Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 22. 3. 2021.

| Društvo

Počela vakcinacija studenata, u niškim studentskim domovima samo kod jednog stanara potvrđen virus

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
vakcina
Studenti mogu da se prijave za vakcinu preko telefona, mejla ili kod portira; foto: www.domzdravljanis.co.rs

Vakcinacija studenata će se od danas obavljati u Studentskoj poliklinici u Nišu, a zainteresovani se mogu da se prijave telefonskim pozivom ili da zakažu putem mejla, dok oni koji žive u domovima mogu i kod portira da ostave podatke. Trenutno je u studentskim domovima kod samo jednog studenta potvrđen virus, a on ima, kako navodi direktor Studentskog centra Rade Rajković, blage simptome, pa je na kućnom lečenju. Situacija u domovima je, kako kaže, pod totalnom kontrolom, a najviše su zaslužni za to sami studenti koji od početka pandemije poštuju mere.

U Studentsku polikliniku Niš stiglo je 1.400 doza vakcina AstraZeneka, pa direktor te ustanove Radomir Pešić apeluje na sve studente da se prijave za vakcinaciju protiv kovida pozivom na broj 062-8268703 ili putem mejla [email protected]. Studenti u domovima mogu kod portira da ostave svoje ime i prezime i da jave za koju vakcinu su se odlučili.

Očekujemo da se studenti jave i pozivamo ih ovom prilikom da se javljaju, da se dobrovoljno prijave – poručuje Pešić.

Pošto su vakcine stigle danas, o broju studenata koji su se odlučili za imunizaciju znaće se kroz određeno vreme, a Pešić dodaje da razmišljaju da otvore još jedan punkt za vakcinaciju.


Direktor SC: Uveli smo dodatne mere, situacija pod kontrolom

Od 938 smeštenih studenata u domovima i više od 5.000 korisnika, za godinu dana je kod 6 studenata potvrđen virus korona, kaže za Južne vesti direktor Studentskog centra Rajković.

Imamo jednog studenta koji je potvrđen pre tri dana, u petak i istog trenutka smo reagovali, student je izrazio želju da ide na kućno lečenje, tako da je poslat na kućno lečenje. Lakši simptomi i lakša klinička slika – kaže Rajković.

studentski dom "Situacija u domovima pod totalnom kontrolom" ; foto: Studentski centar Niš Za situaciju, koju ocenjuje da je pod apsolutnom kontrolom, ističe da su pored pojačanih epidemioloških mera, zaslužni su i studenti koji ih, kako kaže, apsolutno poštuju.

Mi nismo popuštali ništa, od pre mesec dana smo još uveli neke dodatne mere. Što se restoranskih blokova tiče, jedan za stolom i određena je večera u vidu suvog obroka, da bi se izbegla komunikacija i gužva što se studenata tiče, sve ostale mere su ostale na snazi, merenje temperature prilikom ulaska i izlaska iz naših objekata, dezinfekcija ruku, obavezno nošenje maski i pokazalo se da su se te mere vrlo dobro pokazale u prethodnom periodu – ističe on.

Dodaje da studenti poštuju i mere koje se odnose na zabranu okupljanja u okviru domova i ističe da su se oni odlično snašli u novonastaloj situaciji sa virusom. Naglašava da imaju veoma dobru saradnju sa Studentskom poliklinikom, čije su ekipe svakodnevno na terenu u objektima Studentskog centra, a njihov zadatak je da razgovaraju sa studentima i da ih pregledaju, ukoliko je to potrebno.

Kada je reč o zaposlenima, od 233 koji rade pri SC-u, njih 12 je obolelo od virusa za godinu dana, potvrđuje Rajković.

Svi radnici koji su sa studentima imaju i zaštitne vizire, tako da neka mogućnost prenošenja virusa i ako je neko asimptomatičan je svedeno na minimum – navodi Rajković.

I pored stabilne situacije u domovima, apeluje na sve studente da se prijave za vakcinaciju i da time zaštite sebe i druge.

Podsetimo, fakultet u Nišu su od novembra 2020. godine prešli na onlajn nastavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zvezdana

    20:15 // 22. 3. 2021.

    Odlična organizacija, sve pohvale za SC i Studentsku polikliniku.

  • Зоран Васиљевић

    19:10 // 22. 3. 2021.

    А где нађосте да младе људе вакцинишете АстраЗенеком, коју је обуставило више земаља Европе и чија последица могу да буду крвни угрушци са смртним исходом. Напрдњаци и ти др.Јеркане, ви се сви вакцинишите АстраЗенеком. То је таман вакцина за вас.

  • Mara

    14:02 // 22. 3. 2021.

    Super .Sad mogu svi na more

    • Lola

      15:47 // 22. 3. 2021.

      Na more nego šta?! :) Neće valjda omladina celo leto da provede nad knjigom spremajući ispite.
      Kamo sreće da većina studentske populacije može sebi letovanje (na moru) da priušti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: