Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 8. 12. 2017.

| Društvo

Počeo popis Nišlija, Aleksinčana i Svrljižana koji žive u inostranstvu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Niš tvrđava
Popis Srba u dijaspori krenuo iz Niša; foto: Davorin Dinić

Veliki popis srpske dijaspore krenuo je iz Niša, kažu u Udruženju za saradnju sa dijasporom "Matica", a svi oni koji su rođeni ili su samo živeli u Nišu, Aleksincu, Svrljigu, Merošini, Ražnju, Doljevcu i Gadžinom Hanu i sada žive van Srbije, mogu da učestvuju u ovoj akciji.

Iako se spekuliše da ima oko 4 miliona Srba u dijaspori, još ne postoje precizni podaci o njihovom broju, dodaju u Udruženju, jer nikada nije urađen popis.

Niš kao treći srpski grad po veličini ima naročito veliku dijasporu, navode u Udruženju, a među njima su i stanovnici Nišavskog okruga - građani Aleksinca, Svrljiga, Merošine, Ražnja, Doljevca i Gadžinog Hana za koje se ne zna koliko ih je u svetu. Niš centar Ako se po Planu budućnost poznaje...; foto: Davorin Dinić

Popisom dijaspore Nišavskog upravnog okruga evidentiraće se najveći mogući broj spoljnih migranata, po ugledu na regularni republički popis stalnog stanovništva. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe i u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije - kaže rukovodilac Popisa Ivan Kalauzović Ivanus.

Popisni obrazac za građane iz dijaspore dostupan je na ovom linku.

Inače, popis dijaspore realizuje Udruženje za saradnju sa dijasporom “Matica”, uz podršku Uprave za saranju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    07:53 // 9. 12. 2017.

    Ako se ovako nastavi oni iz inostranstva će vršiti popis ko je ovde ostao.

  • Đ. Jovanović

    17:13 // 8. 12. 2017.

    Upitnik je nedozvoljivo amaterski sačinjen. U upitniku su nužno morala da se nađu pitanja o godini rođenja, o porodično-bračnom stanju, razlozima odlaska iz zemlje, o školskoj spremi, o poslovima koje je ispitanik (eventualno) obavljao u Srbiji i o poslovima koje (eventualno) obavlja u inostranstvu, o tome da li ima nameru da poslovno ili na drugi društveno-javni način održava vezu sa maticom…
    Ova

    • I. Kalauzović

      07:10 // 9. 12. 2017.

      Poštovani gospodine Jovanoviću, ovde je reč tek o prvoj fazi Popisa, te je popisni obrazac sa namerom pojednostavljen. Naša dijaspora ne gaji baš veliko poverenje ka ičemu što dolazi iz zemlje iz koje je u najvećem procentu slučajeva morala da ode. Ne možete, stoga, očekivati da odmah ustupi podatke koje ste naveli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: