Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 5. 5. 2023.

| Društvo

Počela trodnevna žalost u Srbiji, kazne za nepoštovanje i do 200.000 dinara

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
dani žalosti
Naredna tri dana su dani žalosti u Srbiji; foto: Jelena Mišić

Od danas do nedelje 7. maja u Srbiji su dani žalosti zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi koja se dogodila pre dva dana. Po Zakonu to znači da će zastave biti na pola koplja, zabranjeno je emitovanje muzike, kao i programa zabavnog karaktera na javnim mestima, a kazne za nepoštovanje propisa u ova tri dana su od 2.000 do 200.000 dinara.

Nakon što se 3. maja u Srbiji dogodila nezapamćena tragedija, kada je 13-godišnjak u školi pucao i ubio portira i 8 učenika, Vlada Srbije je proglasila dane žalosti koji važe u petak 5. maja, subotu 6. maja i nedelju 7. maja.

Po Zakonu se dani žalosti mogu proglasiti zbog naročito teške nesreće, poput ove, a mogu da traju najviše 3 dana, kao što je i sada odlučeno.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen - piše u Zakonu.

Propisano je da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, elektronski mediji emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade po tome programsku šemu.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima - takođe piše u Zakonu.

Takođe je obavezno da muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture prilagode svoje programe.

Što se tiče sportskih aktivnosti, u halama, na stadionima i igralištima zastave takođe moraju biti na pola koplja, pre početka sportske manifestacije sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti - navodi se u Zakonu.

Ukoliko se organi i organizacije ne pridržavaju ovih pravila i nadležni to utvrde naložiće da postupaju u skladu sa pravilima, a propisane su i novčane kazne za prekršaje, koje se kreću od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica koja ne poštuju dane žalosti, od 5.000 do 50.000 dinara su kazne za odgovorna lica i preduzetnike, a do 200.000 dinara za pravna lica, organizacije i ustanove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Четврти Дан

    19:04 // 5. 5. 2023.

    Брука и срамота - у појединим земљама би , после свега што се десило ,неколико министара одређених министарстава извршило самоубиство а овде нико бар да понуди оставку.Проћи ће три дана - а шта кад дођу четврти,пети - јово наново,све по старом.И брука и срамота и од Бога грехота.

  • Dzeki

    17:27 // 5. 5. 2023.

    Kao za vreme okupacije - prijavi komsiju.

  • Nilko

    15:21 // 5. 5. 2023.

    Da li je potrebno pretiti kaznama za nesto sto bi valjda svaki pojedinac smatrao za normalnim?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: