Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:39, 1. 11. 2021.

| Društvo

Počelo uklanjanje oko 450 tona opasnog hemijskog otpada sa prostora nekadašnje EI u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opasan otpad elektronska industrija
Stručnjaci godinama ukazuju da se u Nišu nalazi ekološka bomba; foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Nakon što su stručnjaci godinama ukazivali da se u krugu nekadašnje Elektronske industrije u Nišu nalazi opasan hemijski otpad, što je pokazao i izveštaj Ujedinjenih nacija, počelo je njegovo uklanjanje. Oko 450 tona hemikalija trebalo bi da u novembru bude izbačeno sa kompleksa, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ali nije precizirala gde će otpad biti zbrinut.

Da istorijski otpad smešten u bocama kod nekadašnje fabrike “EI Metal” ima negativan uticaj na životnu sredinu u Nišu i da se tu nalazi i otrovni teški metal olovo, pisalo je pre dve godine u izveštaju UN.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski opisuje ovaj otpad kao ekološku bombu i kaže da se godinama apeluje da se on otkloni, te da je sreća što se do sada nije dogodila neka nezgoda jer su boce sa hemikalijama odmah pored ulice.

opasan otpad elektronska industrija Boce sa hemikalijama godinama stoje pored ulice; foto: T. R.To je ogroman opasan istorijski otpad koji je korišćen za galvanizaciju i zbog loše privatizacije, odlaska jedne, druge, treće fabrike u stečaj, 20 godina niko o njemu brinuo nije. Sada kada sve bude očišćeno možemo zajedno sa sugrađanima da odahnemo jer su mnogi pokreti i udruženja ukazivali da je Niš jedan od gradova u Srbiji koji imaju taj istorijski otpad. Ova zgrada je bila dostupna svakome ko je sa ulice tu mogao da uđe. Sva sreća pa se ništa od nesreća nije dogodilo - zaključuje Sotirovski.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ističe da ovakvi problemi postoje u celoj Srbiji, ali da je Niš na spisku prioriteta prema knjizi koju je radila laboratorija “Mol”.

Taj istorijski otpad je mahom nastao 2000-tih godina usled privatizacija. Ako je on bio i ambalažiran ta ambalaža je korodirala i sada je trenutak kada se država jasno suočila sa tim problemom. Hoćemo sve da očistimo skroz do kraja, do nultog stanja, jer u prethodnom periodu se čistila po jedna vrsta otpada, a to nije rešenje i uz stalni nadzor inspekcije čistiće se sve - navodi Vujović.

Ne precizira gde će hemikalije koje, prema njenim rečima, zagađuju vodu, vazduh i zemlju, biti skladištene, ali kaže da operateri imaju sve važeće dozvole i da će sve biti u skladu sa Zakonom.

opasan otpad elektronska industrija Lokacije u Nišu bile na spisku prioriteta prema knjizi laboratorije "Mol"; foto: T. R.Operater će verovatno angažovati Hemijski fakultet ili nekoga ko je specijalizovan za to. Operateri imaju sva važeća dokumenta i dozvole da zbrinjavaju opasan otpad. Oni ga skladište i zbrinjavaju, onda izvoze ili uništavaju, sve u skladu sa Zakonom. Po novom Zakonu i strategiji koja je u primeni, tri godine je pravo operatera da zbrinjava taj otpad na najbolji mogući način, a nijedan operater u Srbiji ne može to da radi bez poštovanja Zakona. Ja ne znam koje su njihove lokacije - objašnjava Vujović.

Dodaje da će otklanjanje otpada sa kompleksa nekadašnje EI doprineti tome da ova lokacija bude konkurentnija na tržištu i da neke od zgrada koje i dalje stoje prazne dobiju svoju namenu.

Vujović takođe najavljuje da će Niš uskoro dobiti modernu deponiju i da će sledeće godine biti završen projekat proširenja i sanacije niške deponije.

opasan otpad elektronska industrija Vujović najavila modernu deponiju u Nišu; foto: Ministarstvo zaštite životne sredineI u Nišu ćemo uskoro imati jednu modernu deponiju, regionalni centar za Niš i Doljevac. Sledeće godine ćemo, nadam se, završiti projekat proširenja i sanacije kompletne niške deponije, a sve radimo po najsavremenijim standardima, kako se u narednom periodu ne bismo suočavali sa svim ovim situacijama koje nisu dobre, pre svega, po život i zdravlje građana - navodi Vujović.

Podsetimo, da su teški metali i hemikalije nasleđe koje je Nišu ostalo od Mašinske i Elektronske industrije pokazao je 2019. izveštaj UN. Tada je istaknuto da se u EI nalazi opasno olovo, dok su u MIN-u bakar, cink, nikl, arsenik i hrom.

Hemičar i nekadašnji radnik EI Radiša Spasić takođe je upozoravao da je otpad neadekvatno ostavljen u industrijskom krugu i da se na otvorenom nalaze boce fozgena i silana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oki

    19:12 // 1. 11. 2021.

    Niko ne kaze de ce ga manu...najbolje da se izvrlji negde pored put...

  • Након десет и више година, хеј!?

    19:02 // 1. 11. 2021.

    А што кажу фозген и силан око водоничне станице? Колико ми је познато ови елементи су отровни и запаљиви у додиру са ваздухом?! Када ће те боце бити уклоњене?

  • Pera

    18:39 // 1. 11. 2021.

    Tečni otpad biće zbrinut u Nišavu u noćnim satima a kabasti otpad pored Nešave u Sićevo ili malo naviše.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: