Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 30. 9. 2021.

| Društvo

Počeli radovi na železničkom koridoru 10, remontuje se pruga Niš- Brestovac duga 23 kilometra

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
pruga-medjurovo-foto-tt
foto: JV

Skidanjem starih šina kod niškog sela Donje Međurovo, danas su počeli radovi na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, koja je prva deonica pruge od Niša do Preševa, a rok za završetak je jun 2023. godine. U isto vreme potpisan je i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

pruga-medjurovo2-foto-tt foto: JV/T. T.Na pruzi kod Niša danas je postavljena bina, a okupili su se i brojni zvaničnici. Kako kaže predsednik Vučić, bilo bi i više ljudi, ali kiša ih je sprečila.

Žao mi je što je vreme ovakvo, pa nismo mogli ljude da pozovemo, inače bi ovde bile hiljade koje bi vas pozdravile, ne zato što bi ih neko pozvao već zato što ljudi ovde imaju posebno poštovanje za nekoga ko im nešto donosi. A vi ste danas doneli mnogo stvari za Srbiju - rekao je Vučić

Povod za okupljanje zvaničnika bio je početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge, a rekonstrukcija će biti rađena na deonici dugoj 23 km. Ukupna vrednost radova je 59,9 miliona evra, od čega 45 miliona daje Evropska unija.

Za izvođače radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš- Brestovac izabran je konzilijum bugarskih kompanija “Trace Holding PLC” i “Balkantel”. Prema saopštenju, ukupan rok za izradu dokumentacije, odnosno projektovanje i radove je 1.005 dana, a rok za završetak čitavog posla je jun 2023. godine.

Kako predsednik kaže, na ovoj deonici vozovi su išli od 26 do 40 km/h, a posle radova ići će brzinom od 120 km/h.

Ova pruga za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim naravno i sa Severnom Makedonijom i Grčkom. To će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu - rekao je Vučić.

pruga-medjurovo3-foto-tt foto: JV/T. T.Napominje da se od evropskih grantova finansiraju i radovi na pruzi od Niša i Dimitrovgrada.

Posebno je važna elektrifikacija deonice Sićevo- Staničenje. Jer to je koridor. Za nas su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad. Ali je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte i Minhena, upravo preko Beograda, Niša i Pirota - rekao je Vučić.

Najavljuje da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i kaže da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi evra.

To znači da ćete Beograd Niš moći da putujete 2 sata. Nema tih kola koja to na auto-putu mogu da izvedu - rekao je Vučić.


pruga-medjurovo4-foto-tt foto: JV/T. T.Od 1. novembra radovi na auto-putu mira

U Donjem Međurovu je potpisan i ugovor za izgradnju prve deonice auto-puta ka Merdaru, a najavljeno je da će radovi početi 1. novembra. Ugovore su potpisali direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

Vučić je podsetio da je trpeo kritike zbog ideje o gradnji auto-puta Niš-Priština, jer su postavljana pitanja zašto se povezujemo sa Albancima, ali je istakao da je uveren da je taj put od suštinskog značaja i za Srbe i za Albance, i naše buduće odnose.

Od onoga što je važno za naše ljude ovde u centralnoj Srbiji to je da će to da bude spas za Prokuplje i danas je potpisan ugovor izgradnje prvih 5 i po kilometara, a ukupno 33 kilometara do Pločnika do Beloljina, ukupne vrednosti 225 miliona, gde nam opet evropska unija plaća 41 milion evra - objašnjava Vučić.

Ugovor koji je potpisan odnosi se na prvih 5,5 km puta od ukupno 33 km do Pločnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • teča

    10:53 // 1. 10. 2021.

    Ccccc, jedna kišica da spreci "narod" da dodje i vidi bozanstvo, cuje njegove mudre reci (koje ce biti zapisane u knjige).
    "bilo bi i više ljudi, ali kiša ih je sprečila"......Sledeci put upotrebite biceve za sendvicare, jer ni sendviči više nisu ono što su nekad bili.

  • Potemkin

    08:53 // 1. 10. 2021.

    Sve od Niša do Brestovca, moja sela.

  • Samo šteta od preCednika

    23:16 // 30. 9. 2021.

    Isčupaše stanicu autobusku u Bubanj selo da ju ne vidi visoki kolko je odvratna. Tako da sad je nema ni takva, a narod nek kisne i nek gleda u asfalt.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: