Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 5. 5. 2017.

| Društvo

Počelo da radi 16 javnih česama u Nišu, još nema vode u centru

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Česma kod Suda
Obavljene hemijske i bakterijološke analize ispravnosti; Foto: GO Medijana

Od danas će Nišlije moći da piju vodu sa većine javnih česama koje se nalaze na teritoriji Opštine Medijana, a za nekoliko dana, kažu iz Vodovoda, voda će poteći i sa česme u Parku Svetog Save kao i sa „Donine“ česme. Ipak, vode nema u samom centru grada, na česmi na Trgu kralja Milana koja već godinama nema „vlasnika“.

Kako kažu u JKP „Naisus“, Opština Medijana je podnela zahtev za puštanje u rad 18 javnih česama, a zasada je uključeno njih 16.

Kako pristižu rezultati analiza vode sa česama, tako ih puštamo u rad. Očekujemo uskoro da voda poteče sa još 2 česme „Donine“ i „Krst“ u Parku Svetog Save – navode iz Vodovoda.

Voda teče na česmi ispred zgrade Opštine, kod Doma zdravlja, na Trgu Republike, na Palilulskoj rampi, kod Saborne crkve, na Trgu Pavla Stojkovića i Trgu Kralja Aleksandra, kao i preko puta Pozorišta lutaka.

Počele su da rade i česme kod spomenika Ćele-kula, u Ulici Ktitor u Duvaništu, preko puta „Kalče“, kao i u Parku Čair na „Pužu“ i „Fontani“, a voda je puštena i na česmi kod hotela My place, kao i na Bulevaru Nemanjića između „Zone“ 1 i 2.


Ponovo "problematična" jedna od najstarijih česama u gradu

Kao i ranijih godina, s dolaskom toplijih dana postavlja se pitanje ko je nadležan za česmu na Trgu kralja Milana, koja je na ovu lokaciju 2007. vraćena iz čairskog parka, gde je bila od 1935. godine. Česma u centru "Problematična" česma u samom centru Niša opet bez vode; Foto: Arhva JV / V. M.

Iz Opštine Medijana ponovo kažu da ova česma nije u njihovoj nadležnosti, a iz Vodovoda potvrđuju da nije ni bilo zahteva iz Opštine da se pusti voda sa te česme.

Česma na Trgu kralja Milana nije bila na spisku Opštine Medijana – kazali su kratko iz Vodovoda.

Podsetimo da je i prethodnih sezona bilo „prebacivanja“ nadležnosti nad česmom u samom centru Niša, ali da su tada, posle nekog vremena, iz Vodovoda preuzeli na sebe račune za vodu potrošenu na njoj.

Međutim, i ove godine česma na Trgu kralja Milana ostaje "suva" dok se u lokalnoj vlasti i javnom preduzeću koje se bavi vodosnabdevanjem u Nišu ne dogovore na čiju adresu će stizati računi, koje u svakom slučaju plaćaju građani.


Medijana jedina podnela zahtev za puštanje česama

U "Naisusu" kažu da je Medijana jedina niška opština koja je podnela zahtev za puštanje vode na javnim česama, iako ih, ali u mnogo manjem broju, ima i na teritoriji ostale 4 opštine.

Medijana je podnela zahtev za puštanje vode na česmama, dok nijedna od ostalih niških opština nije podnela takve zahteve – dodaju iz „Naisusa“.

Javne česme u Tvrđavi i u Donjoj Toponici su, dodaju, u nadležnosti Opštine Crveni Krst. 


Nišlije dobile česme na jubilej Hrišćanstva

Inače, većina javnih česama na teritoriji Medijane podignuto je 2013. i 2014. godine u okviru projekta „17 česama za 17 vekova Milanskog edikta“.

Tada je Opština iz donacija i drugih izvora obezbedila, između ostalih, česmu na Trgu kralja Aleksandra koju je darivala porodica starog niškog boema Avde Zekića, na Trgu patrijarha Pavla česmu je Nišlijama obezbedio arhitekta i humanitarac Ivan Redi, dok je česma kod Doma zdravlja poklon iz Trebinja. Česmu na Trgu Republike preko puta Gradske uprave donirali su Rotari klubovi, a ona ispred zgrade Opštine Medijana poklon je Kola srpskih sestrara. U okviru projekta postavljene su i česme u Brzom Brodu, Duvaništu, na keju kod My place-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    07:06 // 7. 5. 2017.

    Grandiozan uspeh gradske vlasti!

  • Када ће чесме са изворском водом доћи на ред? Мисли ли неко о томе?

    17:26 // 6. 5. 2017.

    Када ће се реконструисати и заштитити каптаже старих изворских чесама у Нишу (Светиниколске, две у порти Светопантелeјске цркве, две на левој облаи Нишаве у Јагодин мали, у Кованлучкој улици и испре Доњег Власа и др?
    Довољно је планирати средства за једну годишње, па ће се посао за неколико година завршити, а грађани ће имати сигурне чесме и здраву воду за пиће!То је дуг прецима, али и потомству!

  • deki

    00:48 // 6. 5. 2017.

    Lepo je to za cesme ali covek osim sto popije vodu i umije se ima i drugih potreba .Gradu je potrebno i nekoliko javnih vecea ,kad prigusti oko centra snalazi se kako znas!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: