Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 16. 11. 2023.

| Društvo

Počelo zagađenje vazduha u Nišu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha3, novembar 2023; foto: JV-Ljubica Jocić
Zagađenje i zvanično izmereno; foto: JV/Ljubica Jocić

Vazduh u Nišu od jutros je ponovo zagađen, a zvanična ocena Agencije za zaštitu životne sredine prema izmerenim česticama PM 10 i PM 2.5 je "prihvatljiv", dok su merenja Južnih vesti pokazala da je nezdrav za osetljive grupe.

Zagađenje vazduha1, novembar 2023; foto: JV-Ljubica Jocić Zagađenje i zvanično izmereno; foto: JV/Ljubica Jocić Grejna sezona nedavno je počela, pa su kao i svakog novembra na snazi i upozorenja na nezdrav vazduh koji Nišlije dišu.

Prema merenjima Južnih vesti, vazduh je od jutros bio u narandžastoj kategoriji, ocenjen kao nezdrav za osetljivu populaciju, gde spadaju hronični bolesnici, deca, trudnice i starije osobe.

Zvanična državna merenja takođe su pokazala da je vazduh od jutros u Nišu zagađen, ali "prihvatljiv", jer je oko 8 sati izmereno 38 mg/m3 PM 10 čestica, a 33 mg/m3 PM 2.5, dok su granične vrednosti 50 mg/m3.

Agencija navodi da ova merenja imaju uticaj na zdravlje stanivništva, a da se kod osetljivih grupa mogu javiti tegobe, najčešće pogoršanje već postojećih oboljenja, ali ne očekuju da to može uticati na zdrave osobe. Zagađenje vazduha2, novembar 2023; foto: JV-Ljubica Jocić Zagađenje i zvanično izmereno; foto: JV/Ljubica Jocić

Preporuka za osetljive grupe: Može se boraviti napolju, ali pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca. Ukoliko se jave ovi simptomi, skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti (aktivnosti koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem) u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru - navode iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsetimo, zvaničan izveštaj Agencije je pokazao da je vazduh u Nišu prošle godine 6. put zaredom bio prekomerno zagađen, dok se Pirot 2022. godine prvi put našao na ovoj "crnoj listi", ali je prema merenjima bio gori i od Pekinga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Makilica

    13:34 // 20. 11. 2023.

    Zato sam ja kupila ambilife fotokataliticki preciscivac vazduha da ne udisem te otrove

  • Dexter

    12:44 // 17. 11. 2023.

    Sta ih briga...

  • Dziografi

    21:02 // 16. 11. 2023.

    Nis je u kotlini, nema dovoljno dobrih vetrova da razduva sav smrad iz dimnjaka i automobila. Samo sveobuhvatno kacenje na gasovod moze da smanji zagadjenje.
    A to ce biti-nikada.
    Dakle, zarad zdrvlja dece bolje se preseliti u kosavska podrucja. Nis je "zdrav" za zivot samo tokom leta i delom jeseni, ostatkom godine SMRDI i TRUJE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: