Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:04, 1. 9. 2023.

| Društvo

Besplatni udžbenici za sve osnovce - glavni zahtev 12. protesta “Srbija protiv nasilja” u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Protest Niš, Srbija protiv nasilja
Protest u Nišu i ovog petka; foto: Sonja Vidojković

Nišlije su se i ovog petka okupile ispred Gradske kuće gde su im se obratili aktivistkinja Danijela Vujošević, samostalni inspektor kriminalističke policije iz Niša Nebojša Blagotić i student FPN-a iz Beograda Vuk Aleksić, a zatim su prošetali do Skupštine Grada gde su ostavili inicijativu odbornicima da rebalansom budžeta budu obezbeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce. Okupljeni građani su pružili podršku smenjenim inspektorima Milenkoviću i Mitiću.

protest2 foto: S. V. “Šta ste uradili da od 1. septembra bude manje nasilja, a više znanja” - prvo je pitanje koje su građani uputili nadležnima na protestu koji se održava od maja ove godine, kada su se dogodile tragedije u Beogradu i Mladenovcu. Okupljenima ispred Gradske kuće prvo se obratila aktivistkinja Danijela Vujošević koja je istakla da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski osim čestitke školarcima za polazak u školu, nije uradila ništa drugo.

Zato ćemo mi uputiti zahtev Skupštini Grada da se rebalansom budžeta obezbede sredstva za svu decu u Nišu i da se roditeljima nadoknadi plaćanje udžbenika za 2023/2024 godinu. Grad Niš mora da obezbedi deci na svojoj teritoriji sredstva za finansiranje besplatnog obrazovanja - poručila je Vujošević.

Okupljeni su na protestu pružili podršku Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, inspektorima koji su otkrili najveću plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" i uhapsili vlasnika imanja Predraga Koluviju, i koji su nedavno smenjeni sa svojih radnih mesta. Njima su poručili da je Niš svim srcem uz njih i da su oni heroji u borbi za Srbiju protiv nasilja.

protest1 foto: S. V. Tim povodom govorio je samostalni inspektor kriminalističke policije iz Niša Nebojša Blagotić i podsetio na svoj slučaj kada je 2015. godine nezakonito smenjen iz niške policije.

Nisu mi dozvolili da radim, dobio sam rešenje o prestanku radnog odnosa. U tom trenutku sam imao troje maloletne dece, supruga je bila nezaposlena, ali se oni nisu obazirali na to. To i dalje traje, penzija mi je prilično umanjena jer nemam godine života ni penzijski staž - rekao je Blagotić.

Organizatori su pozvali pripadnike policije da stanu uz svoje kolege i poručili im da su položili zakletvu građanima, a ne onima koji razaraju društvo i državu.

protest3 foto: S. V. Student Fakulteta Političkih nauka iz Beograda Vuk Aleksić došao je na protest ispred Gradske kuće da, kako kaže, pruži podršku Nišlijama u borbi protiv nasilja i da apeluje na profesore i učenike da stanu na put lošem tretiranju obrazovanja jer je ono najvažniji stub društva.

Protestu je prisustvovao i student iz Niša Dimitrije Dimić koji je priveden juče u Beogradu.

Protestnu šetnju Nišlije su završile ispred Skupštine Grada gde su organizatori ostavili zahtev predsedniku Skupštine Bobanu Džuniću da na prvom narednom zasedanju u dnevni red uvrsti Odluku o dodeli besplatnih udžbenika učenicima svih osnovnih škola na teritoriji Grada Niša za ovu školsku godinu i sve naredne. Organizatori su najavili da će i u ponedeljak doći da lično predaju inicijativu, a na dan održavanja sednice organizaovaće okupljanje ispred Skupštine.


Zahtevi protesta:

  1. Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.
  2. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.
  3. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radašin

    11:52 // 2. 9. 2023.

    Ranac ima 15 kg.biologija,gramatika...za osnovce po skoro 300 strana,knjige pune stranih reči i izraza neprilagođene uzrastu,strani izdavači su zauzeli naše tržište,deca 4-5 godina uče strani jezik a ne umeju rečenicu da sklope,imaju fizičko a ne umeju kolut da urade.Treba li da izađem na protest i tražim besplatni udžbenik a da mi strana kuće prodaje knjige,da sve ostane isto,ne hvala,pozdrav.

  • Komsija

    11:32 // 2. 9. 2023.

    Ukoliko zelimo da se protest omasovi treba pustiti mladog studenta prava Dimitrija Dimica da on bude organizator i da poziva, pre svega mladje sugradjane da mu se pridruze. Podrska Dimicu!

  • Dosta je

    09:43 // 2. 9. 2023.

    Bagra prodade Radnički Univerzitet u centru grada Kinezima a profesorima javili 31.avgusta uveče da kažu deci da idu 2 nedelje on-line.
    Svi na ulice,uništi sve bagra nepismena.

    • Torpedo

      19:08 // 3. 9. 2023.

      Svi na ulice a ti ? Nemas vremena, druge pozivas !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: