Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 20. 5. 2018.

| Društvo

Počeli “Dani Vlasotinca”

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
Muzej Vlasotince
Proslava gradske slave traje do 24. maja, foto: Agencija Publika

Međunarodnim muzičkim festivalom “Vlasinsko proleće” koje se prvi put održava van Beograda, otpočela je proslava gradske slave Vlasotinca, gde se od 19. do 24. maja, obeležava letnji Sveti Nikola.

Muzički festival ove godine okupio je 17 učenika koji će se nadmetati ko bolje svira gitaru i violinu, a prema rečima predstavnice Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije Donke Đorelijevski, mesto festivala pomereno je iz prestonice kako bi se deca iz cele Srbije bolje upoznala.

Osim što smo želeli da deci iz drugih krajeva pružimo da ih čuju profesori Univerziteta, ovo je prilika, posebno za srednjoškolce, da vide na kom su nivou i da naprave kontakte koji će im koristiti za nastavak studija - kaže Đorelijevski.

Početak "slavlja" obeležen je i dodelom nagrada autorima koji su pisali pesme, priče i montirali video-klipove na prizrensko-timočkom dijalektu.

Najbolja kratka priča na prizrensko-timočkom dijalektu, prema oceni žirija, je “Vašar u Vlasotince”, koju je napisala učenica vlasotinačke Tehničke škole Milena Stefanović, nagradu za najbolju pesmu dobio je gimnazijalac Petar Takić, dok je “Priča od moju čaršiju” gimnazijalca Stefana Tasića, najbolji video-klip. ucenici Nagrađeni autori najboljih dela, foto: Agencija Publika

Iako mnoge van ovog govornog područja prizrensko-timočki dijalekt asocira na nedostatak obrazovanja, ova deca su nam kroz pesme, priče i video pokazala da je to zapravo jezik pun emocija - kažu organizatori.

Pored Milene, za kratku priču nagrađeni su i osnovci Veljko Vidojević i Tamara Milošević, osim pesme “K'd d'n počinje“, drugo mesto osvojile su Anastasija Spasić i Bojana Jovanović kao koautori, dok je treća nagrada za pesmu na prizrensko-timočkom dijalektu otišla u ruke Nedici Mitrović.

Konkurs je deo projekta "Dijalek(a)t" u okviru koga se, dodaju organizatori, radi rekonstrukcija Kulturnog centra, a pored ovoga objavljena je i Antologija savremene poezije, kao i Vlasotinački kuvar, a oba dela rađena su na prizrensko-timočkom dijalektu.

Ove godine je za “Dane Vlasotinca” pripremljen bogat program, a slavski kolač biće isečen 22. maja od 11 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: