Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 31. 1. 2013.

| Društvo

Počelo suđenje profesorima DIF-a

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Počelo suđenje profesorima DIF-a

Nijedan od trojice profesora niškog DIF-a, protiv kojih je podignuta optužnica zbog sumnje da su bili u komisiji za diplomski studenta koji je u to vreme bio u Americi, nije se pojavio na glavnom pretresu u Osnovnom sudu.

Okrivljeni Saša Marković, Aleksandar Joksimović i Slobodan Stojiljković nisu došli na glavni pretres, jer, prema rečima njihovih advokata, Marković i Joksimović nisu uredno obavešteni, a Stojiljković je iz zdravstvenih razloga bio sprečen da se odazove pozivu.

Advokat optuženog Aleksandra Joksimovića Momčilo Kovačević predložio je “odlaganje krivičnog gonjenja” ili “sporazum o priznavanju” i dodao da će sa Tužilaštvom razgovarati o jednoj od ove dve opcije.

- Ja ne bih želeo da se otpočinje postupak jer, ako se to desi, trajaće u nedogled iz mnogo razloga. Mislim da je sporazum najbolje rešenje za mog klijenta - objašnjava Kovačević.

Kovačević je dodao da se dalje postavlja pitanje ko je od okrivljenih koliko znao o radnjama koje im se stavljeju na teret.

Međutim, iz Tužilaštva kažu da neće prihvatiti nikakvo odlaganje.

Zastupnici Markovića i Joksimovića nisu se na pretresu izasnili o ovom pitanju.

Dekan niškog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Milovan Bratić tvrdi da ga niko ne obaveštava o razvoju događaja, a da informacije dobija od novinara. On kaže da su profesori i dalje na svojim radnim mestima.

- Dok se suđenje ne završi, ova trojica profesora sigurno neće ispitivati studente - objašnjava Bratić.

On dodaje da će konačnu odluku o njima doneti kada počne letnji semestar sredinom februara.

- Moram da sednem sa autoritetima koji poznaju postupak, pa ću onda doneti odluku. Oni ne mogu biti suspendovani na osnovu toga sto bi to neko voleo ili ne - dodaje Bratić.

Novi pretres u Osnovnom sudu zakazan je za 11. april.

Podsetimo, protiv trojice profesora niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja podignuta je optužnica za korupciju zbog sumnje da je student diplomirao na tom fakultetu dok je bio u Americi, a tu priču pokrenule su Južne vesti. Prema navodima iz optužnice, oni se terete da im je student N.S. (35) platio da bi položio diplomski ispit dok je van Srbije.


Trojica profesora okrivljeni su za zloupotrebu službenog položaja, a prema rečima advokata Momčila Kovačevića, ovakvog dela u zakonu od aprila neće biti.

- Novo zakonodavno rešenje ukinulo je krivično delo kršenja službenog položaja za lica koja ne rade u upravnim organima - kaže Kovačević.

Međutim, on objašnjava da sa nameće pitanje kako će tužilac tada kvalifikovati ovo delo za koje su profesori okrivljeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mister

    04:44 // 8. 2. 2013.

    Ovaj slucaj takozvane Afere je smesan u poredjenju sa onim sto se na fakultetu svakodnevno radi. Puno srece novom dekanu u nemogucoj misiji.

  • Difovac

    21:07 // 2. 2. 2013.

    Goki Kralj...
    Deluje da poznajes prof.Stojiljkovica, slazem se da je odrastao i sve sto si napisao.
    Ako poznajes i ovu dvojicu, sve je jasno kakvi su.
    Do skora su bili nedodirljivi, videcemo...

    • Goki Kralj

      08:26 // 3. 2. 2013.

      Upravo tako druze...

  • Goki Kralj

    09:16 // 2. 2. 2013.

    Ha,ha,ha... Kakva glupost.Nisu uredno pozvani, a advokati jesu uredno pozvani. E pa sio mu ga Djura. Sto im onda advokati ne rekose da imaju sudjenje. Ma sprdnja sa ljudima, studentima, pravosudjem, drzavom... Dobili su vremena u dogovoru sa sudom, i neznam sto li gubim vreme na ovo pisanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: