Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 26. 3. 2021.

| Društvo

Počelo suđenje dekanici Fakulteta umetnosti zbog zapošljavanja u vreme zabrane

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
dekanica
"Ne osećam se krivom"; foto: T. T.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv aktuelne dekanice Fakulteta umetnosti Suzane Kostić zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, jer je u periodu kada u Srbiji nije bilo dozvoljeno zapošljavanje u javnom sektoru bez konkursa poptisala ugovore o radu sa dvoje radnika, jednog u računarskom sektoru i za higijenčarku u toj ustanovi. Kostićeva je negirala krivicu i rekla da je mislila da se zabrana ne odnosi na radna mesta koja su u sistematizaciji.

Pred kraj mandata dekanice Fakulteta umetnosti, Kostićeva se danas našla na prvom ročištu pred sudom, jer je tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika, za šta je predviđena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Kostićevoj se na teret stavlja korist koja se ogleda u zaključenju radnog odnosa.

Ja se ne osećam krivom – kratko je rekla Kostićeva.

U periodu kada je zaposlila dvoje radnika u Srbiji je na snazi bila zabrana zapošljavanja, a sa njima je sklopljen ugovor o radu bez prethodnog konkursa, rečeno je na sudu. Na pitanje sudije Alesandra Teodosića da li je dekanica bila upoznata sa zabranom zapošljavanja, kao i da je za nesistematiozovana radna mesta potreban konkurs, Kostićeva je odgovorila potvrdno.

Međutim, iako je istakla da je znala, napomenula je da je mislila da se to odnosi na nova radna mesta, a ne ona koja su sistematizovana.

Na pitanje zamenice javnog tužioca Višeg tužilaštva da li je među ovlašćenjima dekanice bilo i odlučivanje i zaključivanje ugovora u ime fakulteta, Kostićeva je kratko odgovorila „pa,da“.

Na drugo pitanje, da li je pre zaključenja ugovora o radu tražila saglasnost za zasnivanje radnog odnosa od Vlade, navela je da su tražili saglasnost za druga radna mesta, a da je neko upozorio, kako je rekla, tražili bi saglasnost i za pomenuta.

O zasnivanju radnog odnosa sa higijeničarkom rekla je da se konultovala sa Vladimirom Đokićem iz pravne službe, kao i da nisu angažovali radnika u računarskom centru da bi centar bio prazan. Kako je navela, taj zaposleni je pre zasnivanja radnog odnosa volontirao na tom mestu, te da ga je prethodni radnik predložio da popuni njegovo mesto nakon odlaska.

Naredno ročište je zakazano za 18. maj, na kojem će svedočiti i četvoro zaposlenih na Fakultetu umetnosti.

Podsetimo, Suzana Kostić je dekanica i nakon što je njenu smenu formalno zatražila Agencija za borbu protiv korupcije, još sredinom 2016. godine. Obrazložili su da je mimo zakona za advokata angažovala svoju sestru da zastupa Fakultet umetnosti, ali i zato što je zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, koji je odlučivao o tome ko će biti dekan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Preletaci

    14:54 // 27. 3. 2021.

    Pa kako ona SPS? Bila perjanica kod Baneta G17.To jw izgleda on naucio.Drz se za Mileta i ne se sekiraj.

  • Bule

    12:46 // 27. 3. 2021.

    Nije na dekanici da misli da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na radna mesta koja su u sistematizaciji, nego da se, u skladu sa Članom 24. Statuta Fakulteta, tačkom 2. "STARA O ZAKONITOSTI RADA FAKULTETA"! A ne da svoju odgovornost prebacuje na pravnu službu i tadšnjeg sekretara, nepristojno i neakademski je...

  • Bule

    12:22 // 27. 3. 2021.

    Juče je sa Sajta Fakulteta umetnosti skinuta fotografija ministra Ružića sa dekanicom Suzanom Kostić i sekretarkom Aleksandrom Radosavljević, koja je tu bila postavljena 25.februara, u propagandne svrhe, da pokaže da Suzana još vek drži sve konce u rukama, te da će kandidat za dekana koga ona podrži biti izabran. Da li skidanje ove fotografije znači da su je Ružić i SPS konačno pustili niz vodu?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: