Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 1. 10. 2022.

| Društvo

Počeo popis stanovništva u Srbiji, na jugu više od 1.800 popisivača

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
niš tvrđava nišava2
Popis traje do kraja oktobra; foto: JV / Tamara Tasić

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva i trajaće do 31. oktobra. Prema podacima Zavoda za statistiku, na jugu je angažovano 1.813 popisivača i oni će obilaziti građane u periodu od 8 do 20 sati. Za one koji odbiju da budu popisani ili daju netačne podatke predviđena je kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

490x370-laptop-projekti-Ilustracija-KOSTA-Juzne-vesti.jpg Popisivači će podatke unositi elektronski; Ilustracija, foto: A. K. U Nišu će za obavljanje popisa biti zaduženo 485 ljudi, a u celom Nišavskom okrugu 709. Broj popisivača u Jablaničkom okrugu je 378, u Pčinjskom 368, u Topličkom 185, a u Pirotskom 173.

Upitnik sadrži oko 30 pitanja - o imenu, prezimenu, polu, starosti, mestu stanovanja, bračnom statusu, načinu putovanja na posao ili u školu i druga. Na spisku su i pitanja o samom domaćinstvu, poput broja članova.

Neki od odgovora koje građani treba da daju su i o adresi, površini stana, pomoćnim prostorijama, načinu na koji se greju, spratu na kojem žive, ali i o rukovanju računarima, mobilnim telefonima i tabletima.

Popisivači će ove godine odgovore unositi u elektronske upitnike preko laptopova, idući “od vrata do vrata”. Iz RZS-a poručuju građanima da popisivača mogu prepoznati po legitimaciji koju mora da pokaže pre ulaska.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte. Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad - navode iz Zavoda za statistiku.

novcanik Građani nisu obavezni da pokažu lična dokumenta; Ilustracija; foto: A. KostićAko popisivač ne zatekne nikog kod kuće, doći će ponovo, a ako i tada niko ne bude tu, ostaviće obaveštenje o dolasku, kao i informaciju da građani pozivom na broj 0800 444 005 mogu da dogovore termin koji im odgovara.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu - objašnjavaju iz RZS-a.

Za one koji su zbog posla, školovanja ili iz nekog drugog razloga odsutni, podatke treba da daju prisutni članovi domaćinstva.

Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica - ističu iz Zavoda.

Ako neko ne može da odgovara na pitanja, umesto njega to treba da učini član domaćinstva koji je najbolje upoznat sa podacima. Za decu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji, staratelji ili hranitelji.

Kada je reč o ličnim dokumentima, građani nisu obavezni da ih daju na uvid, ali mogu ih koristiti ako podatke ne znaju napamet.

zgrade niš2 Kazne od 20.000 do 50.000 dinara; foto: JV / Tamara RadovanovićIz Zavoda navode da će podatke koristiti isključivo u statističke svrhe i da su dužni da preduzmu sve mere zaštite podataka od nelegalnog objavljivanja. Popisivači koji ne rade posao u skladu sa tim platiće kazne od 30.000 do 50.000 dinara.

Napominju da je popis najvažniji izvor podataka o stanovništvu i stambenom fondu države. Obavlja se svakih deset godina, a prethodni je u Srbiji bio 2011. Trebalo je da se naredni obavi 2021, ali je odložen zbog kovida.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se do kraja novembra, dok će konačni biti objavljivani od marta naredne godine do juna 2024.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolotrag

    08:49 // 2. 10. 2022.

    Sve mi se čini da će uvesti gomilu poreza na imovinu,za Karingtone to ne važi jer su uz režim.Mene plaši da će u 2028 g.početi da brišu iz katastra držaoce parcela,možete li nešto J.V.na tu temu da pišete.Oni samo gledaju da OGLOBE siromašan narod a strancima opraštaju poreze i naknade,za težak rad ljudi po logorima šest dana u sedmici.Samo za te dažbine ići će polovina zarade a uživaju ćate.Plja

  • Nismo retardirani!

    04:48 // 2. 10. 2022.

    Klasičan popis imovine i izvora prihoda radi budućeg oporezivanja! Jedno od ,,umnih" pitanja sa liste: da li imate nužnik koji se ispira vodom ili ne !!!!????

  • slavko

    20:58 // 1. 10. 2022.

    Selo gori a Vucic se ceslja! Kome treba ovaj trosak za drzavu u ovo vreme zarad cega? Milioni se nepotrebno trose (kradu) a narod gladuje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: