Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 6. 6. 2019.

| Društvo

Počeli radovi na rizičnoj fasadi, stanari ih finansiraju

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Popravka fasade
Pored zgrade - gradilište; Foto: Vanja Keser

Počela je rekonstrukcija fasade na zgradi u Ulici Nade Tomić 15 u Nišu, koja već godinama preti da se odvoji i padne. Iz građevinske inspekcije kažu da su se stanari organizovali i prikupili novac za popravku opasnih delova fasade od opeke.

Skele su postavljene pored zgrade, a gradilište obezbeđeno zaštitnom trakom. Kada budu završeni radovi, trebalo bi da se reši višegodišnji problem sa fasadom. Fasada skela Konačno počela rekonstrukcija; Foto: Vanja Keser

Problem oko rešavanja ovog problema bio je u novcu, kako je i ranije rekla inspektorka Marina Živulović. Međutim, stanari su se ipak organizovali, prikupili novac za rekonstrukciju i radovi su počeli.

Našli su izvođača radova i krenuli sa otklanjanjem nedostataka na delovima fasade. Problem je bio u novcu sve ove godine, međutim, kada su čuli za sankcije novčane koje bi mogli da imaju, vrlo brzo su se organizovali, podelili po stanovima, u dve mesečne rate i započeli radove - navodi Živulovićeva.

Dodaje da su stanari imali tri ponuđača, pa su izabrali onog koji sada rekonstruiše fasadu. Inspektorka kaže da bi radovi trebalo brzo da budu završeni.

Pustili smo ih jer su odavno probili rok. Izvođač će sada brzo da uradi, jer im se ne isplati da odugovlače. Na bočnoj i sa dvorišne strane, dve trake koje treba da se zanove - dodala je.

Podsetimo, inspekcija i komunalna policija su dugo ovo mesto obezbeđivali trakom, jer je bilo opasno za prolazak zbog rizika da se fasada od opeke obruši i povredi prolaznike. Rekonstrukciju je dosad sprečavalo, kako su ranije rekli iz inspekcije, to što su stanari tražili od lokalne samouprave da obnovi oštećenu fasadu.

Po Zakonu o stanovanju lokalna samouprava trebalo bi da reši problem ukoliko to ne urade stanari i da im kasnije fakturiše radove, ili da ih prinudi da poprave fasadu koja je opasna po život.

Živulovićeva je tada rekla da ni Grad ni inspekcija ne mogu da popravljaju fasadu, već da je to obaveza stanara. Na problem sa fasadom na ovoj zgradi ukazano je preko aplikacije "Prijavi problem".

Inače, ovo nije jedina rizična fasada u gradu. U poslednjih mesec dana se obrušila fasada u centru grada i ograda terase na Trgu učitelj Tase. U Obrenovićevoj je pre desetak dana fasada sa terase umalo ubila prolaznike, a opasno je bilo i prošle godine kada je pala betonski deo sa terase solitera u Ulici vojvode Mišića.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    18:08 // 6. 6. 2019.

    Tako i treba. Privatna svojina- vas problem. Stanari vec treba da utuve u glave da niko drugi sem njih samih ne moze i nece da odrzava nesto sto je njihovo vlasnistvo. Prema tome, vasi stanovi, vasa zgrada, vasa fasada. Skupite novac, popravite sta treba, i zavrsena prica. Naravno, kod nas vecina i dalje snije komunistickim snom gde drzava treba da im resava sve.....

  • 999

    17:16 // 6. 6. 2019.

    Naložite,bar stanarima da obiju potkoruženi malter na zgradi u Voždovoj 51 i 53,pa fasadu neka stavljaju kad skupe pare.Ej,raspada se zgrada,poginuće neko.Molim JV,da dođu i snime ovo sa svih strana.Oselio sam se zbog ovoga.

    • Агенција

      06:47 // 7. 6. 2019.

      @999 Ти си се одселио,а ја не могу да продам стан у тој згради,за који имам овлашћење.Пре неки дан сам повела потенцијалне купце и кад су срели пацова на степеницама,одмах су се вратили.

  • predlog n1

    15:18 // 6. 6. 2019.

    Treba formirati JKP za odrzavanje fasada oronulih zgrada i zaposliti sto je vise moguce botova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: