Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 19. 10. 2021.

| Društvo

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
vakcina
Građani se istovremeno mogu vakcinisati i protiv sezonskog gripa i virusa korona; Ilustracija; foto: Zavod za javno zdravlje Leskovac

Od ponedeljka je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Leskovcu, a umesto ranije najavljenih 6.000, dobijeno je 3.500 doza, potvrdio je za Južne vesti pomoćnik direktora Doma zdravlja Časlav Nedeljković. Kako je rekao, građani istovremeno mogu da se imunizuju bez ikakvih problema i protiv sezonskog gripa, ali i protiv virusa korona.

Nakon Niša, Topličkog okruga, Vranja i Pirotskog okruga, gde je vakcinacija protiv sezonskog gripa već počela, sa imunizacijom stanovništva u ponedeljak se počelo i u Leskovcu, ali sa znatno manjim brojem doza nego što je bilo najavljeno, jer je upravo Nedeljković prošle nedelje rekao da se očekuje oko 6.000 doza.

Za sada smo dobili 3.500 doza, tako je raspoređeno. Kao i svake godine imamo građane koji su zainteresovani sa se zaštite od sezonskog gripa. Radi se o Torlakovoj trovalentnoj vakcini za građane od 18 do 65 godina. Upravo sam se dobio informaciju, da je krenulo dobro i da ima ljudi koji su se juče i danas već vakcinisali - rekao je Nedeljković.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja navodi i da građani bez ikakvog rizika istog dana mogu da se imuniziju i vakcinom protiv sezonskog, ali i korona virusa.

Sve je provereno, neće biti nikakvih indikacija ili nus pojava. Jedna vakcina ne isključuje drugu, tako da građani kada dođu da se vakcinišu protiv kovida, istovremeno to mogu učiniti i protiv sezonskog gripa - dodaje Nedeljković.

Prioritet u vakcinaciji protiv sezonskog gripa, baš kao i protiv kovida, imaju trudnice, osobe sa hroničnim bolestima pluća i srca, malignim oboljenjim, kao i zdravstveni radnici i oni koji su smešteni ili zaposleni u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

Ono što i dalje brine, to je manje od 50% vakcinisanih protiv virusa korona u Jablaničkom okrugu, a iz Doma zdravlja očekuju da se cifra od polovine vakcinisanih pređe do kraja meseca.

Sutra će opet svoju sednicu održati i Krizni štab, a glavne teme razgovora biće uvođenje restriktivnijih mera, ali i detaljna razrada plana o kovid propusnicama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stanko

    15:21 // 19. 10. 2021.

    Pre ovog maltretiranja sa koronom nisam vakcinaciju protiv gripa dovodio u pitanje ali sad moram da pitam kako su znali koji sojevi virusa gripa su u pitanju ako sezona jos nije ni pocela?

    • Neko

      17:45 // 19. 10. 2021.

      Opet neko ko smatra da su stručnjaci - diletanti. Možda su gledali u bob? Na osnovu sojeva gripa na južnoj hemisferi u prethodnoj (kod njih) zimskoj sezoni određuju se sojevi za narednu sezonu. Alde sad lepo smislite još neko pametno pitanje medicinari amateri…

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: