Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 12. 3. 2023.

| Društvo

Počela završna faza rekonstrukcije Narodne biblioteke u Merošini, rok šest meseci

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Merošina_radovi na rekonstrukciji zgrade Narodne biblioteke (2) (1)
Vrednost radova 297.000 evra; foto: EU PRO Plus

Zgrada Narodne biblioteke u Merošini trebalo bi da bude rekonstruisana za šest meseci, pošto su počeli radovi na završnoj fazi. Obnova će koštati ukupno 297.000 evra, od čega Evropska unija daje 179.000, a ostatak Opština Merošina. Kako navode iz EU PRO Plus, zgrada će imati pozorišnu salu sa 200 mesta, solarne panele, kao i rampe za osobe sa invaliditetom.

Posao su na tenderu dobile firme Ekspertuniverzal iz Beograda i KVM Tehnik iz Smedereva. One imaju 180 dana da završe radove, kažu predstavnici programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije..

Merošina_radovi na rekonstrukciji zgrade Narodne biblioteke (1) (1) Rok 180 dana; foto: EU PRO PlusEU bespovratno daje 179.000 evra, a ideja je da zgrada bude energetski efikasna.

Radovi obuhvataju završetak pozorišne sale koja ima 200 mesta, postavljanje ventilacije, uz spoljnu izolaciju zidova i postavljanje solarnih panela, što će doprineti većoj energetskoj efikasnosti objekta, te uštedi energije i smanjenju troškova. Ostvarene uštede će se ulagati u nove kulturne programe dostupne svim stanovnicima opštine jer će biti postavljena i rampa za osobe sa invaliditetom - navode iz EU PRO Plus.

Opština Merošina, čija je Uprava bila zadužena da sprovede javnu nabavku, učestvuje u rekonstrukciji sa 118.000 evra.

Završetkom radova i uvođenjem potrebnih ekoloških i bezbednosnih standarda, savremenih sistema ventilacije, uključujući novo osvetljenje kao i zaštitu od požara i osvetljenja, Narodna biblioteka će, uz novi izgled, pružati adekvatne uslove za rad i organizovanje brojnih kulturnih sadržaja i manifestacija, a uz to će biti obezbeđeni i uslovi za čuvanje bibliotečkog materijala - kaže predsednik Opštine Saša Jovanović.

Prvu fazu obnove 2019. godine finansiralo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali bi tek nakon završne faze radova, koja je u toku, zgrada trebalo da bude potpuno funkcionalna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Glumac

    15:08 // 12. 3. 2023.

    Pozoriste, ko da glumi, ko da gleda,mladih nema, Dom kultutre

  • Lepaja kod Mezgraje

    13:35 // 12. 3. 2023.

    Jel ovo neka istorijska zgrada,arhitektura. Za 300.000 evra mogli novu napravit, za te pare 500 m2 izgraditi

    • slavko

      14:30 // 12. 3. 2023.

      I to sa bazenom!

    • Leva ruka desni džep

      16:21 // 12. 3. 2023.

      Vidiš da im malo 179.000 € od EU, nego da drpnu još i preko stotinak hiljada naših! Raspojasana banda bez kontrole, po principu "koj ti dava"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: