Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 23. 10. 2018.

| Društvo

Počelo čišćenje reke u centru Niša

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišava đubre
Deponija u reci; Foto: M. M.

Nakon što su građani ukazali na to da Nišavom pluta mnogo đubreta, a Južne vesti pisale o ovom ekološkom problemu, ekipe Mediane već jutros su čistile korito Nišave. Kako je navedeno iz ovog preduzeća čisti se od Betonskog do mosta Mladosti.

Flaše, limenke, kese, razna plastika iz pokućstva, preplavili su Nišavu i to u centru grada, te su prolaznicima kvarile sliku reke.

Iako su Vodoprivrednog centra Morava juče rekli da je za čišćenje komunalnog otpada iz reke nadležno gradsko preduzeće, iz Mediane navode da su radnici ovog preduzeća izašli da čiste "na molbu gradskog rukovodstva", ali da dosad nisu imali u opisu posla i uklanjanje smeća iz Nišave. Smeće Nišava Smeće se naročito nagomilalo uz obalu, a zbog niskog vodostaja se zadržalo u centru Niša; Foto: M. M.

Čišćenje vrše radnici održavanja zelenila JKP Mediana dok u čišćenju sredine reke, gde radnici Mediane ne mogu da priđu učestvuje Safari klub koji je opremljen sredstima za rad na vodi i može da priđe sredini rečnog korita - navode iz Mediane.

Iz gradskog preduzeća najavljuju da bi sledeće godine Mediana moga da se opremi, a radnici obuče i za čišćenje reka u gradu.

JKP Mediana uputiće molbu rukovodstvu grada da se čišćenje korita reke Nišave u urbanoj zoni uvrsti u Program rada za narednu godinu. Uz ovo je nophodno da se nabavi oprema i izvrši obuka radnika za rad na vodi - navode iz ovog preduzeća.

Inače, direktor Mediane Dragoslav Pavlović je jutros za Prvu televiziju istakao i da je važno da se radi na promeni svesti građana koji bacaju smeće u reke. Ovo nije problem samo Nišave, već gotovo svih reka, a aktivisti su napravili i film o katastrofalnoj ekološkoj situaciji u Južnoj Moravi - Tužna Morava.

Podsetimo, do jula ove godine je svega desetoro kažnjeno zbog bacanja smeća na mestima koja nisu predviđena za to. Osim reka, zagađena je okolina, a divlje deponije su, uprkos stalnom čišćenju nadležnih službi, u svim krajevima grada, na šta često ukazuju građani preko aplikacije "Prijavi problem".

Srbija bi, u okviru pretpristupnih pregovora EU trebalo da uskladi zakonodavstvo i preduzme mere vezane za očuvanje životne sredine, za šta bi, prema procenama u toku monitoringa, trebalo da uloži velike napore.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    23:25 // 23. 10. 2018.

    Doneti odluku da se jednom u 6 meseci cisti ceo grad, svi gradjani svoja naselja, dvorista i parkove. Naravno uz pomoc javnih sluzbi. Zemlja nam je katastrofalno zagadjena plastikom. Za to nam nije kriv ni NATO, ni Rusija ni Vucic ni Zuti ....

  • Prcko

    21:05 // 23. 10. 2018.

    Treba pokrenuti ekolosku medijsku kampanju i to stalnu ili bar sledecih 10-20 god kao demokrate sto su imale i jos bolju, i da se postave kontejneri svuda i po selima, i da se subvencionisu i motivisu svi koji rade s otpadom... Siroka drustvena akcija... Mozda nemamo naftu ali u djubretu imamo milijarde...

  • Limunko

    19:07 // 23. 10. 2018.

    Navike se neće promeniti,ali tu su vlast i institucije.Videli su ovo i gradonačelnik i inspekcije.Pred nosom im se nalazi,na nepunih pedeset metara.Baš ih briga.Izigravanje cirkusa je mnogo važnije.Ne mogu da verujem da ti ljudi prilikom dolaska na posao i odlaska sa istog,ne mogu da shvate da se ovaj grad raspada.Poražavajuće je da nemaju nikakvu ideju ili rešenje.Da li su oni zadovoljni stanjem?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: