Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 1. 11. 2017.

Počelo rušenje kaldrme u Kazandžijskom sokačetu

Bager u Kazandžijskom Odlazi i poslednji simbol niškog boemskog duha; Foto: Marjan Cvetković

Mašine u Kopitarevoj ulici, koju Nišlije i svi oni koji su ikada bili u Nišu, znaju kao Kazandžijsko sokače, već su počele da rade. Bager vadi kocku po kojoj je decenijama bila prepoznatljiva ulica u samom centru grada.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • zoki

    13:24 // 1. 11. 2017.

    Sta se desava ako lokal koji je sad kafic postane apoteka ili banka. Sta ce se desiti ako ne bude vise bilo kafica i basta, na sta ce to da lici?

  • Milenkovic Sladjana

    13:50 // 1. 11. 2017.

    Uništiše sve što podseca na stari Nis. Baš mi je žao i ako "lomim" štikle prolazeći sokačetom!!!!

    • Zoran Jovanovic

      14:46 // 1. 11. 2017.

      Nadao sam se,uzalud,da ce neko doci na ideju da vrati recimo
      tramvaj,jer to rade mnogi moderni gradovi sveta pa i Nürnberg u kome zivim.Na zalost,desavaju se ovakve gluposti! Ko su ti ljudi
      sa takvim idejama,odakle im to da ce nesto sto je istorija biti
      bolje ovako?

  • Darko

    13:50 // 1. 11. 2017.

    Uništavate sve što je ostalo lepo u tom gradu. Gde god da odete, kaldrma se obnavlja, kojoj se pešaci dive, samo se gradskom menadžmentu odnosno gradskom arhitekti ili ko god bio, ne dopada . Po čijem se nalogu radio projekat rekonstrukcije ulice i čija firma proizvodi granitne ploče , koje se ugrađuju? Ne dajte Niš-Nišlije.

  • Maca

    14:50 // 1. 11. 2017.

    ne mogu da verujem...gde srljamo??? gde se pogubismo??? zar ni ono nase ne umemo da sacuvamo??? aloooo celnici grada Nisa javite se, ustanite iz fotelja, ocuvajte Nis valjda je on i Vas grad???

  • Aleksandra

    14:52 // 1. 11. 2017.

    Treba pitati većnika, čija struka nema veze sa urbanizmom, otkud mu ovakva ideja... I da li je moguće da se ništa ne pitaju ljudi koji su arhitekte, urbanisti i istoričari umetnosti? I povrh svega: niko ne pita građane šta o tome misle, naročitp zato što se radi o omiljenom sokačetu...

  • Одрастао у Обреновићевој улици

    15:16 // 1. 11. 2017.

    За све оне који су млађи, или имају селективно сећање: Казанџијско сокаче никада није имало гранитну коцку. Овом коцком су биле поплочане суседне важније улице. Казанџијско сокаче је вероватно имало калдурму. Шездесетих и седамдесетих година прошлог века је та калдрма толико пропала да је сокаче била једна обична каљуга, а коцком је поплочано у оквиру сређивања Обреновићеве улице.

    • Prvo razmislite pa komentarišite

      15:40 // 1. 11. 2017.

      Odgovor na "Odrastao u Obrenovićevoj ulici" - tačno tako, Kazandžijsko je bilo u blatu, pa ko želi tradicionalan izgled trebalo bi da dobije blato. Kocka je stavljena pre 20-ak godina da bi uličica imala taj "kao starinski" izgled. Isto tako će sad da dodaju veće ploče po obodu i opet će da bude neki "kao starinski" izgled. Nadam se samo da te ploče neće biti mnogo ružne (to bi već bio problem).

    • djole beograd malac

      21:43 // 1. 11. 2017.

      O cemu prica ovaj da je kaldrma stavljena pre 20 tak godina. Ocigledno nisi nislija. Od kako znam za sebe znam za sokaca se kaldrmom a takodje je i obrenoviceva imala nekad kaldrmu.

  • dortmund

    15:26 // 1. 11. 2017.

    pozdravljam napokon rekonstrukciju sokaceta.Noge izlomih dok prodjem tih 50 metara kaldrme. A i platforme su mnogo ruzile pogled na ulicu......nadam se da ce posle rekonstrikcije opet imati naziv Kazandzijsko sokace i biti prepoznatljivo nadaleko

    • Ilija

      17:01 // 1. 11. 2017.

      Ti si slobodan da prodjes ulicom N.Pasica, ili Dusanovom sa druge strane, one su obe ravne, hoces i Tvrdjavu da asfaltiramo, da botic ne blatnjavi noge kada ide u setnju?

  • Neko iz mase

    15:44 // 1. 11. 2017.

    Два месеца им треба да прекопају улицу дугу 200 метара(ако има и толико)!?Не дај Боже да крену да сређују бул.Немањића...

  • Kosta

    16:13 // 1. 11. 2017.

    Kazandžijsko sokače je dugo bila blatnjava sporedna uličica i ništa više...Kaldrma je prenesena tek osamdesetih koliko se sećam. Veliko je pitanje šta sa TC Srbija koji je postao ruglo i potezom izmedju: Kazandžijsko sokače , Dušanova, Pop Luke Lazarevića ( favela iza kafića u Kazandžiskom prema Dušanovoj ulici)...

  • Dejan D.

    17:10 // 1. 11. 2017.

    Nedovoljna skolovanost, nedostatak humanistickog u sebi, neadekvatno gradsko rukovodstvo koje se trenutno zadesilo na tim funkcijama, proizvodi ovakve sulude poteze urusavanja sopstvene kulture. U vecini gradova u Grckoj, na primer, cak i manjim mestima nemoguce je bilo sta menjati ili prekrajati, dok se ne izvrsi anketa - moze se reci mini referendum naroda koji tu zivi. Ovde sve izgleda moze...

  • MarkoNislija

    17:54 // 1. 11. 2017.

    Prezivela Turke,Austrougare,Nemce...ali sns ne.... tuzno

    • Dejan Dimitrijević

      19:46 // 1. 11. 2017.

      Baš sam i ja to pomislio maločas, dok sam prolazio tim delom grada. Ove dahije su kao elementarna nepogoda: gori od okupacije, razorniji od bombardovanja! Valjda veruju da će "modernizovanjem" svega što još ima "miris" starine doprineti Vođinoj ideji da se narod "oslobodi mitova", da zaboravi na svoju prošlost. Takvim narodom bilo bi lako upravljati, kao stadom ovaca!

  • dm

    18:44 // 1. 11. 2017.

    nije da branim ove sto rade, vec samo da predocim nesto.. ovo do sad nije ni bila kaldrma. Kaldrma je vec uklonjena, trenutno su bile obicne CBK kocke koje nemaju veze sa vec pominjanim turcima, austrougarima i sl..

  • Gaga

    19:17 // 1. 11. 2017.

    Nisu oni krivi, mi gradjani Nisa smo krivi sto im dopustamo da nam unistavaju grad.

  • Sadrvan

    19:39 // 1. 11. 2017.

    Najavise i sadrvan na Trg Republike, ali to je ostalo na obecanju...
    Ulicu Pop Luke Lazarevica bi trebalo ukinuti za saobracaj, spojiti Kazandzijsko sa Trgom Republike.

  • Aperkat

    20:02 // 1. 11. 2017.

    Autor teksta,V.M.,nazva Kopitarevu ulicu "boemskom"??? Ili je previse mlad,ili nije rodjen u Nisu,pa da mu kazemo,da su tu bili majstori ,zanatlije,i da nikakvih boema nije bilo!
    Sto se tice kvazi rekonstrukcije,apsolutno sam protiv i svejedno je dal je kaldrma ili kocka,i jedno i drugo ima smek a ploce su kic!No,to je stil resornog vecnika i njevovih kolega.

  • Bratislav Čukić

    20:23 // 1. 11. 2017.

    Ja ne verujem da se ovo dešava... stvarno ne verujem. Niti da su Nišlije to tako tiho prihvatile... Da bas toliko smeta...ma ne verujem, stvarno.

    • Stole

      09:38 // 2. 11. 2017.

      Nišlije niko nije ni pitao.

  • Dejan D.

    20:48 // 1. 11. 2017.

    Al da ne zaboravimo ko ovo radi.... Bivsi nacionalisti, preko noci presvuceni u proevropejce, neki sa po samo nekoliko razreda osnovne skole, culi da se napredak jednog grada vidi samo sa novim asfaltom...pa bila to i jedna ovakva ulica sa istorijskim znacajem... A nije iskljuceno da posle betoniranja oznace i naplatna mesta za parking...Jadan je ovaj grad sa ovakvim cipovima.

  • snex

    21:39 // 1. 11. 2017.

    sutra idem da upalim sveću za pokojnu dušu ovog grada. ubiše ga propalice i neuke pijavice, što za šaku dolara izdaše sve svoje a i naše

  • logika

    21:44 // 1. 11. 2017.

    Vlasnici kafica koji su odobrili ovo nisu razmisljali da im te kocke i ta etno atmosfera pomesana sa omladinom donosi zaradu .. Sada ce ta ulica biti ista kao i ostale, i polako da bledi naziv Kazandzisko.. Sramota je raditi tako nesto a da vecina gradjana ne odobrava to ..

  • Ljuba

    08:43 // 2. 11. 2017.

    Ljudi, ne uklanja se kocka vec se ulica konstruise kako vise ne bi bilo rupa i neravnina. Kod pleasura je bilo udubljenje da kad padne kisa ne moze da se prodje od vode koja se tu sakuplja. Dakle, ne brinite nista KOCKA ostaje i postavlja se jace osvetljenje.

    • Brat

      18:45 // 2. 11. 2017.

      Tako je. Treba pojasniti ljudima da najpre ovo nije nikakva kaldrma, vec kocka postavljena 80-tih godina. Bice bar 3 puta lepse nego sto ke sada.

  • Meraklija

    09:17 // 2. 11. 2017.

    Dok mi ovde ne verujemo sta nam rade, bageri kopaju, treba sto pre da se organizujemo i da zaustavimo ovo bahacenje.

  • Nislija

    12:10 // 2. 11. 2017.

    Mi smo krivi sto se nismo organizovali da sprecimo ovaj vandalizam, imali ovaj grad i opoziciju?

  • Ricardo

    20:05 // 2. 11. 2017.

    Najbolje je postaviti keramicke plocice za kupatilo (kaki boja) boja SNS-a

  • Vlada

    07:48 // 3. 11. 2017.

    Sređivanje je počelo sa maketom keja u izlogu RK Beograd, danas H&M 80tih. Umesto zelene oaze sa suvenirnicama, antikvarnicama, galerijama i intimnim kafićima sa avlijom, imamo nakaze od tc Kalča i Srbija, koji stari duh?, možda vizuelno, ali lokali su moderno sređeni, naročito Makova zgrada na kraju i ruglo od gradilišta uraslo u korov. Crevima gradskih arhitekti obesite gradonačelnike.

  • Student

    09:41 // 3. 11. 2017.

    Evo predloga za gradske oce: Ja predlazem da olupamo kamen sa tvrdjave i da tu zalepimo italijansku keramiku, da napravimo jos lepsu vecu i stariju tvrdjavu.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: