Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 27. 1. 2024.

| Društvo

Počeo Sajam peglane kobasice, omiljene poslastice u haremima sultana

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
peglana, foto Lj. F.
Sajam traje u subotu i nedelju; foto: Ljubomir Filipov

Ljubitelji jednog od obeležja Pirota, peglane kobasice, moće u subotu i nedelju u Sportskoj hali "Kej" da uživaju u ukusu i mirisu ovog delikatesa na 11. Sajmu pirotske peglane kobasice. Ove godine učestvuju 34 proizvođača ovog jela, ali i tridesetak proizvođača sira, meda, vina i drugih đakonija. Pirotski specijalitet se pravi od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa, pegla se svakodnevno 40 dana, a priče kazuju da je nekada bio jedna od omiljenih poslastica u haremima turskih sulatana.

Promocija ovog delikatesa koji se proizvodi u Pirotu, pirotskog brenda koji je deo gastronomske turističke ponude grada Pirota, cilj je i ovogodišnjeg Sajma, kažu u Turističkoj organizaciji.

Ispred hale "Kej" posetioci mogu obići i štandove sa suvenirima i drugim proizvodima. Promoter ovogodišnjeg Sajma peglane kobasice je naš poznati glumac Ljubomir Ljuba Bandović - navode iz TOP-a

U Pirotu ima nekoliko porodica koje pravljenje peglane kobasice generacijski nastavljaju i tajnu njenog spravljanja prenose sa koleno na koleno. Predrag Stanković, zvani Mrnjak, pričao je 2015. godine za Južne vesti da je njegova porodica bila poznata po tome što je trgovala sa Turcima i Grcima koji su kupovali, kako peglanu kobasicu, tako i kačkavalj.

Prema priči njegovih prabaka i pradeka pirotska kobasica je bila jedna od omiljenih poslastica u haremima turskih sulatana.

Ona daje muškarcu žestinu i snagu. Poznato je da su muškarci u haremima imali više žena, a u to vreme peglana kobasica je bila njihov eliksir i pokretač - objašnjavao je Mrnjak.

Jako je bitno, kažu, serviranje i kobasicu treba iseći tanko poput papira, da bude gotovo prozirna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera

    17:59 // 20. 2. 2024.

    Ovo za Sajam penzionera je odlicna ideja!

  • Akisa

    16:20 // 28. 1. 2024.

    Najvise je voli sultan Gladan,kad on ispegla papire,ima se za celu kafanu.

  • MILAN

    13:59 // 28. 1. 2024.

    I ko je pobednik naravno porodica iz Knjaževca od toliko majstora po Pirot, Dimitrovgrad da vas šišaju Knjaževčani bruka be Piroćanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: