Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 27. 8. 2022.

| Društvo

Počele prijave poslodavaca za program "Moja prva plata", mladima veće plate

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
kuca na laptop
Počele prijave; foto: Publicdomainpictures/Axelle b

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za program "Moja prva plata" na koji se zainteresovani poslodavci mogu prijaviti do 22. septembra, dok će konkurs za nezaposlene mlade biti otvoren do 3. oktobra. Pored većih naknada za mlade koji se zaposle preko programa, ministar finansija Siniša Mali najavio je veće penzije i plate u javnom sektoru.

Treći program koji mladima omogućava da se zaposle na 9 meseci uveliko traje i na njega se mogu prijaviti zainteresovana preduzeća. Kako piše u javnom pozivu, konkurs je namenjen poslodavcima iz javnog i privatnog sektora, čija preduzeća se nalaze na teriroriji Srbije.

Nakon što konkurs za preduzetnike bude završen, svi nezaposleni mladi, kao i studenti završnih godina, moći će da konkurišu od 3. do 31. oktobra.

U Program se uključuju nezaposlena lica sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati. Izuzetno, u Program se mogu uključiti i lica koja imaju radno iskustvo kraće od 6 meseci, stečeno na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati - navode u pozivu.

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je i novine u programu, odnosno veće naknade za mlade koji se preko programa angažuju u preduzećima.

Povećavamo iznos naknade koju dajemo mladima koji učestvuju u ovom programu. Nama je želja bila da bar deo njihove plate nadoknadi Vlada Srbije kako bi stimulisali poslodavce da ih u što većem broju zapošljavaju i da im daju šansu za ovo prvo radno iskustvo. Od ove godine 30.000 dinara biće nadoknada kada su u pitanju mladi sa završenim fakultetom, dok će oni sa srednjom stručnom spremom primati 25.000 dinara - rekao je ministar Mali.

Takođe, ministar je najavio povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Od 1. novembra ove godine idemo sa povećanjem od najmanje 9 odsto, nakon toga uslediće još jedno povećanje od 1. janura. Dakle, preko 20 odsto ćemo povećati penzije, za naše najstarije sugrađane. Idemo i sa povećanjem plata u javnom sektoru kao što je predsednik obećao između 12 i 12,5 odsto - naveo je ministar.

Kada je reč o visini minimalca, Mali je saopštio da će razmatrati povećanje na 40.000 dinara.

Više o konkursu i javnom pozivu možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika miki

    20:21 // 27. 9. 2022.

    Ovo je da se iskoriste mladi da rade za sicu da ne bi placali nekog da radi za punu platu.Naravno da svaki poslodavac zeli to da iskoristi.Pametnom dosta.

  • Bunt

    21:08 // 29. 8. 2022.

    Ja sam bio na programu moja prva plata kao master ekonomista mogu reći samo da privatnici iskorišćavaju kandidate i obećavaju da će da ostanu a posle toga ih šutnu i zaposle druge isto preko moje prve plate

  • Tajanstveni Alan

    18:40 // 28. 8. 2022.

    Kazu deca, a i moje, da moras imati sektasku clansku kartu ! Nikad !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: