direktor babušničkog Komunalca.

To mnogo znači za ovi sredinu, manje će smeća završavati na deponiji, ići će u reciklažnu industirju i dobiće novu upotrebnu vrednost - rekao je Stanisavljević.

Kao naredne korake iz Regionalne deponije najavljuju pokretanje kompostane, pa će tada domaćinstva dobiti novu braon kantu, gde će se odlagati biorazgraditi otpad od koga će se proizvoditi kompost, a radi se i na projektu reciklaže građevinskog otpada.

Projekat "OD-VA-JA-MO" je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske, a realizuje se u 17 gradova i opština u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    12:31 // 12. 11. 2022.

    Citava reciklazna ind.se bazira na prikupljanju,selekciji I reciklazi sekundarnih sirovina,tokom primarne isek.distribucije smeca...cela nauka!?

  • Ekološki aktivista

    18:09 // 11. 11. 2022.

    Bravo za Pirotski okrug,kad bi ovi Niški balavanderi bili savesni reciklirao bi se otpad 100% njima teško da nakupuju kante za reciklažu metala,starih baterija,plastike,led i običnih sijalica no bolje je da se truje zemlja a i narod teškim metalima.Hvala gradskim ocima za brigu o narodu.Za vas glasanje nikad više u životu.

  • Ksenomor

    17:06 // 11. 11. 2022.

    U babusnicu ni naranise sa otpadnete kante. Veseli zizelini obozavaoci aplaudiraju

    • Djed

      17:31 // 11. 11. 2022.

      Ja se s papir grejem,flase nemam,ne kupujem jogurt i sokovi,nema se para a isto i za limenke i tunjevine.Vodica s kamenac,pasulj,przeno iz zamrzivac,ajvar i ostale zimske djakonije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: