Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 24. 1. 2024.

| Društvo

Počeli pregledi za rano otkrivanje raka grlića materice u niškom Domu zdravlja

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
ginekologija
Uradite PAPA test i sprečite razvoj bolesti; foto: arhiva JV

I ove godine se obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, a tim povodom i niški Dom zdravlja poziva žene od 25 do 64 godine da nađu vremena za pregled, urade PAPA test i spreče eventualni razvoj ove opasne bolesti, koja adekvatnom prevencijom može da se spreči i uspešno leči.

18. godinu zaredom Srbija učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja traje od 22. do 28. januara i ove godine pod sloganom "Zajedno protiv raka grlića materice".

U akciji i ove godine učestvuje Dom zdravlja Niš, koji poziva žene da izdvoje vreme za pregled, a uzimanje brisa za PAPA test dostupno im je na prvom spratu, u ordinaciji 55, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

Ko ti može pomoći da izbegneš rak? Ti! Odazovi se pozivu svog lekara. Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja. Bris grlića materice - minut za sigurnost. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice - poručuju.

Niški Dom zdravlja poručuje da će u toku ove nedelje imati brojne edukativno-promotivne aktivnosti, a cilj kampanje je da se ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

Već dugi niz godina predstavlja jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja žena, što dodatno ističe značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost već i neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije - ističu.

Poručuju da je najefikasnija mera primarne prevencije imunizacija protiv humanog papiloma virusa, koja ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, jer postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana

    15:12 // 25. 1. 2024.

    A sta je sa zenama koje imaju vise od 64 godine?
    Njima ocigledno nisu potrebni preventivni pregledi ili nema potrebe posle te starosne granice!???

  • Dubioza

    06:55 // 25. 1. 2024.

    U higijenskom nemaju HPV testove.Kazu dodjite za mesec dana, trebalo bi da stignu.A ako ne mozete da cekate imate privatno - 7000 din.
    Zlatno doba!
    Srbiji ne sme da svane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: